2020. június 4. csütörtökBulcsú
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A SMURD online játékkal készíti fel a gyermekeket a sürgősségi esetekre

Ambrus István 2016. október 28. 10:10, utolsó frissítés: 2016. november 01. 17:00

Az internetes oktatói játék címe “Légy te is olyan hős, mint ők - Rex és Andrei Dr. Formidabilis ellen”.


A játékot egy európai projekt keretében fejlesztették 500.000 eurós költségvetésből. A lényege, hogy a fiatalok ezen keresztül olyan információkat és megoldásokat sajátítsanak el, amelyek segítségével megoldhatják a szükséghelyzetet.

Ennek 5 szintje van, amelyek során Andrei és kutyája, Rex, mentősként és tűzoltóként szembesül különböző vészhelyzetekkel, amelyeket meg kell oldaniuk. Küldetésüket földrengés, tűzeset, áradások és háztartási balesetek nehezítik, sőt, még elsősegélyt is kell nyújtaniuk.


A 7-12 éves korosztálynak szánt játék főszereplői Dr. Formidabilis, a gonosz tudós, aki folyamatosan pörgeti a katasztrófák kerekét, valamint Andrei és hű barátja, Rex, akik céltudatosan hárítják el a vészhelyzeteket úgy, hogy közben a balesetek megelőzésére is felhívják a figyelmet.

A történet egy katasztrófavédelmi központban kezdődik, ahová a riasztások is befutnak, a várostérképen pedig kiválaszthatjuk azt a vészhelyzetet, amit meg szeretnénk oldani.
A szereplők közül Rex kutya a legszimpatikusabb, ő az a karakter, amelyen keresztül a játék készítői a legtöbb információt átadják a gyermekeknek. A pályák különböző témák szerint oszlanak fel, van olyan, ahol a piactéren lévő dolgok közül kell kiszúrni azokat, amelyek fertőzés lehetőségének veszélyét hordozzák, de vannak egészen dinamikus részei is, például amikor a lakásban összegyűjtött veszélyes tárgyakat a város egyik feléből a másikba kell szállítani.

A játék egyetlen negatívuma a pályák teljesítése után következő kérdéskör, melyben Legyen ön is milliomos jellegű kérdések vannak, igaz, gyermekváltozatban, egymás után 12 darab.


A Kolozsváron tartott premieren az Országos Katasztrófavédelmei Felügyelőség, a Polgárőrségi Felügyelőség valamint a németországi Katasztrófavédelmi Felügyelőség mutatta be a játékot. Raed Arafat belügyi államtitkár elmondta, a gyermekeken keresztül közvetett módon a felnőtteket is bevonják a felvilágosító kampányba.

“Ha felkészültek a gyermekek ezen a téren, a tudást magukkal viszik mindenhová, és átadják a szüleiknek, barátaiknak. Versengés alakul ki köztük, hogy ki a legügyesebb, ki emlékszik több mindenre a játékból. A lakosság felkészítését a gyermekekkel kell kezdeni” – nyilatkozta az államtitkár.

A németországi Katasztrófavédelmi Felügyelőség elnöke, Cristoph Unger szerint egyre nagyobb kihívások elé néz Európa a katasztrófavédelem terén, ebből kifolyólag a feladatot ellátó állami intézményeknek, a mentős-tűzoltó szakembereknek is képzettebbeknek kell lenniük. Az intézmények mellett pedig a civil lakosságot is a lehető legjobban fel kell készíteni ezekre az eshetőségekre. Saját tapasztalataira alapozva hozzátette: “ilyen téren a felnőtt lakosságot sokkal nehezebb felkészíteni, a gyerekeket és a fiatal korosztályt viszont könnyebb, ők pedig továbbadják ezeket a tudnivalókat” – mondta Cristoph Unger.

A játék alapján egy meséskönyvet és fényképes útmutatót is kiadtak a projekt keretében, a kisebb gyermekek számára pedig kifestős-könyvet készítettek. Az online játék az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség honlapján érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS