2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mostani negyedikesek a középiskolában is idegen nyelvként tanulják majd a románt

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2017. február 10. 17:30, utolsó frissítés: 2017. február 13. 09:41

Király András kisebbségi oktatási államtitkár szerint ősztől valószínűleg már számukra írt román tankönyvekből tanulhatnak a magyar diákok.


Készül a magyar 5-8. osztályos diákok számára az új tanterv, amely révén a román nyelvet idegen nyelvként sajátíthatják el. A tanterv tervezetét, amely a nyelvi kompetenciák fejlesztésére erősítene rá, közvitára bocsátotta az oktatási minisztérium. Király Andrást, a szaktárca kisebbségi oktatási államtitkárát többek között arról kérdeztük, hogy milyen ütemterv alapján készül a magyar diákok számára az új tanterv, és ki vehet részt annak közvitáján.

>> A magyar 5-8 osztályos diákok számára készülő tanterv tervezete itt érhető el >>


Király András: – Ez a folyamat már nagyon rég, a tankönyvek írásával, többszöri átnézésével elkezdődött. Külön öröm számunkra az, hogy sikerült egy jó tanári gárdát verbuválni a kimondottan magyar osztályok számára írt specifikus román tanterv kidolgozására. Ebben a munkacsoportban egyetemi, középiskolai és gimnáziumi tanárok egyaránt részt vesznek, ők konzultáltak az 1-4-es tanterveket kidolgozókkal, és így összeállt egy olyan tantervcsomag a gimnáziumi oktatás számára, amely most közvitán van a minisztériumnak a honlapján. Ez a közvita egy háromhetes folyamat lesz, a minisztérium elsősorban a szakértőknek a véleményére kíváncsi, tehát nem a kívülről beleszólók, hanem kimondottan a szakmában tevékenykedő személyek véleményét várjuk. A beérkezett véleményezéseket, eseteges tanácsokat össze fogjuk gyűjteni. Március végére minden tantervnek el kell készülnie, és jóvá is lesznek hagyva.

Király AndrásKirály András


Mikorra várható az, hogy az új tanterv alapján elkészülnek a magyar gyermekeknek szánt új román tankönyvek, tekintettel arra, hogy az elemi osztályok számára készülő tankönyvek megjelenése több esetben is késett a közbeszerzési eljárások elhúzódása miatt?

– Először is elkészül az új tanterv, hiszen a tankönyvek erre alapoznak. Most folynak azok a megbeszélések, amelyek a tankönyvkiadásnak a gyorsítását, megkönnyítését próbálják elérni. Az oktatási miniszter eltökélt abban, hogy szeptemberre, a 2017-2018-as tanév kezdetére elkészüljön az 5-es diákok számára az új tanterv alapján írott tankönyv. A most 5. osztályos diákok lesznek az utolsó generáció, akik nem az új tanterv szerint tanulják a románt. Organikus lesz a váltás, hiszen a most negyedikes generáció eddig is idegen nyelvkén tanulta a románt, és ötödikben is így tanulják. Tehát ez a most 4. osztályos generáció az első haszonélvezője ennek az új tantervnek, amely már specifikus tanterv alapján tanulhatja a román nyelvet.

A záróvizsga hogyan fog lezajlani? A magyar és a román diákok külön anyagokból vizsgáznak 8. végén?

– A tanuló azon tanterv alapján fog vizsgázni, amilyen tantervből tanult. A magyar diákok nem alternatív, hanem a hivatalos tanterv alapján fognak tanulni. A felvételikor nem éri semmiféle hátrány a magyar tagozaton tanuló diákokat, mert a román nyelv idegen nyelvként történő oktatását törvény szabályozza. A minisztérium a törvényt alkalmazni akarja, és alkalmazni is fogja.

Mi történik 9. osztálytól? Amikor a most 4. osztályos diákok eljutnak a 9. osztályba, addig a középiskolai oktatásban is átszervezik a román nyelv oktatását a magyar anyanyelvű diákok számára?

– Ott is lesz kontinuitás, nekünk megvannak a koncepcióink a 9-12-ik osztályra is, ezek alapján is ki fogunk dolgozni egy tantervet, így a mostani negyedikeseink a középiskolában is folytathatják a román nyelv idegen nyelvként történő tanulását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS