2019. január 18. péntekPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

PR-rémálom a szentgyörgyi Mikóban?

B. D. T. 2016. szeptember 13. 13:51, utolsó frissítés: 2016. szeptember 14. 11:44

"Építsd meg álmaid iskoláját a Schweighoferrel" címmel szervezett diákvetélkedőt az osztrák fafeldolgozó a neves iskolában. A volt diákok kiakadtak.


A Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó vállalat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiummal partnerségben iskolakezdésre megszervezte első közösségi tevékenységét „Építsd meg álmaid iskoláját a Holzindustrie Schweighoferrel!” címmel – tudósít a helyi román sajtó. A délutáni makettépítő versenyt a nagy múltú székelyföldi gimnáziumban tartották. A helyi iskolákból összesen tizenegy osztály vett részt a versenyben, akiket tanítóik, osztályfőnökeik is elkísértek a HS közleménye szerint.A nyertesek – két sepsiszentgyörgyi osztályközösség, a Mihai Viteazul Kollégium IV A osztálya és a Székely Mikó Kollégium V D osztálya – modern didaktikai eszközökkel szerelhetik fel az elkövetkező napokban osztálytermüket – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott Schweighofer-közleményben. A kétszer 4000 lejes főnyeremény mellett a Schweighofer minden résztvevő csapatnak, akik a verseny végére kész makettet mutattak be, 500 lejt ajándékozott.

Fotó: Toró AttilaFotó: Toró Attila


„A meghirdetett versenyt a vakáció utolsó napjaiban népszerűsítettük, a sepsiszentgyörgyi iskolák nagy nyitottsággal és lelkesedéssel fogadták. A szeptember 12-én zajló eseménynek a Székely Mikó Kollégium adott otthont, kezdeményezésünket azonnal felpártolták, segítségüket ez alkalommal is köszönjük. A versenyfeladat az volt, hogy minden csoport fapálcikákból egy épületmakettet kellett készítsen, amely az ő ’álom iskoláját’ testesíti meg. A miniatűr épületek elkészítéséhez három óra állt a gyerekek rendelkezésére, ezután pedig a szakmai zsűri kihirdette a nyerteseket. Az értékelésnél szempont volt az is, hogy a csoportok milyen mértékben használták fel a rendelkezésükre bocsátott kellékeket, illetve mennyi háztartási hulladékot sikerült felhasználni az építményekhez. Végül a zsűri a legszebb, a legfantáziadúsabb, a legeredetibb maketteket díjazta. A zsűri tagjai: Erőss Sándor belsőépítész, aki a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön egyaránt népszerű KreaKids Stúdió magániskola egyik megálmodója, ifj. Gál Zoltán kézdivásárhelyi építész, aki szintén elkötelezett a gyerekek, fiatalok iránt, számos olyan építészeti projektben vett részt, amelybe gyerekeket vontak be. A rétyi gyár részéről Vucic Zsigmond projektmenedzser és Adrian Radu műszaki igazgató vállalták a zsűrizést” – derül ki a sajtóanyagból.

„A verseny ötlete onnan indult, hogy a Holzindustrie Schweighofer azt szeretné, ha minden diák az iskolát a legjobb körülmények között kezdhetné, tantermeik modern didaktikai eszközökkel lennének felszerelve” – áll a vállalat közleményében.

A Holzindustrie Schweighofer Radócon és Szeretvásáron teljesen felszerelt iskolatáskát ajándékozott azoknak a kisdiákoknak, akik a tanévnyitót a kórházban voltak kénytelenek tölteni, Szászsebesen sportfelszereléssel látták el a város iskoláit, illetve a mojnesti Grigore Cobălcescu Technikai Kollégiumnak 280 ezer eurót adományozott bentlakás-felújításra, szakmai műhely felszerelésére, és ösztöndíjakra – derül ki a közleményből.

„Elégedettséggel tölt el bennünket, hogy támogathatjuk az iskolákat, ahol gyáraink működnek, örülünk, hogy hozzájárulhatunk a diákok szakmai fejlődéséhez, és hogy aktívan részt vehetünk a közösség életében. Ezáltal hozzájárulunk a helyi közösségek fejlesztéséhez, a mai diákokat felelős felnőtté neveljük az iskolákkal karöltve” – nyilatkozta a tanévkezdés alkalmából Dan Banacu, a Holzindustrie Schweighofer romániai vezérigazgatója.

Fotó: Toró AttilaFotó: Toró Attila


„Küldjük vissza a mikós szellemet. Hátha az majd rendet csinál”

Felháborodott volt mikós diákok a közösségi oldalakon kommentálják a Mikó és a rétyi gyár partnerségének hírét, egyesek levelet írtak az iskola email-címére, és tiltakoznak az ellen, hogy a leghíresebb, legnevesebb háromszéki iskola a nevét adja egy ilyen projekthez. „Elit kollégium egy marék apróért”, „Küldjük vissza a mikós szellemet. Hátha az majd rendet csinál”, „elkobzott vagyis elherdált iskola + környezetromboló nagy üzem... tökéletes párosítás” – sorjáznak az elkeseredett, felháborodott vagy éppen ironikus kommentek a hír kapcsán.

A sepsiszentgyorgy.info-n Toró Attila sepsiszentgyörgyi környezetvédő aktivista, volt mikós diák nyílt levelet tett közzé a Székely Mikó Kollégium vezetőségéhez címezve.

„A Székely Mikó Kollégium egy olyan cég partnere, melynek üzemépítési szándéka ellen 2013-ban 12 háromszéki civil szervezet petíciót indított, és ezt a petíciót több mint hétezren írták alá. Egy olyan cég partnere, melynek környezetkárosító működése és politikai játszmái ellen vonult utcára, több alkalommal is, az ország és Székelyföld civil társadalmának öntudatos része. Egy olyan cég partnere, amelynek a rétyi gyára felépítése és engedélyezése ellen a helyi civil szervezetek és a fogarasi Neuer Weg Egyesület vért izzadva dolgozik. Civil támogatóink adományai nélkül képtelenek lennénk fizetni a cég ellen indított pereinket. Egy olyan cég partnere, amely gyanús körülmények között, a rétyi közösség becsapásával, és a korrupciós ügye miatt alapfokon elítélt Olosz Gergely egykori RMDSZ szenátor segítségével vásárolta fel a rétyi fenyővágóhíd felépítéséhez szükséges területet. Egy olyan cég partnere, amely fittyet hányt a helyi közösség érdekeire és a hatályos romániai törvényekre, 2013. júniusától augusztusig törvénytelenül, építkezési engedély nélkül fogott neki a fűrészüzem építését megelőző földmunkáknak Réty határában. Efölött a helyi hatóságok szemet hunytak, a földmunkákat csak a civil társadalom tiltakozásával és a média segítségével lehetett időszakosan leállítani. Egy olyan cég partnere, amely 2015-ben a fenyővágóhíd felépítése után annak beüzemelését ugyancsak engedélyek nélkül kezdte el. Az általuk próbaüzemelésnek beállított üzemindítást ugyancsak civil tiltakozással sikerült leállíttatni. Egy olyan cég partnere, melynek vezetőségéről az amerikai Environmental Investigation Agency (EIA) rejtett kamerás felvételei alapján kiderült, hogy készségesen és tudatosan elfogadja az illegálisan kitermelt fát, mi több, bónuszrendszer szerint jutalmazza is. Egy olyan cég partnere, melyről a Környezetvédelmi Minisztérium – civil szervezetek nyomására megejtett – ellenőrzései során kiderül, hogy több mint 166.000 köbméter faanyag származásáról nem tudott papírt felmutatni. Ezért a minisztérium feljelentette a céget a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnál. Egy olyan cég partnere, melyet három környezetvédelmi szervezet (a WWF Németország, a romániai Agent Green és az amerikai Environmental Investigation Agency) feljelentett, mert a cégóriás jelentős mennyiségű törvénytelenül kitermelt fát dolgoz fel romániai telepein, és így megszegi a hatályos uniós előírásokat. Egy olyan cég partnere, melytől 2016-ban visszavonták az FSC CoC fenntarthatósági tanúsítványt, miután kiderült, hogy törvénytelenül kitermelt fát is átvesz” – sorolja a nyílt levél az osztrák vállalat „bűnlajstromát”.

„Tisztelt Igazgatóság! A fentiek tükrében miért gondolják azt, hogy az önök döntése – miszerint egy ilyen vitatott társadalmi megítélésű céget engednek falaik közé – a Székely Mikó Kollégium diákjainak erkölcsi és szellemi épülését fogja szolgálni? Mit gondolnak arról, mennyire erkölcsös és tisztességes a diákokat, az életterünket, erdeinket tudatosan tönkre vágó cég társadalmi elfogadtatását célul tűző kampányba belerángatni? Mennyire lesz hiteles ezek után a Székely Mikó Kollégium falai között tisztességről, erényről, a szülőföld szeretetéről oktatni és beszélni? Önök szerint mit szólna ehhez az iskolaalapító gróf Mikó Imre? Önök szerint mit szólnak ehhez a kollégiumban tanuló diákok szülei közül azok, akik a fűrészüzem elleni hároméves küzdelemben végig mellettünk álltak? Mit szólnak a véndiákok, akiknek az erkölcsi támogatására mindig számítanak?” – áll a nyílt levélben.

A Mikó csak helyszínt biztosított

Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója a Transindex megkeresésére elmondta, ők csupán helyszínt biztosítottak a versenynek, amelyen 11 iskola diákjai vettek részt, nem csupán a kollégium tanulói. A verseny csapatépítő jellegű volt, és a gyerekek nagyon élvezték – tette hozzá. Az igazgató nem kívánt reagálni az iskola volt diákjai által a közösségi hálózatokon és a nyílt levélben megfogalmazott vádakra.

UPDATE 14.9.2016: A Schweighofer reakciója

"A Holzindustrie Schweighofer cégcsoport szomorúan vette tudomásul Toró Attila nyílt levelét, amelyet a Székely Mikó Kollégiumhoz intézett. Ebben a levélben súlyos és alaptalan vádakkal illeti cégünket" - áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszközleményben.

"A Holzindustrie Schweighofer aktívan részt vett eddig is a helyi közösségek életében, társadalmi felelősségvállalása átfogó és sok mindenre kiterjed, úgy mint hátrányos szociális helyzetű emberekre, az iskolákra az egészségügyre. Szívükön viseljük a helyi közösségek sorsát, legfőképpen ott, ahol gyáraink is működnek. Az oktatás kérdése mindig is elsődleges volt számunkra. A Székely Mikó Kollégium helyet adott rendezvényünknek, mi ezt örömmel vettük, mert meggyőződésünk, hogy az oktatás minden egyén és minden szervezet alappillére. Ennek támogatása pedig egy biztos befektetés a helyi közösségekbe.
A versenyen hat iskola tízenegy csoportja vett részt. Minket a tőlük kapott sok pozitív visszajelzés folytatásra kötelez, minden alapunk megvan arra, hogy jövőre nézve nagyobb eseményt szervezzünk, amelyre biztosan lesz érdeklődő. Itt megjegyezzük, hogy az egész elképzelés és kivitelezés a Holzindustrie Schweighofer rétyi csapatának az ötletei alapján valósult meg, minden kelléket cégünk biztosított, az iskola csupán helyet adott a rendezvénynek" - írják.

"A Holzindustrie Schweighofer a romániai faiparban egy engedélyezett piaci szereplő, amelynek tevékenysége a fa, mint nyersanyag beszerzése és ennek feldolgozása, tiszteletben tartva minden erre irányuló előírást és szabályozást. A Holzindustrie Schweighofer, mint bármely piaci szereplő csak egy meghatározott és limitált mennyiségű fát dolgozhat fel, a jelenleg érvényes törvények értelmében. Cégünk az évek során mindig együttműködött az összes hatalmi szervvel, akik a faipari tevékenységeket szabályozzák, központilag és regionálisan egyaránt.

Az Environmental Investigation Agency (EIA) jelentésére is megfogalmaztuk már válaszunkat, ahol kimerítően bebizonyítottuk, hogy az ott felhozott vádak hamisak és alaptalanok. Az ankét egy elfogult vizsgálódásnak az eredménye, amelynek teljesen más célja volt, mint amit a környezetvédelemmel kapcsolatosan kommunikáltak. Ahogy ez az EIA honlapján is fellelhető, az ankét megrendelt és fizetett volt. Éppen ezért a Holzindustrie Schweighofer úgy gondolja teljesen irreleváns, nem a román faipari viszonyokat tükrözi, ugyanakkor nem mond semmi használhatót arról, hogy cégünk Romániában törvényesen működik-e vagy sem.
A Holzindustrie Schweighofer rendelkezik a PEFC bizonylattal, tiszteletben tartja a fakitermelés európai szabványait. A vállalat csak és kizárólag törvényesen kivágott faanyagot vásárol, olyan kísérő dokumentumokkal, amelyeket rendben találunk, tiszteletben tartva minden nemzetközi fenntarthatósági szabványt. A Holzindustrie által felvásárolt összes faanyag engedélyezett forgalmazóktól származik, amelyeket az évek során nagyon szigorú kitétek alapján választottunk ki. Azok a forgalmazók, amelyek nem tartják tiszteletben a törvényes kereteket a fakitermelést illetően, nem láthatják el cégünket faanyaggal" - zárul a Schweighofer közleménye.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS