2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: nem látunk semmi vállalhatatlant Grindeanu politikai múltjában

Balázsi-Pál Előd kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2016. december 29. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

Az RMDSZ elnöke szerint bánsági kollégái úgy ismerték meg a miniszterelnök-jelöltet, mint egy olyan embert, akinek a támogatását nyugodtan vállalhatja a Szövetség.


Miután az államfő visszautasította a PSD-ALDE koalíció miniszterelnök-jelöltje, Sevil Shhaideh kinevezését, a PSD újabb opcióval rukkolt elő Sorin Grindeanu személyében. Az RMDSZ elnökét az új jelöltről kérdeztük.

Ön korábban azt nyilatkozta, hogy az RMDSZ az új miniszterelnök-jelölt személyének ismeretében tud dönteni a támogatásáról. Van-e az RMDSZ-nek elvi kifogása Sorin Grindeanu jelölése ellen?

Kelemen Hunor: – Ebben a pillanatban nem talaltunk, nem találtak azok a kollégák, akik jobban ismerik, semmi olyant a Grindeanu politikai múltjából, ami miatt azt mondhatnánk, hogy nem tudjuk támogatni. Itt mindenekelőtt arra gondolunk, hogy a kisebbségekhez, a magyar közösséghez hogy viszonyult; és azok, akik jobban ismerik, többet dolgoztak vele Temesváron, bánságiként írják le, nyitott emberként, aki ígéreteit betartja, egy olyan emberként, aki egy más szellemiséget képvisel, mint sokan azok közül, akik szóba kerültek a sajtóban potenciális miniszterelnök-jelöltként. Amikor alpolgármester volt, amikor miniszter, parlamenti képviselő volt, és ebben a nem sokkal több, mint féléves időszakban, amióta a Temes megyei önkormányzatot vezeti, főleg a temesvári, bánsági kollégák úgy ismerték meg, mint egy olyan embert, akinek a támogatását nyugodtan vállalhatja a Szövetség. Erről a frakciók fognak dönteni frakcióülésen, de én ebben a pillanatban nem látok semmit az ő politikai múltjában, ami miatt ne lehetne vállalni.

Ha pedig a kormányprogram is olyan lesz, amilyennek ígérték, és aminek mi egy munkaváltozatát megismertük, akkor a Szövetség részéről az induláshoz szükséges bizalmat meg tudjuk szavazni a PSD-ALDE koalíció kormányának.


A PSD elnöke azt nyilatkozta, hogy Sevil Shhaideh jelölése után összeállítottak egy miniszteri listát, ami részben változhat Grindeanu jelölésével. Ismert az RMDSZ számára ez a névsor?

– Nem. Nem egyeztettek, de nem is kell egyeztetniük feltétlenül velünk, mert mi nem vagyunk a koalíció tagja, nem kormányzunk. Hallottunk mi is híreket, én magam is hallottam mindenféle változatot, de nem ismertük és nem ismerjük a neveket. A kormánykoalíció a PSD-ből és az ALDE-ból áll, ilyen kötelezettségük nincs irányunkban.

Ez nem azt jelenti, hogy nekünk egyik vagy másik miniszter-jelölttel kapcsolatban majd nem lehet kifogásunk. Ha megtudjuk, hogy kikről van szó, a szakbizottsági meghallgatásokon majd meglátjuk, hogy hogyan kell viselkednünk. De egyelőre nem tudjuk, kik lesznek a kabinetben, kiknek a neve merült fel.

Várhatóan hogyan fog viszonyulni Klaus Johannis államfő az új jelölthöz? Hajlandó lesz kinevezni?

– Nem tudok erre válaszolni, nem vagyok jós. Inkább azt gondolom, hogy elfogadja ezt a jelölést, mint hogy nem, de nem tudok jóslásokba bocsátkozni.

Alkotmányosan nagy a mozgástere az államelnöknek. Én azt szoktam erre mondani, hogy tetszettek volna alkotmányt módosítani. Mi mondtuk, hogy parlamentáris köztársaságra lenne szükség, és ilyen irányban javaslatot is tettünk az alkotmánymódosításra. De akkor, amikor a PSD-kormánynak 70%-a volt, nem módosított alkotmányt.

A mostani alkotmány az államfőnek ilyen értelemben nagyon erős hatáskört ad. Neki joga van mérlegelni, hogy elfogadja vagy nem fogadja el a miniszterelnök-jelöltet, ez valóban egy nagyon erős elnöki hatáskör, és ezzel él Johannis. De élt annak idején Basescu is, mindenki a maga habitusa, stílusa szerint járt el, de azt nem lehet mondani, hogy az alkotmányt megszegte volna az államfő azzal, hogy mérlegel. Az államfő nem egy átjáróház portása a mostani alkotmány szerint, aki nyitja és csukja az ajtót, hanem mérlegelhet, eldöntheti, hogy elfogadja vagy nem azt a jelöltet, akit a koalíció miniszterelnökként megnevez.

Ez ilyen egyszerű, és ezért én azt gondolom, hogy nem az államfőre kell haragudni, hiszen ő élt az alkotmányos lehetőségével, és nem élt vissza vele – teszem hozzá gyorsan. Mert ő elismerte a PSD-ALDE kormánykoalíció kormányzó többségét, tőlük kért egy újabb javaslatot, nem Nicusor Dantól kérte, nem a PNL-től, és még csak nem is tőlünk, hanem azoktól, akiknek megvan az 54%-uk ahhoz, hogy a parlamentben a kormánynak a politikai hátteret, támogatást biztosítani tudják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS