2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai magániskola-hálózat bezárását sürgeti Törökország

2016. július 21. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

A hivatalos török álláspont szerint az iskolák a pénteki puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen hitszónok köreihez tartoznak.


Osman Koray Ertaş bukaresti török nagykövet szerint a múlt pénteki puccskísérlettel vádolt Fethullah Gülen Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónok körei által finanszírozott magániskola-hálózat működik Romániában.Az iskolákat a „Lumina Oktatási Intézmények” név alatt működő ernyőszervezet működteti. A szervezetet 1994-ben alapították Konstancán, jelenleg 11 oktatási intézmény tartozik hozzá. Az iskolahálózathoz tartozó intézmények a Spectrum Nemzetközi Iskolák (ilyen iskolák vannak Kolozsváron, Temesváron, Ploieşti-en, Bukarestben, Konstancán), a bukaresti Nemzetközi Számítástechnikai Líceum, a konstancai Számítástechnikai Líceum, a bukaresti Nemzetközi Iskola és az ISB Korai Fejlesztői Központ. Az ernyőszervezethez tartozik a Lumina Egyetem is, ahol nemzetközi kapcsolatokat és európai tanulmányokat, valamint informatikai és telekommunikációs tanulmányokat lehet tanulni.A Lumina ernyőszervezet szervezi meg évente a román-török kulturális gálát, valamint 2014-től kezdődően a török nyelv és irodalom nemzetközi versenyt is. Az éves román-török gálán összesen 350, három és tizenkilenc év közötti fiatal vesz részt, amelyre elsősorban a romániai iskolákban tanulók mennek el.

A török hatóságok szerint az iskolák gülenista kapcsolatait bizonyítja az, hogy a Lumina három éve szervezi a „Firstep”versenyt, amely kimondottan annak a 11 magániskolának a tanulóinak szól, amelyeket a szervezet működtet. Ez a verseny egy előválogatóként működik, innen juthatnak tovább a tanulók arra a nyolc nemzetközi versenyre, amelyeket gülenistának tart a török kormányzat. Ilyen versenyek: IYIPO Grúziában, Dreamline Törökországban, INEPO Törökországban, E-Biko Törökországban, INESPO Amszterdamban, I-SWEEEP Houstonban, Genius Olympiad New Yorkban és az INEPO-EURAsia Azerbajdzsánban. Ezek a versenyek többnyire fiatal felfedezőknek, kutatóknak szólnak, és nem vallásos jellegűek. A török hatóságok szerint azonban a versenyeken valójában a fiatalok iszlamizációja folyik.A romániai iskolákban ötödik osztálytól kötelező a török nyelv, míg alsó tagozaton opcionális tantárgyként lehet felvenni, ezenkívül kötelező az angol nyelv mindegyik iskolában.

Iulia Nueleanu, a Lumina ernyőszervezet szóvivője elmondta, hogy az intézményekben nem folyik központosított vallásos nevelés, hiszen a Lumina által működtetett iskolákban a gyerekek több felekezet hívei, a vallásórák a román tanügyminisztérium által jóváhagyott kerettanterv szerint folynak. Ugyanakkor a szóvivő azt is elmondta, hogy a szervezet által működtetett intézmények az oktatási minisztérium által akkreditált intézmények, amelyek a hivatalos iskolai szabályozások és az országos alaptanterv szerint működnek. Iulia Nueleanu kategorikusan visszautasította a török nagykövet vádjait, miszerint az ernyőszervezet által működtetett iskolákat gülenista csoportok finanszíroznák. A Lumina szóvivője elmondta, hogy a török nagykövet vádjai tekintetében válaszlépéseket kívánnak tenni, ezért a külügyminisztériumhoz fordulnak az ügyben.

A konstancai török főkonzul is hasonló véleményen van, mint a nagykövet


Ali Bozcaliscan
konstancai főkonzul a török hivatalos álláspontot képviselve román újságíróknak elmondta, hogy a múlt pénteki puccskísérlet megszervezésével a török kormány a Fethullah Gülen Terrorista Szervezetet vádolja (Fethullah Gülen Terörist Örgütü - FETÖ) éppen ezért a török kormány értesítette minden szövetségesét és partnerét a szervezet valódi céljairól, és kérte a szervezet által működtetett intézmények és alapítványok bezárását. A Romániában működő intézmények is ebbe a kategóriába sorolhatók – mondta a főkonzul.

A Lumina vezetősége cáfolja a hivatalos török vádakat, amelyeket a török nagykövet szerda este a hotnews-nak adott interjúban újra megismételt, hogy az iskolákat a gülenista szervezet finanszírozza. “Semmilyen módon nem kapcsolódik a tevékenységünk Fethullah Gülenhez, az intézményeink a román törvények szerint működnek. Semmilyen intézményi kapcsolatot nem ápolunk Gülennel, a hitszónok nem tagja az iskolák igazgatótanácsának, nem támogatja az iskolákat sem pénzzel, sem felszereléssel” – hangsúlyozta Nueleanu.A szervezet szóvivője arra a kérdésre, hogy a hizmetnews.com (a hírportált gülenista médiának tartják) miért tartja számon az iskolahálózat tevékenységét, és miért jelennek meg a hírportálon az iskolákkal kapcsolatos hírek, azt válaszolta, hogy az iskola diákjai számos nemzetközi versenyen vesznek részt, amelyről több hírportál is beszámolt, így a hizmetnews is.

A vádak szerint ezekben az iskolákban azáltal, hogy gülenista csoportok által finanszírozott nemzetközi versenyekre küldik a diákokat és mert kötelező a török nyelv, valójában a fiatalok indoktrinációja és iszlamizációja folyik. “Úgy gondolom, hogy nehezen hihető, hogy egy svájci nemzetközi fizikaversenyen, ahonnan a múlt héten jöttek haza a diákok, és ahol több mint 400 diák vett részt kilencven országból, a fiatalok iszlamizációs programon vettek volna részt. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ezen a versenyen a romániai csapat két arany- és három ezüstérmet szerzett” - reagált a vádakra a romániai szervezet szóvivője.

Osman Koray Ertaş szerint Fethullah Gülen hitszónoknak két arca van: Az egyik, amelyik iskolákat tart fenn – köztük tizenegyet Romániában – toleranciáról és békéről beszél, míg a másik arca arra biztatja a híveit, hogy várják ki a megfelelő pillanatot, amikor magukhoz ragadhatják a hatalmat.(digi24, hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS