2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó szerint nem szabadna veszélybe sodorni egy magyar iskola működését

Kertész Melinda Kertész Melinda 2016. november 09. 18:30, utolsó frissítés: 2016. november 11. 02:38

Egy magyar iskola léte vagy nemléte egy törvényességi, de ugyanakkor egy politikai kérdés is - véli a politikus a vásárhelyi katolikus líceum ügyéről.


Szombaton szervez tüntetést a Római Katolikus Státusz Alapítványa Marosvásárhelyen a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum védelmében. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ugyanis korrupció miatt nyomoz az iskolaigazgató és a főtanfelügyelő ellen, megkérdőjelezve az iskola alapításának törvényességét.

Markó Bélát, a szenátus oktatási bizottságának tagját, volt szövetségi elnököt kérdeztük az ügyről.

Mennyire szerencsés egy folyamatban levő eljárás alatt tiltakozási akciót szervezni, hiszen a Mikó-ügyben tartott sepsiszentgyörgyi nagygyűlés, az Igazság Napja után is az igazságszolgáltatásra való nyomásgyakorlással vádolták meg az ügyészség és bíróság munkáját bíráló felszólalókat, és a Legfelsőbb Bírói Tanács vizsgálatot is kért az ügyben.

Markó Béla: – Egy magyar iskolának a léte, vagy nemléte természetesen egy törvényességi, de ugyanakkor egy politikai kérdés is. Amikor egy iskolalétesítéssel kapcsolatosan valami nincs rendben, vagy joghézag van, azt sürgősen korrigálni kell, de nem lehet egy magyar iskola működését veszélybe sodorni. Márpedig itt, ebben a pillanatban, ezzel kapcsolatosan nagyon komoly problémák vannak, nem beszélve arról, hogy az ügyészségi közleményben is rendkívül furcsának tartom, hogy arról beszélnek, háromszázvalahány gyereknek az iskolai éve érvényes-e vagy nem. A tanügyminisztériumnak kell eldöntenie, hogy egy iskolai év érvényes-e vagy nem, és természetesen olyan megoldást kell találni, hogy érvényes legyen. Tehát a közleményben olyan fölvetések vannak, amelyek nem igazságszolgáltatási, hanem politikai problémák.


Mit gondol arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnek a vádiratáról szóló közleményben az szerepel, hogy a funkcióval való visszaélés révén haszonszerzés miatti korrupciós ügyben nyomoznak? Viszont az ügy leírásából nem igazán derül ki, hogy mi a korrupció.

– Én nem akarom minősíteni a közleményt, mert ez nem az én dolgom, nem vagyok jogász. Elolvasom, véleményt alkotok róla, de ez a jogászok, ügyészek, ügyvédek, bírók dolga, hogy az ezzel kapcsolatos véleményüket kialakítsák.

De nekem ugyanakkor határozott véleményem van arról, hogy biztosítani kell a magyar iskolák létét és működését Romániában. Az egyik legsúlyosabb politikai kérdés, hogy a magyar-román viszony miként alakul, és hogy biztosítva vannak-e, szavatolják-e a magyar gyerekeknek, magyar fiataloknak az anyanyelven való tanuláshoz való jogát.

Nekünk ezért kell megszólalnunk, ezért kell felemelnünk a szavunkat. Ki kell állnunk általában az anyanyelvű oktatás mellett és amellett, hogy Marosvásárhelyen teljes joggal kérték egy katolikus magyar középiskola létrehozatalát és működését. Marosvásárhelyen van egy nagy magyar elméleti középiskola, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, van egy református középiskola, és létrejött egy római katolikus középiskola is. Véleményem szerint ezeknek az oktatási intézményeknek biztosítani kell a működését.

Mi, akik az elmúlt 27 évben végigvittük a küzdelmet a magyar oktatásért, mondhatunk véleményt, hogy erre szükség van. Én tudom a legjobban, hogy milyen nehéz volt a törvényes kereteket megteremteni, de megteremtettük, hiszen van egy olyan oktatási törvény, amely szavatolja az anyanyelven való tanulás jogát, és azt is, hogy létre lehet hozni önálló intézményeket, például önálló magyar nyelvű iskolát is. Önkormányzati és kormányzati, azaz tanügyminisztériumi felelősség is az, hogy alkotmányos és törvényes jogainkat tudjuk-e gyakorolni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS