2020. február 24. hétfőMátyás
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Forralt bor és bukaresti nagykeráru a kolozsvári karácsonyi vásáron

Ambrus István 2016. november 29. 10:46, utolsó frissítés: 2016. november 30. 06:58

Az étel- és édességstandok, valamint a tömegáru jellemzi majd a Kolozsváron december elsején induló karácsonyi vásárt.


A kolozsvári polgármesteri hivatal a német nyelvterületre jellemző karácsonyi vásáréhoz hasonló rendezvénnyel szeretné a városlakókat a központba csalogatni, az viszont kérdéses, hogy miért nem fektet nagyobb hangsúlyt az igényességre. Ennek az egyik következménye az, hogy teljesen kiszorulnak a kézművesek Kolozsvár főteréről, helyettük egyre több a bukaresti és a főváros környékéről érkezett kereskedő, valamint az olcsó tömegáru. Ez annak is betudható, hogy az erre az időszakra a főteret bérlő vállalkozók olyan magas bérleti árat szabnak a vásári standok bérlőinek, hogy az már nem megfizethető a kézműves termékeket készítő mesterek számára.


Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke szerint ez a jelenség nyugaton már régóta megfigyelhető, a katedrálisok, templomok körüli terek bérei nagyon magasak, ezért a kézművesek nagy része ezt nem tudja megfizetni. Ez Romániában is egyre inkább megfigyelhető, a szebeni karácsonyi vásáron résztvevő árusok 90 százaléka nem kézműves, hanem olyan kereskedő, aki Bukarestből felvásárolt tucatárut kínál.

A kolozsvári adventi vásárt is ez fogja jellemezni, és úgy tűnik, a polgármesteri hivatal nem is törekszik arra, hogy árukínálat szempontjából is igényesebbé tegye a főtéri rendezvényt. Kolozsváron az önkormányzat ráadásul vállalkozóknak adja bérbe a teret az ünnep idejére, akik biztosítják az infrastrukturális szolgáltatásokat a vásár lebonyolításához, és a standok bérleti díját is ők szabják meg.


A helyzet azért is ellentmondásos, mert az advent ideje alatt zajló ünnepi vásárkor a kolozsvári önkormányzat közpénzen, napi rendszerességgel szervez koncerteket a főtéren felállított színpadon, amely a tervek szerint sok résztvevőt vonz, egyben növelve az ottani árusok bevételeit is.
Ezeknek a vásároknak az első kiadásai a Mátyás király szülőháza előtti téren zajlottak a kolozsvári kézműves céh szervezésében, melyeknek egyik jellegzetessége a kézműves termékek különlegessége, egyedisége volt. A kézműves vásárokra 2016 nyarától a polgármesteri hivatal nem adott több engedélyt, nem csak a főtéren nem engedélyezte ezt a kolozsvári önkormányzat, hanem az egész belvárosból „száműzték” őket. A Kézműves Céh vezetője, Molnár Attila szerint a polgármesteri hivatal kettős mércét alkalmaz az esetükben.


Bukaresti nagykeráru, ételstandok és kolinda

Az idén november folyamán már két vásárt is szerveztek a Kolozsvár főterén, amelyeken szinte kizárólag csak a fővárosból és a déli megyékből érkeztek árusok. Ezek mögött nem volt különösebb koncepció, aki meg tudta fizetni a Kolozsváron nagyon magasnak számító bérleti díjakat, részt vehetett a rendezvényen, amelyen elsősorban édességeket kínáltak a vásárlóknak. Ezen a standok bérlése 800 és 1500 lej közötti összegbe került két napra attól függően, hogy gasztronómiai vagy egyéb termékeket kínáltak a kereskedők.


Míg Erdély-szerte egyre nagyobb összeget számolnak fel az önkormányzatok a közterek bérlésére, Kolozsváron a főtér bérleti ára szinte jelképes: 56 bani/ négyzetméter.

Bár voltak tervek arra vonatkozóan, hogy a város főterétől távolabb, a sétatér és a stadion környékén szerveznek kézműves karácsonyi vásárt, ezt végül a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá. Molnár Attila azt is elmondta, hogy a kézművesek jelenlegi helyzetére az lehet a megoldás, ha a vásárokat alternatív helyszíneken, iskolák udvarain szerveznék, és csupán 2-3 napot tartanának.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS