2018. október 19. péntekNándor
10°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legnyomósabb ok, hogy ne igyál felfőzetlen „házitejet”

2016. október 11. 17:34, utolsó frissítés: 17:34

Az állati TBC rezisztens a humán TBC egyik legfontosabb gyógyszerére, és általában nemcsak a tüdőt, hanem más belső szerveket is megtámad.


A korábban véltnél sokkal súlyosabb következményekkel jár az emberi egészségre az elsősorban a fertőzött élelmiszerrel terjedő állati tuberkulózis – figyelmeztetnek állatorvosok és egészségügyben dolgozó szakértők a BBC összeállításában. Az állatok tuberkulózisa (amelyet a Mycobacterium bovis nevű baktérium okoz) nehezebben gyógyítható, súlyosabb fertőzést okozhat az embereknél, mint a „konvencionális” humán tuberkulózis (Mycobacterium tuberculosis). Mégis, évtizedek óta elhanyagolták terjedésének megállítását, állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet.

Az állati tuberkulózis okozta kockázatok lesz az egyik témája az idei Tüdőgyógyászati Világkonferenciának, amelyet október 26-29. között tartanak Liverpoolban.

Dr Francisco Olea-Popelka, a Tuberkulózis és Tüdőbetegség Elleni Unió orvosszakértője szerint az állati TBC jóval gyakoribb, mint ahogyan ezt eddig hitték. Elsősorban a nyers vagy nem pasztőrözött tej fogyasztása révén kapható el a fertőzés, de maguk az állattartó gazdák, az állatorvosok és a mészárosok is elkaphatják a fertőzött állattal való érintkezés során.

Becslések szerint globálisan 121.000 új ilyen esetet diagnosztizálnak évente, ami a humán TBC-megbetegedésekhez képest kevés, mégis, kiemelten oda kell figyelni erre az aspektusára is, hangsúlyozta a szakértő. Ez egy megelőzhető, kezelhető és gyógyítható betegség, mégis több százezer ember szenved tőle, és több tízezren halnak meg miatta – tette hozzá.


Hogy tudatosítsa a szakmai közvéleményben a probléma súlyosságát, több szakértővel – a WHO, az ENSZ Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Stop TB Partnership csoport tagjaival – közösen állásfoglalást adtak közre a Lancet Infectious Diseases orvosi szaklapban. Elsősorban a probléma mértékét kellene jobban föltárni, mivel egyelőre csak részleges, regionális adatok vannak: például Mexikóban az összes TBC-s megbetegedésből 28%-ra becsülik az állati TBC-s fertőzések arányát, Indiában 9%-ra, Kaliforniában viszont egy gyerekek közt végzett felmérés 45%-ot eredményezett.

Dr Paula Fujiwara, a Tuberkulózis és Tüdőbetegség Elleni Unió másik szakértője kiemelte, az állati TBC-vel fertőzötteknek specializált kezelésre van szükségük, de sajnos a legtöbb esetben nemhogy nem kapnak megfelelő kezelést, hanem nem is diagnosztizálják őket. A Mycobacterium bovis kórokozó rezisztens a humán TBC kezelésére alkalmas egyik legfontosabb gyógyszerre, a pyrazinamidra, ugyanakkor ha valakit ez a törzs fertőz meg, az általában nemcsak a tüdőt érinti, hanem a többi szervet is, ami nehezíti a kezelést.

Olea-Popelka hangsúlyozta, az állati TBC megelőzésének legfontosabb stratégiái a tej pasztőrözése, magas hőkezelése, amely kiirtja a baktériumokat belőle, ugyanakkor az állatokkal kapcsolatba kerülőknek – a gazdák, húsfeldolgozással foglalkozók, állatorvosok, állatkerti dolgozók – megfelelően védekezniük kell a baktérium belélegzése ellen, például védőmaszkok viselésével.

Romániában diagnosztizálják a legtöbb TBC-s beteget

Európában a legtöbb TBC-s beteget Romániában diagnosztizálják, a történelmi régiók közül pedig Olténiában a legsúlyosabb a helyzet a Gazeta de Sud cikke szerint. 2015-ben egyedül Dolj megyében 738 beteget regisztráltak. Az országban a lap beszámolója szerint évente több mint 27 ezer beteget kezelnek tuberkulózissal, ebből több mint 15 ezer új eset.

A legnehezebb helyzetben a rezisztens baktériummal fertőzött TBC-sek vannak, ezek a legsúlyosabb esetek, amelyekre sokszor hiányzik a megfelelő gyógyszer, és nehezen hozzáférhető a kezelés az országban. Románia a rezisztens baktériummal fertőzött TBC-sek számát tekintve is rekorder Európában: 58 ilyen beteget tartanak nyilván, ugyanannyit, mint egész Európában összesen. A legtöbb ilyen beteg Olt, Dolj, Gorj és Mehedinți megyében él. A betegség terjedése és elhanyagolása legnagyobbrészt a szegénység, a rossz higiéniai körülmények és az alacsony iskolázottság velejárója.

Az Országos Közegészségügyi Intézet 2014-es statisztikái szerint 15879 TBC-s esetet tartottak nyilván, ennek 21%-a visszaeső beteg volt. Főleg a 44-54 év között férfiak korosztályából kerültek ki a betegek.

Globális járvány

A fertőző betegségek közül a tuberkulózis vezet globálisan az áldozatok számát tekintve. 2014-ben világszerte 9,6 millió ember betegedett meg TBC-ben (köztük egymillió gyermek), és 1,5 millióan vesztették életüket a betegség miatt (140 ezerre teszik a gyermek áldozatok számát ezen belül). Világszerte a TBC-s esetek mintegy egyharmadát nem diagnosztizálták vagy nem jelentették le a hatóságoknak.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül az egészségügyre vonatkozók között kiemelt helyen szerepel a TBC-s megbetegedések számának lecsökkentése és az elhalálozások nullára redukálása. A nemzetközileg elfogadott célok értelmében 2035-re el kell érni arra a szintre, hogy egyetlen TBC-s haláleset se következzen be – áll a WHO online letölthető tájékoztatójában.

A korai diagnózis, a betegek megfelelő kezelésben részesítése és támogatása, a beazonosított rizikócsoportok kezelése, beoltása, az ehhez szükséges költségvetési források elkülönítése, megfelelő közpolitikák kidolgozása, a közvélemény tudatosítása és érzékenyítése, a szociális területen dolgozó szervezetek, intézmények bevonása, kutatások bátorítása, támogatása és alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a világ országai előbbre lépjenek a TBC elleni harcban – szögezik le a dokumentumban.

Címlapfotó: Kyle May / Flickr

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS