2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pert vesztettek, de fellebbeznek a Patarétre kilakoltatottak

2017. január 23. 12:46, utolsó frissítés: 12:46

Valószínűleg újra beperelik a polgármesteri hivatalt a Coastei utcából kilakoltatott személyek, miután kiderült, hogy nem született érdemi bírósági döntés az ügyben.


Kedvezőtlen bírósági ítélet született a 2010-ben a kolozsvári Patarétre kilakoltatott Coastei utcai közösség ügyében. Amennyiben a fellebbezést követően az ítélet végleges lesz, a polgármesteri hivatalnak nem kell kifizetnie a 460 ezer eurós kártérítést a kilakoltatottaknak. Az ügyben összesen 270 személy érintett.

Az European Roma Rights által a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen indított per január 17-re kitűzött tárgyalásán a bíróság a perbehívás idejének elévülésére hivatkozva döntött.

Az ítélet részletes indoklását várhatóan márciusban bocsátja ki a bíróság. A clujjust.ro portálon megjelent hír alapján arra lehet következtetni, hogy valószínűleg mulasztás történt az alperesek részéről. Az romák jogi képviseletét a European Roma Rights által felkért ügyvéd, Ovidiu Podaru látta el. Vincze Enikő emberjogi aktivista szerint ahhoz, hogy kiderüljön, mi alapján döntött így a bíróság, mindenképp meg kell várni a bíróság részletes indoklátást.

A pert 2011-ben indította a kilakoltatott közösség, amelyet alapfokon meg is nyert az alperes kolozsvári polgármesteri hivatallal szemben. Ennek értelmében a bíróság 2013-ban fejenként 2000 euró kártérítést ítélt meg a felperesek részére. Ezt követően polgármesteri hivatal fellebbezést nyújtott be a bírósági határozat ellen, amelynek végeredménye az lett, hogy a Kolozs Megyei Táblabíróság visszaküldte az ügyet újratárgyalásra a kolozsvári bíróságra. Nem sokkal ezután a pert felfüggesztették, ugyanis a törvényszék időközben a polgármesteri hivatal által végrehajtott kilakoltatási esett során felmerült törvénytelenségeket vizsgálta. Ennek kapcsán a polgármesteri hivatal nem bizonyult vétkesnek.


A per újabb tárgyalását múlt hétre, január 17-re tűzték ki, a tárgyalás után a bíróság a perbehívás lehetőségét hivatalból elévültnek nyilvánította. Ez a clujjust.ro portálon megjelent hír szerint arra enged következtetni, hogy nem történt meg a polgármesteri hivatal perbehívása. Vincze Enikő aktivista kérdésünkre elmondta, a fellebbezésre 5 nap áll rendelkezésre, amennyiben azt elutasítja a bíróság, 6 hónap áll a kilakoltatott közösség érdekeit képviselő szervezet rendelkezésére, hogy újabb pert indítson.

Cikkünk megjelenéséig az ügyvédet nem sikerült megszólaltatnunk, az ügy fejleményeire még visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS