2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A keresztény értékekért, nem a melegek ellen demonstráltak – állítják a szatmári RMDSZ-esek

2016. október 24. 17:46, utolsó frissítés: 19:08

Kereskényi Gábor polgármester mellett magánemberként Turos Lóránd és Magyar Lóránd jelöltek is színpadra álltak. Megkérdeztük őket, miért.


A múlt héten újra fellángoltak az indulatok a Koalíció a családért nevű szervezet alkotmánymódosító kezdeményezése miatt, amely bevezetné az alkotmányba, hogy a házasság egy férfi és egy nő között valósul meg. Egy baptista lelkipásztor nyilvános állásfoglalásra szólította fel Klaus Johannis államfőt a kérdésben, aki viszont úgy nyilatkozott, hogy hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani. Az elnök szavai óriási felháborodást váltottak ki az alkotmánymódosítást kezdeményezők részéről, a szervezet szombatra Nagyváradra hirdetett tüntetést, azonban néhány százan Szatmárnémetiben is összegyűltek az alkotmánymódosítás támogatásáért. A rendezvényen felszólalt Kereskényi Gábor polgármester is, aki azt mondta: "Az a tény, hogy ma itt vagyunk, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk toleránsak, hogy nem vagyunk keresztények, de Önök is látják, mi történik geopolitikai téren, egyesek ránk jönnek, nekünk meg kell védenünk keresztény értékeinket itt is, függetlenül attól, milyen etnikumhoz tartozunk; mi, szatmárnémeti őslakosai mindannyian keresztények vagyunk".

A szatmári rendezvényen részt vett két másik RMDSZ-es politikus is, Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi, Magyar Lóránd a képviselőházi jelöltlistáját vezeti Szatmár megyében. A két politikus a Transindex kérdésére, miszerint egy kisebbség érdekvédelmi szervezetének a képviselőjeként miért vettek részt egy másik kisebbség jogainak a csorbításáért síkra szálló rendezvényen, azt válaszolták, hogy ők nem egy másik kisebbség jogai elleni rendezvényen, hanem a családok védelméért szervezett megmozduláson voltak.

Turos ugyanakkor azt is elmondta, hogy ő nem tenne egyenlőségjelet egy nemzeti kisebbség és egy szexuális kisebbség között, és személy szerint az ő elveivel sem összeegyeztethető a melegházasság intézménye. „Azzal, hogy az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot törvényesítsék, hiszen ennek vannak mindenféle anyagi és jogi vonzatai, azzal egyetértek, de a házasság csak egy férfi és egy nő között lehetséges számomra. Kérdezzük meg a papjainkat, hogy a katolikus katedrálisban összeadnák-e Adámot és Bélát.” Turos azzal kapcsolatosan, hogy miért tartja fontosnak, hogy egy polgárjogi kérdésben egy egyházi álláspontot támogasson, azt válaszolta, hogy számára a házasság egy egyházi szentség. „Az, hogy az utóbbi évszázadban az állam az egyháznak ezt a funkcióját elvette, az egy dolog, de a házasság az egy szentség, engem még így neveltek” – fejtette ki álláspontját az RMDSZ Szatmár megyei szenátorjelöltje a kérdéssel kapcsolatban, aki azt is elmondta, hogy ő elsősorban magánemberként vett részt a rendezvényen.

Magyar Lóránd, az RMDSZ képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, hogy a családok miatti szimpátia miatt vett részt a szatmári rendezvényen, és nem egy másik kisebbség jogai ellen tüntetett. Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak, hogy egy szekuláris államban egy polgárjogi kérdésben egy egyházi álláspontot támogasson, Magyar azt válaszolta, hogy mivel az ő életvitele is a keresztényi alapelvekre helyeződik, ezért vett részt a tüntetésen is. Magyar elmondása szerint szintén magánemberként vett részt a demonstráción, és a szervezők kérték meg, hogy mint a szatmárnémeti városi tanács tagja, a színpadon foglaljon helyet.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy akkor is részt vett volna-e a rendezvényen, ha nem a kampány előtti időszakban szervezték volna azt, Magyar azt válaszolta, hogy nem tartja korrektnek, hogy a sajtó azt akarja kihozni ebből, hogy ők a pártjuknak akartak ezzel a részvétellel szavazatokat szerezni, ő személy szerint évekkel ezelőtt is részt vett hasonló jellegű rendezvényeken, akkor is, amikor még nem gondolt arra, hogy parlamenti képviselő lenne.

Magyar ugyanakkor elismerte, hogy a családok védelmében nem az a legfontosabb lépés, hogy alkotmányban rögzítsék, hogy a házasság csak férfi és nő között jöhet létre, és arra a kérdésre, hogy akkor miért tartja fontosnak, hogy az alkotmány ezt szabályozza, azt válaszolta, hogy ő a keresztényi értékek mellett is részt vett az alkotmánymódosítást szorgalmazó rendezvényen. Magyar szerint a keresztényi értékrend és a szekuláris állam nem zárja ki egymást, és attól sem fél, hogy a mostani keresztényi értékek hangoztatása a későbbiekben esetleg ortodox értékek hangoztatásává változnának: „persze, lehet ebből ilyen következtetéseket levonni teljesen erőltetetten, de nem hiszem, hogy ez lenne a következménye, hiszen ez a rendezvény nem az ortodox egyház kezdeményezése volt, hanem az összes romániai egyház kezdeményezése” – mondta el a véleményét a kérdésről Magyar.

A Transindex megpróbálta elérni Kereskényi Gábort is, eddig sikertelenül. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS