2018. október 16. keddGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Utolsó nekifutás a döntő előtt: nyilvánosak az Európa Kulturális Fővárosa végleges projektek

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. augusztus 25. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Bő három hét múlva kiderül, melyik romániai város viselheti a címet 2021-ben.


Kevesebb mint egy hónap van hátra, míg kiderül: melyik lesz az a romániai város, amely 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli. A szeptember 15-16-án megszervezett döntőn a versenyben maradt négy város, Bukarest, Kolozsvár, Nagybánya és Temesvár csapata mutatja be a pályázat végső, javított változatát a nemzetközi zsűri előtt. Az elődöntőben mind a négy város kapott egy listát a javításra, bővítésre, kiegészítésre váró tételekkel. A pályázatok végső verzióját a pályázó városok augusztus 12-i határidővel adták le a kulturális minisztériumnál. A dokumentumok a héten elérhetővé váltak a www.capitalacuturala2021.ro honlapon.


A korábbi fordulóban Arad, Bákó, Brassó, Brăila, Craiova, Gyulafehérvár, Iași, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Suceava is pályázott.

Míg azt lehetett sejteni, hogy Kolozsvár és Temesvár továbbjut az elődöntő után, az eredményhirdetés legnagyobb meglepetése Nagybánya volt. Bukarest azért kuriózum, mert, míg a pályázata alapján joggal került be a négy továbbjutó közé, a nemzetközi zsűri nem szokta a fővárosoknak odaítélni a címet, hiszen létezik egy hallgatólagos elv, miszerint egy kevésbé ismert és látható várost juttatnak a cím odaítélésével nemzetközi reflektorfénybe, ezáltal is segítve a felzárkózását mind gazdasági, mind kulturális vagy turisztikai vonatkozásban.Bukarest - feltárnák a város titkait


Bukarest mottója a Be-látható/Láthatatlan (Orașul In-vizibil). A pályázat szerint Bukarest a kontrasztok városa, amely sokszor kulturális, szociális vagy építészeti tekintetben is egymásnak feszülő jellegzetességekkel bír. Az identitás nagy része nem látható, rejtett és elfeledett, a kultfőváros projekt ezeket a titkokat és lehetőségetek hozná a felszínre.

>> Bukarest végleges projektje >>

Akárcsak a kolozsvári projekt, a fővárosi pályázat is jelzi: bizalmatlanság létezik a város lakói között, éppen ezért meg szeretnék vizsgálni, hogy ezen a bizalmatlanságon túl melyek azok a lehetséges közös pontok, amelyek összeköthetik az embereket. A projekt kitalálói szerint ezeknek a kapcsolódási pontoknak a megtalálására a kultúra a legalkalmasabb eszköz.Kolozsvár - társadalmi kohézióra gyúrnának

A pályázat mottója Kolozsvár – a Nyugat Keletje, ezzel a mottóval az erdélyiséget és a kelet-európaiságot próbálták összefüggésbe hozni a nem-erdélyiséggel és a nem-kelet-európaisággal, általánosan Románia többi vidékével és a nyugatisággal.

>> Kolozsvár végleges projektje >>

>> Kolozsvár kulturális főváros-projektje bővebben >>

A pályázat koncepciója abból indul ki, hogy a városban párhuzamos világokban élnek a különböző közösségek: mindegyiknek megvan a maga saját városa. Ezeket alakítanák most át egy egységes közösséggé a kulturális főváros évében. A pályázat programja a különböző közösségek közötti gyanakvás leépítéséhez járulna hozzá.

Nagybánya főtere (a fotó a projekt illusztrációja)Nagybánya főtere (a fotó a projekt illusztrációja)


Nagybánya a vendégszeretetével nyerne

Nagybánya pályázatának koncepciója a vendégszeretet kultúrájára épül. Ez a fő iránya a projektnek, amely a stratégiai célkitűzések mindenikében visszaköszön. Nyitnának a kulturális és kreatív iparágak felé, a várost a kulturális, gazdasági és szociális körforgás részévé, helyszínévé tennék.

>> Nagybánya végleges projektje >>

>> Bővebben itt írtunk Nagybánya kulturális főváros-projektjéről >>

Házigazdaként a város arra törekszik, hogy 2021-ben a kulturális felhozatal minél nagyobb közönséget megszólítson, erre a zene, a képzőművészet, a divat, a fotóművészet, a gasztronómia, a dizájn, a színház és az irodalom területeit lefedő 12 fesztivállal, vásárral, nemzetközi versenyekkel készül.


Temesvár a társadalmi egyenlőtlenségekre is fókuszálna

A bánsági város egy kutatásra építette fel a koncepcióját, amelyből az derült ki, hogy a lakosok leginkább a polgári szellemiséget hiányolják, illetve problematikusnak nevezték meg a társadalom peremére szorult csoportokkal szembeni intoleranciát, és a közterületek elveszítését is. Ugyanakkor hiányérzetet keltett bennük az a tény, hogy Temesvárnak és a régiónak nincs egy nemzetközileg is ismert város- és régióprofilja, annak ellenére, hogy a város és környéke egy valódi, európai értelemben vett multi- és interkulturális közeggel rendelkezik.

>> Temesvár végleges projektje >>

>> Bővebben itt írtunk Temesvár kulturális főváros-projektjéről >>

Amennyiben a város elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, a pályázat lebonyolítói megpróbálják rávenni a temesváriakat a komfortzónájuk elhagyására, és arra buzdítják őket a programok révén, hogy számoljanak le a passzivitással, lépjenek ki a közterületre, és próbáljanak a kultúra eszközével hatást gyakorolni a társadalom szövetére.

A négy város közül valamelyik 2021-ben egy éven keresztül egy görögországi várossal közösen viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Címlapfotó: Temesvár - Dancing city. Fotó: Dani Ioniţă. A fotó a kulturális főváros pályázat illusztrációja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS