2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolcvanezer modern kori rabszolga él Romániában

2016. május 31. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

Világszerte több mint 45 millió embert zsákmányolnak ki valamilyen formában.


Összesen 45,8 millió ember kényszerül arra, hogy a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában éljen, derül ki a Walk Free Foundation éves jelentéséből. A legrosszabb helyzet Ázsiában van, de a világ valamennyi régiójában jelen van valamilyen formában a modern kori rabszolgaság.

A Walk Free Foundation szerint modern kori rabszolgaság áldozata az, akit megfosztanak a szabadságától, akit elcserélhetőnek, eladhatónak, megölhetőnek tartanak, akire mások tulajdonaként tekintenek.


Romániában nyolcvanezer embert zsákmányolnak ki valamilyen formában


Az ausztrál alapítvány kedden tette közzé éves felmérését, amelyből az is kiderült, hogy a megvizsgált 167 országból Románia a 32. helyen áll, a lakosság 0,404 százaléka, vagyis 80 200 ember kénytelen a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában élni. Egyáltalán nem jó a helyzet, európai viszonylatban az ország az ötödik helyen áll. A lakosság 0,404 százaléka él hasonló körülmények között még Görögországban, Csehországban, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Cipruson és Montenegróban.Magyarországon több mint húszezren élnek alávetett sorban. Az ország világviszonylatban Japánnal, Tajvannal, Uruguayjal, Szlovéniával és Szlovákiával megosztva a 41. helyen áll az országok rangsorában.

Ázsiában a legrosszabb a helyzet

A felmérésből kiderült, hogy a modern kori rabszolgaságban élők 58 százaléka öt országban él: India, Kína, Pakisztán, Banglades és Üzbegisztán áll a lista élén. Csak Indiában 18,4 millió embert zsákmányolnak ki valamilyen formában. A felmérés szerint az egyik legrosszabb helyzet viszont lakosságarányosan Észak-Koreában van, ahol a lakosság 4,4 százaléka él rabszolgasorban, vagyis a 25 milliós országból körülbelül 1,1 millió ember.Magas a rabszolgasorban élők aránya még Szíriában, Jemenben, Mianmarban. Az afrikai országok közül Szudánban, Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szomáliában,Líbiában.

Európában a kényszermunka és a szexrabszolgaság az elterjedt

Európában körülbelül 1 millió 243 ezer modern kori rabszolgát tart számon a szervezet. Az Európai Unió országaiban a kényszermunka és a prostitúció a legelterjedtebbek, az áldozatok leginkább a kelet-európai országokból kerülnek ki.Ugyanakkor a menekülthullámmal újabb sebezhető csoportok jelentek meg, akiket kihasználhatnak az európai bűnöző hálózatok. Olaszországban 5000 menekültként regisztrált, de jelenleg eltűnt gyermeket tartanak számon, Svédországban körülbelül ezret. Az Europol szerint ezeket a gyermekeket nagy valószínűséggel szexrabszolgaként vagy kényszermunkásként dolgoztatják.

Nagy-Britanniában rabszolgaság elleni törvényt fogadott el a parlament, az új törvény szerint az 51,7 millió dollárnál magasabb árbevételű cégeknek év végén kötelességük egy rabszolgaság elleni nyilatkozatot tenniük. Az angol kormány úgy gondolja, hogy így megváltozhat a cégek hozzáállása az ilyen esetekhez.

A legfőbb ok a szegénység

A szervezet a modern kori rabszolgaság egyik formájának tartja az emberkereskedelmet, a kényszermunkát, az adósrabszolgaságot, a kényszerházasságot és a gyermekek kizsákmányolását. Az okok között a szegénységet, a társadalmi kirekesztést tartják számon, ugyanakkor azt is fontos látni, hogy éppen ezeknek tudható be, hogy az eddigieknél is elterjedtebb a prostitúció, a gyerekkatonaság, az adósrabszolgaság.

A szervezet 2014-ben végzett hasonló felmérést, akkor világszerte 35,8 millióan voltak azok, akik rabszolgakörülmények között éltek. A szervezet szerint ez a növekedés az adatgyűjtési módszereik javulásának is betudható, de a helyzet sokat romlott a migráció következtében is. Romániában 2014-ben 25 000 köré tették azoknak a számát, akiket valamilyen formában kizsákmányoltak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS