2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Minek pofozzam meg, ha szavakkal is tönkre tudom tenni őket"

2016. április 26. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Modern rabszolgaság: angliai román szexmunkásokról készített riportot az Al Jazeera.


Az Al Jazeera egy négy részes tényfeltáró sorozatot készített a modern rabszolgaságról, amelynek nagyon sok esetben esnek áldozatul a Romániából jobb élet reményében szerencsét próbáló vendégmunkások is.

A riport első részében egy autómosó esetén keresztül mutatják be azokat a csapdákat, amelyekbe könnyűszerrel bele lehet esni. Itt Claudiu, egy romániai férfi számolt be arról, hogy hogyan terrorizálták lelkileg és fizikailag is az alkalmazottakat a tulajdonosok. Az Al Jazeera riportereit Claudiu kereste meg, aki egy rejtett kamerás felvételt készített arról, hogy milyen nyomorúságos körülmények között dolgoznak egy kenti autómosóban az alkalmazottak, akiknek a nagy része Romániából érkezett. Az autómosó tulajdonosa egy 35 éves albán férfi, aki 40 font napibért fizet a 12 órás megfeszített munkáért, ez az összeg a fele az angliai minimálbérnek. A riportból kiderül, hogy az említett autómosó szerződéses viszonyban van a Volvo és a Kia több angliai hivatalos forgalmazójával is.

Claudiu öt hónapot dolgozott a kenti autómosóban, mielőtt felvette volna a kapcsolatot az Al Jazeera riportereivel. A felvételen látszik, hogy az alkalmazottak szállása egy olyan konténer, amelybe beesik az eső, a vízcsap nem működik, és az ablakok penészesek. A szállásként kialakított konténerben hatan alszanak, akik közül egy azt állította, hogy a tulajdonos elvette az iratait, hogy megakadályozza, hogy elmenjen, míg a többiek azt mondták, hogy a fizetésüket zárolták, vagy 600 és 800 font közötti büntetéseket kaptak azzal az indokkal, hogy kárt okoztak a kliensek autóiban.

Az alkalmazottak azt állították, hogy félnek az albán főnöküktől, aki rettegésben tartja őket, és teljesen kikészültek a munkakörülményektől. „Amikor Angliába jöttem, akkor 78 kg-os voltam, most 65, a kezemet tönkretették az oldószerek” – mondta Claudiu a riportereknek, akik kérdőre vonták a tulajdonost, aki viszont minden vádat tagadott, viszont nem engedte, hogy lefilmezzék a „dobozokat”, amelyekben az alkalmazottak alszanak.


A modern rabszolgaság ellen törvényt kellett hozni Angliában

Nagy-Britannia 2015-ben fogadta el a modern rabszolgaság elleni törvényt, amely többek között arra kötelezi az angol cégeket, hogy biztosítsák, hogy a beszállítóik az alkalmazottaikat nem rabszolga-körülmények között dolgoztatják. Erre azért volt szüksége, mert a brit belügyminisztérium adatai szerint 2013-ban legalább 13 ezer áldozata volt a modern rabszolgaságnak Nagy-Britanniában, ezeknek a nagyrésze Romániából, Albániából, Nigériából és Vietnámból érkezett az országba dolgozni. A riport szerint ez a szám viszont csak a jéghegy csúcsa.

Az ebben a hónapban elfogadott új törvény szerint az 51,7 millió dollárnál magasabb árbevételű cégeknek év végén kötelességük egy rabszolgaság elleni nyilatkozatot tenniük. Az angol kormány úgy gondolja, hogy így megváltozhat a cégek hozzáállása az ilyen esetekhez. Kevin Hyland az Al Jazeerának elmondta, hogy az új törvények bevezetésével ezentúl nem lehet szemet hunyni a modern rabszolgaság létező esetei fölött. „Az elmúlt években jelentősen megnövekedett azoknak a személyeknek a száma, akiket kizsákmányoltak a munkájuk során, ugyanakkor az állami vizsgálatok rávilágítottak, hogy ezeknek a nagy százaléka legális cégeknél dolgozik. Így – fogalmazott Hyland – a fekete és fehér gazdaság bizonyos esetekben összefonódik, és a cégek nem veszik észre, hogy a beszállítóikon keresztül a modern rabszolgaságot tartják életben.

Az Al Jazeera riportját követően a Kia Harbour Garage, az automósóval szerződéses viszonyban álló, Kia autókat forgalmazó kereskedés azt mondta, hogy teljesen megdöbbentette őket az eset, és belső ellenőrzést fognak indítani az ügy kivizsgálása érdekében.

Román szexrabszolgák London utcáin

Az Al Jazeera riportjának a második fele egy olyan román prostituáltakat futtató bűnözői hálózatot mutat be, amelyik a „loverboy” technikával csábította el az áldozatokat, a legtöbb esetben fiatal román lányokat, majd külföldön prostitúcióra kényszerítette őket.

Az Al Jazeera munkáját Radu Ciorniciuc román újságíró és Stefan, egy volt londoni kerítő is segítette. Stefan eredetileg egy rapbandában énekelt, amikor valaki pénzt ajánlott az együttesben fellépő táncoslányok szolgálataiért. Stefan ezt követően négy éven keresztül futtatott lányokat.

Elmondása szerint most már rendes munkája van az angol fővárosban, és belement, hogy rejtett kamerával felvegye azt a beszélgetést, amelyet egy másik román kerítővel, Roberttel folytatott. Robertnek négy lány dolgozik, akiket minden este kiküld az utcára. A felvételen elhangzik az is, hogy teljesen ellenőrzi a lányok életét, és van, amikor fizikai erőszakot is alkalmaz, de elmondása szerint arra nem sokszor van szükség, mert szavakkal is tudja terrorizálni őket: „Minek pofozzam meg őket, ha fel tudom háborítani, és pszichikailag tönkre tudom tenni őket?” Robert mindezt egy drága autóban mesélte el, amiért elmondása szerint nem kellett fizetnie, egy klienstől kapta, amiért az megkapta Robert egyik „lányát” egy egész éjszakára.

Az Al Jazeera újságíróinak sikerült megszólítaniuk Annát, egy 11 évig prostituáltként dolgozó román lányt is. Ana 16 éves volt, amikor először kényszerítették prostitúcióra. A szegény családból származó lányt egy olasz férfi vitte magával, Ausztriában, Spanyolországban, és végül Nagy-Britanniában tartották fogva. Tizenegy évig dolgoztatták, folyamatosan verték, nemcsak a futtató, de a testvére, a kliensek és a madám is. Az angol rendőrség 2014-ben mentette meg egy nyugat-londoni hotelből, amiután Anna visszatért Romániába. Az őt futtató bűnözők azonban utána jöttek és magukkal vitték Leedsbe, ahol újra prostitúcióra kényszerítették. Innen újra sikerült kimenekítenie és egy védett házba vinnie a rendőrségnek. Az AL Jazeera riportja beszámolt arról is, hogy az Annát futtató hálózat tagjainak a nagy részét a hatóságok kézre kerítették és elítélték.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS