2018. június 20. szerdaRafael
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Forrong az udvarhelyszéki RMDSZ: nem akarja átengedni az MPP-nek a képviselői helyet

kérdezett: Simon Mária Tímea 2016. szeptember 23. 17:29, utolsó frissítés: 2016. szeptember 25. 22:15

Bokor Sándor, Parajd polgármestere szerint Biró Zsolttól sem az udvarhelyszéki RMDSZ-seknek, sem az udvarhelyszéki MPP-seknek nem lesz nagyobb a szavazókedvük.


Képviselő- és szenátorjelölt rangsoroló ülést tartott csütörtökön este az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete. A küldöttgyűlés feszült légkörben zajlott: a több mint háromszáz küldött közül többen nemtetszésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) a megkérdezésük nélkül az MPP elnökének adta az Udvarhelyszéket megillető, befutónak számító helyet a szövetség Hargita megyei képviselőjelölt-listáján.

Tizenöt udvarhelyszéki polgármester még a küldöttgyűlés előtt írásos beadványban sérelmezte, hogy a megkérdezésük nélkül döntött az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa. Bokor Sándort, Parajd polgármesterét kérdeztük, hogy miért nem tudnak azonosulni ezzel a döntéssel.

A Szövetségi Állandó Tanács döntése értelmében Biró Zsolt, az MPP elnöke az Udvarhelyszéket megillető, befutónak számító képviselői helyet kapta meg. Ön és még 14 másik polgármester ezt elfogathatatlannak tartja. Miért?

Bokor Sándor: – Mindamellett, hogy mindannyian fontosnak tartjuk a megbékélést és az összefogást, mert nem vagyunk annyian, hogy két-három párt is induljon és az eszközeink is meggyengültek, mi úgy gondoljuk, hogy az udvarhelyszéki települések időről időre hozták az eredményeket.


A gyengülés az egy trend a romániai politikai palettán, nemcsak az RMDSZ-nek, hanem a többi romániai pártnak is meggyengült a támogatottsága. Ennek ellenére mi, a polgármesterek, mozgósítottunk, kampányoltunk és több ezer szavazatot tettünk az RMDSZ asztalára. Éppen ezért, teljesen jogosan úgy gondoljuk, hogy minket is meg kellett volna kérdezni ennek a megállapodásnak a gyakorlati kivitelezéséről, mert a fenti politikai egyezségek nem sokat érnek, ha lent a területeken, az alapszervezetekben az RMDSZ és a más pártok közötti támogatók körében az MPP-re vonatkozó döntésnek nincs meg a támogatottsága. A helyhatósági választásokon még vérre menő egymásnak feszülésnek voltunk a tanúi, és annak ellenére, hogy szükség van a megbékélésre, azt nem lehet egyik napról a másikra megvalósítani, ez egy hosszas folyamat, meg kell beszélni, be kell vinni a közbeszédbe, és mindenekelőtt el kell fogadtatni ezt az emberekkel.

A SZÁT-nak van hatásköre egy ilyen döntést meghozni, ezt senki nem vitatja, de minket erről az egyezségről senki meg nem kérdezett. Ezért mondtuk mi, a 15 udvarhelyszéki polgármester, hogy ilyen körülmények között nem tudjuk vállalni a mozgósítást és még kevésbé tudjuk vállalni a politikai felelősséget egy esetleges sikertelenség esetén. Nem Biró Zsolt ellen, nem a Magyar Polgári Párt ellen és nem annak ideológiája ellen vagyunk, de számunkra elvi kérdés, hogy az egyetlen befutó képviselői helyre udvarhelyszéki kerüljön.

A Szövetségi Állandó Tanács által felhozott érveket, miszerint Székelyudvarhelyen, Szentegyházán nem RMDSZ-es a vezetés és ezért került ide az MPP jelöltje, nem tudjuk elfogadni, mert mi nem vagyunk azért felelősek ami Udvarhelyen történik.

Ön egy felső vezetők közötti döntésről beszél, de az MPP-vel való megállapodásról az SZKT döntött.

Mi egyetértünk azzal, hogy szükségszerűek a próbálkozások az összefogásra. Én magam is SZKT tag vagyok, és egyetértettem azzal, hogy a romániai magyarság érdekében össze kell fognunk. De mi úgy gondoljuk, hogy ilyen rövid távon ezt kivitelezni nem lehet. A szándékot a kiegyezésre tisztességesnek és becsületesnek tartom, de úgy gondolom, hogy nem sikerült ezt az alapszervezetekben, a polgármesterek és az emberek körében eléggé megértetni.

Sokkal többet kell munkálkodni a területek képviselőivel, a közösségi szervezőkkel az élen annak érdekében, hogy egy valós, tartalmas és eredményes nemzeti megbékélés legyen az erdélyi magyarság körében. De ezt a folyamatot lentről kell kezdeni, minket be kell avatni ebben a folyamatba, mert ha nem, akkor az elnökség szintjén meghozott döntések, jóhiszemű, jó szándékú kiegyezések táptalaj nélkül maradnak és ez a mostani helyzet erre egy szomorú, de világos és valóságos példa.

Ön többször említette, hogy nem voltak erről megkérdezve, akkor azt állítja, hogy az udvarhelyszékiek a SZÁT döntését, miszerint Biró Zsolt az udvarhelyszéki képviselői helyet kapja meg készen kapták?

– Igen, határozottan állítom, hogy a SZÁT döntését mi a sajtón keresztül készen kaptuk, és velünk, legalábbis azokkal, akik megfogalmaztuk az álláspontunkat ebben a kérdésben, de ennél sokkal több település nevében is beszélhetünk: mi kész tények elé voltunk állítva. Nem vitatjuk el, hogy vannak vezetőségi fórumok, amelynek vannak hatásköreik. A mi értelmezésünk szerint azonban a SZÁT jóváhagyja azokat a jelöléseket, amelyeket az alsóbb szinteken a küldöttgyűlések rangsoroltak. Hogyan lehet értelmezni azt, hogy a SZÁT a mi megkérdezésünk nélkül döntötte el az udvarhelyszéki jelölt kilétét? Mert akkor jogosan tehetem fel a kérdést, hogy a csütörtök esti udvarhelyszéki küldöttgyűlésnek ebben a formában mi értelme volt? A több mint háromszáz küldött milyen szerepkörben volt ott a székelyudvarhelyi gyűlésen, ha az egyetlen befutó hely sorsa már el volt döntve?

Amennyiben egy udvarhelyszéki MPP-s lenne ezen a helyen, nagyobb lenne a támogatottsága az udvarhelyszéki RMDSZ-esek körében?

–Gondolom, igen. Az udvarhelyszéki küldöttgyűlés elvégezte a dolgát és rangsorolta azokat az udvarhelyszéki jelölteket, akik képviselhetik Udvarhelyszéket és általában a romániai magyarságot a parlamentben. Nem kell feltétlenül tulipánosnak lennie annak, aki az erdélyi magyar emberek érdekeit akarja képviselni, de mi RMDSZ-esek vagyunk, ezt ki kell mondani. Udvarhelyszéken van olyan tapasztalt politikus, aki méltóképpen tudja képviselni a helyi emberek érdekeit, nem szükséges nekünk más megyéből hozni jelöltet.

Ha a demokrácia szabályait figyelembe vesszük, illetve azt, hogy az RMDSZ vezetőségét demokratikusan választották meg, így a vezetőség döntése a szövetség döntése is egyben. Ebben az esetben nem gondolja azt, hogy megvan annak is az ideje, amikor a közös jó érdekében hátra kell lépni, jelen esetben az udvarhelyszéki RMDSZ-nek? Önök nehezményezik, hogy Biró Zsolt indításával nem lesz udvarhelyszéki képviselőjük, de ugyanakkor – amint arra Kelemen Hunor elnök is rámutatott – a besztercei magyaroknak sincs saját, a megyéjükből származó képviselőjük, viszont a szórványból érkező szavazatok nélkül nem lett volna meg az 5%.

A szövetségi elnök úr nagyon komoly argumentumokkal érkezett az udvarhelyszéki küldöttgyűlésre, és értelmesen felvázolta, hogy közel 53 ezer szavazatot hozott a szövetségnek a szórvány. És nem volt, vagy nagyon ritkán volt képviselőjük. Nehéz válaszolni erre a kérdésre, mert rengetek a pró és kontra érv. Minden elismerésem a szórványnak, de én nem hiszem, hogy az udvarhelyszéki hellyel kapcsolatos döntésnek bármilyen köze lenne a szórvány érdekeihez. Az, hogy az MPP elnöke, vagy udvarhelyszéki jelölt van az udvarhelyszéki helyen, az a szórvány sorsán, helyzetén nem változtat. Nem változtat akkor sem, ha Biró Zsolt lesz ezen a helyen és az sem, ha a küldöttgyűlés döntése értelmében Birtalan József.

Viszont a szórványban működő RMDSZ-szervezetek érvelhetnének azzal, hogy nem mozgósítanak, mert úgysem jut be az ő képviselőjelöltjük a parlamentbe, viszont ez az össz-szavazatszámon meglátszana.

Azt hiszem, hogy el kell választani a földrajzi és történelmi valóságokat egymástól. Van a tömbmagyarság, ami egy külön történet a szórványmagyarsághoz képest. A tömbmagyar területekről érkező magyar politikusnak, bármilyen színezete is legyen, fel kell vállalnia a szórvány ügyét, kéréseit, képviseletét. Viszont mi azt szeretnénk, ha ennek az érdekvédelmi szervezetnek a színeiben lenne egy olyan jelölt, aki az udvarheyszékiek és a szórvány ügyét és képviseletét egyaránt felvállalná.

Nekünk semmi bajunk nincs az MPP-vel, annak ideológiájával, sem az elnök személyével. Viszont ezt nem biztos, hogy az MPP-s szavazókról is elmondható, hiszen március 10-én a saját elnökükbe fojtották bele a szót.

Úgy gondolja, hogy Biró Zsoltnak Udvarhelyszéken az MPP-s körökben sincs támogatottsága?

– Igen, úgy gondolom, és az udvarhelyszéki visszajelzések alapján is ezt érzem. Az előbb említett sajnálatos esemény is határozottan rámutatott arra, hogy nincs meg az a támogatottsága, amely segítené a mozgósítást és semmiféle garanciát nem érzünk mi arra, hogy ebben a formában, Udvarhelyszéken több lesz a szavazat, mintha a RMDSZ külön, saját képviselőivel indulna a parlamenti választásokon.

A beadványban úgy fogalmaztak, hogy önök hozták az eredményeket a helyhatósági választásokon, mozgósítottak és ennek ellenére nem kérte ki az önök véleményét az MPP-jelölt udvarhelyszéki indítása kapcsán az RMDSZ vezetősége. Az önkormányzati választásokat nézve, ott, ahol nem volt az RMDSZ-es polgármesterjelöltekenek ellenjelöltje, ott nagyon alacsony volt a részvétel, és ez meglátszott a Hargita megyei tanács összetételében: egyel kevesebb RMDSZ-es jutott be. Ennek alapján azt lehet mondani, hogy mégsem hozta Udvarhelyszék az elvárt eredményeket.

– Igen, ez is egy valóság. El kell mondani azt is, hogy tökéletes emberek és tökéletes pártok nincsenek. Látjuk, érezzük a magunk hibáit is ebben. Ahol nem volt versenyhelyet, a lakosság elkényelmesedett, hiszen arra gondoltak, hogy az egyetlen jelöltet úgyis megválasztják és ez meglátszott a részvételi hajlandóságon is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS