2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tényleg van esély arra, hogy újra cigifüstösek legyenek a kocsmák?

G. L. 2016. június 10. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

A szenátorok suttyomban, rögtön a választások után szavaztak a módosításról. László Attilát, az egészségügyi bizottság tagját kérdeztük erről.


Miközben gyakorlatilag még mindenki a választásokkal volt elfoglalva, a szenátusban a helyzetet kihasználva megszavazták a dohányzásról szóló törvény azon módosítását, amely szerint az erre a célra teljesen elválasztott, elszigetelt, és megfelelően kijelzett zárt helyiségekben is megengedett lenne a dohányzás.

"Elég taktikusan helyezték el a napirenden ezt a törvényt, mert kedden nem attól volt hangos a szenátus, hogy mi van napirenden, hanem a választással voltak elfoglalva a szenátorok is" - nyilatkozta a helyzetről László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora, aki egyben a módosítást véleményező egészségügyi bizottságnak is a tagja. László annyit tett hozzá megjegyzésként, hogy már a törvényt is csak így sikerült elfogadtatni tavaly decemberben.

"Én tartózkodtam a szavazáskor, tartottam magam az egészségügyi bizottság döntéséhez. És én gyerekgyógyászként nem is igazán érthetek egyet a dohányzás promoválásával" - fogalmazott a szenátor. László azt is elmondta, hogy a tervezett módosításról a szenátus emberi jogok bizottsága, gazdasági bizottsága és egészségügyi bizottsága közösen készítette a jelentést, és hiába szavazott ellene a vegyes bizottság 11 egészségügyis tagja, végül mégis pozitívan véleményezték azt, tehát elfogadásra ajánlották a szenátusnak. Ez persze még nem lett volna kötelező érvényű. Az egészségügyi bizottságban László elmondása szerint csupán a pszichiátriai intézetekben engedélyezte a dohányzást a kifejezetten erre a célra berendezett terekben.

A módosítások értelmében a zárt, nyilvános teret úgy határozzák meg, mint közösségi használatra szánt, minden oldalról falakkal határolt, és tetővel vagy plafonnal rendelkező tér (kivéve lakások). Viszont ezen kívül gyakorlatilag semmi sincs meghatározva, így jelen pillanatban elég homályos a törvénymódosítás.
László Attila beszámolója szerint ezután az után készítheti el az egészségügyi minisztérium a végrehajtási rendeletet, hogy a képviselőház is megszavazza a törvényt, majd Klaus Johannis aláírja azt. A végrehajtási rendeletben kell meghatározni például azt, hogy miként kell kijelölni a dohányzásra fenntartott helyet, illetve mit jelent az, hogy teljesen szigetelt. A törvénytervezetet egyébként a képviselőházi szakbizottságokban és a plénumban is meg kell vitassák, változtathatnak is rajta, és majd csak utána szavazhatják meg a módosítást. Ha az is átmegy, akkor az államelnöknek van még lehetősége arra, hogy visszaküldje azt a parlamentnek.

"Személy szerint én nem számítok nagy visszarendeződésre. Nagy valószínűséggel szép lassan többségbe fognak kerülni azok a vendéglátó helyek, amelyek úgy ítélik meg, hogy előnyt jelenthet, ha nem dohányozhatnak náluk, és nem alakítanak ki dohányzó helyiségeket. Enyhülést én a teraszok esetében látok, mert az nagy vitatéma volt, amit ez a módosítás tisztázhat" - nyilatkozta László Attila, aki szerint azért nem kell arra számítani, hogy maholnap bevezetik a módosítást, mert az alkalmazása el fog húzódni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS