2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megelőzhető lenne, hogy belefulladjunk a kolozsvári forgalomba?

Ambrus István 2016. november 14. 14:25, utolsó frissítés: 17:42

Sok az autó, kevés a parkoló, egyre gyakoribbak a forgalmi dugók. Guttmann Szabolcs szerint jobb hozzászokni, mert a megoldás évekig várat magára.


A növekvő kolozsvári gépjárműforgalom egyre nagyobb problémát jelent. A városrendezéssel foglalkozó szakemberek szerint elméletileg lenne megoldás, de a polgármesteri hivatal nem foglalkozik érdemben a kérdéssel, az urbanisztikai tervekben nem szerepel valós elképzelés. Ez elsősorban nem pénz kérdése, csupán az infrastrukturális fejlesztéseket kellene újragondolni és átszabni a tömegközlekedésre. Guttmann Szabolcs építész a Kolozsvári Rádió reggeli műsorában beszélt a problémáról, véleménye szerint továbbra sincs esély arra, hogy Kolozsváron zökkenőmentesebbé váljon a forgalom.

Guttmann Szabolcs építész szerint ez lenne az egyik legfontosabb lépés annak érdekében, hogy élhetőbbé váljon a város, de annak ellenére, hogy már tíz éve létezik nyertes urbanisztikai pályázat, amely alapján a Főteret sétálóövezetté alakítanák, továbbra sincs kellő elhatározás önkormányzati szinten. Az ügyben történt részleges előrelépés, a polgármesteri hivatal ugyanis arra tett javaslatot, hogy a Szent Mihály templom előtt lévő útszakaszt lezárják a gépjárműforgalom számára. Ez a döntés már két éve megszületett, de mindmáig nem kivitelezte a polgármesteri hivatal, ugyanis a közintézmény vezetői következetesen elodázzák azt. Ennek legújabb határideje 2017, amit biztatónak vélt a szakember, ugyanis jelenleg a templom körüli járda kövezésének munkálatai zajlanak, ebből kifolyólag valószínűsíthető az érintett útszakasz lezárása és átalakítása is.

Guttmann szerint a forgalomcsillapítás megvalósítása nem feltétlenül kerülne sok pénzbe, ugyanis az áthaladó forgalmat a tömegközlekedés venné át, így négy keréken egyszerre ötvenen közlekedhetnének. Az építész szerint az is megoldás lehet, ha nem az utak sávjait szélesítenék bizonyos helyeken, hanem a járdákat, így hamar egyértelművé válna a gépkocsivezetők számára, hogy nem kifizetődő autóba szállni a belvárosban, és inkább tömegközlekednének.

„Az infrastrukturális beruházások során a tömegközlekedést előnyösebbé tévő fejlesztéseket kellene végezni, nem pedig az autós közlekedés köré építeni azt, ahogy legtöbb esetben történik manapság” - mondta Guttmann Szabolcs.


Ez egyben olyan városi közlekedési adminisztrációt feltételez, amely mind a hétköznapokra, mind az eseményekre odafigyel. Ha ezzel valóban foglalkozni szeretne a város, azt az urbanisztikai elképzeléseknek is kéne tükrözniük, de ez jelenleg nem aktív része a városrendezési tervnek.

„Az autók az úttest azon részén ácsorognak, ahol a tömegközlekedési eszközöknek kellene haladniuk. A hajdani Dózsa utca is kinőhetné magát, megadhatná magának azt a lehetőséget, hogy a Karolina tér, illetve a Szappan utca felé, a tűzoltó torony irányába összekapcsolódjon egy nagy városszigetté. A mostani fiatalok megélhetik, hogy megvalósuljon ez a városterv, számomra ez nem adatik meg” - mondta az építész, aki szerint a ritmus, amit 2008 óta produkál Kolozsvár a városrendezés szintjén, nem kielégítő, ráadásul a közigazgatás is örökölt egy olyan csapatot, amelyet frissíteni kéne a megfelelő ritmus érdekében. Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy hihetetlen lemaradással kezdte felszámolni Kolozsvár ezt a problémát.

forrás: kolozsvariradio.ro / szerk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS