2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valóban törvényellenes, ha egy szülő kiskorú gyermekével vesz részt a tüntetésen?

Ambrus István 2017. február 17. 10:25, utolsó frissítés: 12:22

Eljárhat-e a hatóság abban az esetben, ha gyermekeikkel tüntetnek a szülők? A Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság egyik alkalmazottját kérdeztük.


A Romániában zajló korrupcióellenes tüntetések alkalmával több szülő kiskorú gyermekével jelent meg a demonstráción. Egyes politikusok, köztük a munkaügyi miniszter Lia-Olguta Vasilescu azt hangoztatták, hogy ez törvényellenes, ugyanis ez a kiskorú veszélyeztetését jelenti. Ennek értelmében az érintett szülők 5000 és 10 000 lej közötti pénzbírsággal büntethetők. A politikus szerint eddig ilyen esetben 29 bejelentés érkezett a gyermekjogvédelmi hatósághoz.

Liviu Pop oktatásügyi miniszter a Facebook-oldalán a gyermekvédelmi törvényre hivatkozva bírálta Klaus Johannis államfő kijelentését, amelyben az elnök “üdvözli” azokat a szülőket, akik kisgyerekükkel együtt vesznek részt a korrupcióellenes tüntetésen. Az oktatásügyi miniszter elítélte az államfő gesztusát arra hivatkozva, hogy az elnök törvénysértésre buzdítja az embereket, hivatkozáskánt pedig a 272/2004-es törvény szövegét idézte.

A miniszterelnökség hatáskörébe tartozó gyermekjogvédelmi hatósáság felszólította az alárendelt igazgatóságokat, hogy küldjenek tájékoztatást, hogyan jártak el azokban az esetekben, amikor a szülők kiskorú gyermekeikkel vettek részt a tüntetésen. A gyermekjogvédelmi hatóság a döntését azzal indokolta, hogy több bejelentés is érkezett hozzájuk, amelyben egyes személyek névtelenül arra hívták fel a hatóság figyelmét, hogy több szülő is törvényt sértett kiskorú gyermek életének veszélyeztetése miatt.Ennek oka többek közt az, hogy február 4-én úgynevezett "gyermekdemonstrációt" is szerveztek, amelyen több ezer szülő vonult ki gyermekével játszani a kormány előtti térre, és a kezükben tartott táblákon, illetve a gyermekekre aggatott feliratokon korrupciómenetes, korrekt országot követeltek a következő nemzedék számára.

Lia-Olguta Vasilescu egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, "Ha a törvények betartásáért vonultak utcára, tudniuk kellene, hogy létezik egy törvény, amely tiltja, hogy gyerekeket vigyenek oda", majd hozzátette: "néhány feljelentés Dan Nicuşor úr ellen érkezett, aki gyerekével ment ki a tüntetésre. A feljelentők között vannak gyermekjogvédelmi civil szervezetek, újságírók, magánszemélyek" - tette hozzá a tárcavezető.Valóban tilos a gyülekezéshez való jogot kiskorúval gyakorolni?

A törvény, amelyre a politikusok hivatkoznak, nem tiltja, hogy különböző rendezvényeken vagy megmozdulások alkalmával a szülők magukkal vigyék a kiskorú gyermeküket. A 272/2004-es gyermekvédelmi törvény 27-es cikkelye azt írja elő, hogy a gyermekeket nem szabad a szülőknek saját önös céljaik elérése, valamint a hatóságok döntésének befolyásolására használni. A 272-es törvény ugyanakkor tiltja a kiskorú életének veszélyeztetését. Az említett politikusok tulajdonképpen erre hivatkoztak, azonban a törvény tekintetében meg kell vizsgálni a körülményeket, amelyek megalapozzák, vagy éppen kizárják a jogi passzus alkalmazhatóságát. Még jobban leegyszerűsítve, az a kérdés, hogy a megmozdulások során volt-e olyan veszélyesnek ítélhető helyzet, amelyben a szülő kockára tette a gyermeke fizikai, lelki épségét?

A törvény alkalmazása során az illetékes szerv hatáskörébe tartozik, hogy az esetleges kihágás esetén valamilyen ügyben mekkora pénzbüntetést állapít meg, vagy bírságol-e egyáltalán. Ebben az esetben az is kérdéses, hogy ki az illetékes hatóság, amely eljárhat az ügyben, ugyanis a büntetés kiszabása nem a Gyermekvédelmi Igazgatóság feladata, hanem a rendőrség, vagy az illetékes bíróság hatásköre, amit legtöbb esetben csak a történtek hosszú kivizsgálása után ültethető gyakorlatba.


A Gyermekvédelmi Igazgatóság csak akkor lép közbe, ha valóban indokolt

Egy a Gyermekvédelmi Igazgatóságnál dolgozó, és a neve elhallgatását kérő alkalmazott a Transindexnek elmondta, ahhoz, hogy valamilyen kivizsgálás induljon egy ügyben, a bejelentőknek ismerniük kell az érintett szülők személyes adatait, hogy a hatóság felvehesse velük a kapcsolatot. Hozzátette: „Sok ember bosszúból tesz feljelentést, aminek eredményeként olyan bejelentések érkeznek, amelyekről a kivizsgálás során kiderül, hogy közük nincs a valósághoz”.

A gyermekvédelmi alkalmazott azt is elmondta, ha bejelentés érkezik hozzájuk, kötelesek kivizsgálni az esetet, ahhoz azonban a bejelentőnek „pontosan le kell írnia, hogy mivel lett veszélyeztetve a gyermek”. A Lia Olguta Vasilescu által említett bejelentések kapcsán kiderült, hogy csupán egy esetben, Nicusor Dant, az USR elnökét illetően érkezett személyi adatokat is tartalmazó panasz, akit egy joghallgató jelentett fel amiatt, hogy kisgyerekével vett részt a tüntetéseken.A Gyermekvédelmi Igazgatóság alkalmazottja elmondta, a feljelentőnek ugyanakkor azt is meg kell fogalmaznia írásban, hogy konkrétan mit vár az eset kapcsán a illetékes hatóság részéről. Ha valóban kivizsgálásra kerül a sor, a szociális munkásoknak és a pszichológus szakembereknek azt kell megállapítaniuk, hogy érte-e valamilyen súlyosabb, kimutatható fizikai vagy lelki sérelem a kiskorút az adott helyzet miatt. A szakember szerint „ameddig a gyermeket konkrétan nem eszközként használják fel a tüntetéshez, és a szülő következetesen mellette van, vigyáz a testi épségére, tehát nem hagyja felügyelet nélkül, ő dönti el, hogy milyen neveltetésben részesíti addig a pontig, ameddig a gyerek fizikai, morális, pszichológiai állapotát, vallási, etnikai hovatartozását nem veszélyezteti”.

Az Adevarul csütörtöki száma szerint a hatósági fenyegetőzés hatására a közösségi portálokon újabb felhívás jelent meg, amely arra biztatja a szülőket, hogy szombaton ismételjék meg a két héttel korábbi "gyermektüntetést" a kormány székháza előtt.

Címlapfotó: cugetliber.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS