2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

#haladás? Az RMDSZ-nek nincs egységes álláspontja a bejegyzett élettársi kapcsolatról

K.M.- A.I. 2017. február 17. 19:43, utolsó frissítés: 2017. február 21. 11:18

De többen is úgy vélik, rendezni kell ezt a kérdéskört, mert egyre többen választják az együttélést a házassággal szemben.


Nincs egységes álláspontja az RMDSZ képviselőházi frakciójának abban a kérdésben, hogy támogatják vagy sem a bejegyzett élettársi kapcsolatára vonatkozó tervezetet. Az előző törvényhozási ciklusban Remus Cernea volt független képviselő által benyújtott tervezet szerint a partnerséget kötő személyek azonos neműek is lehetnek. A tervezetet a szenátus elutasította, most a döntő fórum szerepét betöltő képviselőház bizottságai tárgyalnak róla.

A munkaügyi és szociális, illetve az egészség- és családügy bizottság negatívan véleményezte a tervezetet, az egyetlen pozitív véleményezés az emberjogi bizottságban született, többek között az RMDSZ két képviselője, Benkő Erika és az MPP-RMDSZ egyezség nyomán a képviselőházba bejutó MPP-s Kulcsár-Terza József is támogatta a kedvező véleményezést. A tervezet kapcsán a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség bizottságának is ki kell bocsátania véleményezését. A bizottságok véleményezése konzultatív jellegű, a jogi bizottságnak jelentést kell készítenie a tervezetről, amelynek sorsáról a végső szavazáson dönt a képviselőház plénuma.

Az emberjogi bizottság pozitív véleményezését követően Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke #haladás hashtaggel közölte a Twitteren a hírt, példáját több RMDSZ-es politikus is követte.
Azonban ebből nem derült ki, hogy az RMDSZ-nek létezik-e egységes álláspontja a bejegyzett élettársi kapcsolat tervezetéről. Megkeresésünkre Porcsalmi Bálint elmondta, az RMDSZ egyelőre nem alakította ki az egységes álláspontját, de konzultál az ügyben az RMDSZ-frakciójával, és álláspontját ezen a beszélgetésen is fenn fogja tartani.

Korodi Attilát, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetőjét arról kérdeztük, hogy a frakcióban egyeztettek-e arról, hogy a bizottságok szövetségi politikusai miként szavaznak. Korodi úgy nyilatkozott, már volt a témában egy előzetes egyeztetés, amikor megállapodtak abba, hogy nyitottan, de körültekintően kell viszonyulniuk a kérdéshez, és az ügyben meg kell szólaltatni a véleményformáló intézményeket és szervezeteket, de még nem dőlt el, hogy a végszavazáson mi lesz az RMDSZ közös álláspontja. Arra a kérdésünkre, hogy milyen véleményformáló intézményekkel és szervezetekkel konzultálnak, a frakcióvezető azt válaszolta, a képviselőknek az lesz a dolguk, hogy ki-ki a saját megyéjében ennek utánanézzen.

A képviselőháznak az ügyben érintett bizottságaiban Csép Éva Andrea, Vass Levente, Benkő Erika és Kulcsár-Terza József már szavazott, Márton Árpád és Ambrus Izabella a jogi bizottságban dolgozik az RMDSZ részéről a jelentésen. Megkérdeztük a képviselőket, hogy hogyan szavaznak, illetve mivel indokolják az opciójukat.

Márton Árpád a Transindexnek elmondta, a jogi bizottságban nem született erről döntés. Arra a kérdésre, hogy igennel vagy nemmel szavazna-e a bejegyzett élettársi viszony tervezete kapcsán, a képviselő úgy nyilatkozott: ez egy nagyon kényes kérdés, mert az említett törvénytervezetet kötik annak kezdeményezőjéhez, Remus Cerneához, és így a bejegyzett élettársi viszony problematikáját az azonos neműek valamilyen jogi formában való együttlétére hegyezik ki. Ezzel szemben egy bejegyzett élettársi jogszerű viszony az esetek 80 százalékában ellenkező neműek élettársi viszonyáról szól. „Sajnos a mai ifjúság elég gyakran az élettársi kapcsolat után nem köt házasságot. Gyakori az olyan eset, hogy a közös gyerekük már érettségizik, de a szülők között még mindig élettársi viszony van. Ilyen esetben a személyek jogi biztonsága sérül, ez mindenképpen megoldást igényel” – mondta a képviselő. Szerinte az élettársi viszony tervezete jogi, szakmai szempontból elfogadhatónak tűnik, de gyakran előfordul, hogy az indoklás miatt válik elfogadhatatlanná egy törvény.

Vass Levente, a képviselőház egészségügyi és családjogi bizottságának titkára elmondta, a bizottság negatívan véleményezte ezt a kezdeményezést egy tartózkodással. „A tartózkodó szavazat az én szavazatom volt, és azért tartottam fontosnak, hogy tartózkodjak, mert a civil szerződés kapcsán volt néhány javaslatom, aminek helye lett volna a tervezetben, és amiről vitát is kellett volna nyitni. Az egyik ilyen javaslatom az volt, hogy az élettársi viszony bejegyzését megelőzően is legyen kötelező elvégezni a szifilisz- és HIV-fertőzéseket szűrő vizsgálatokat, akárcsak a házasságkötést megelőzően” - mondta a képviselő.

Kulcsár-Terza József az emberjogi bizottság tagjaként megszavazta a tervezetet, és megkeresésünkre kiemelte: ebben a törvénytervezetben nem a melegek házasságáról van szó. „Sokan félre akarják verni a harangot, ez az élettársi szerződés Európa-szerte, 18 országban érvényben van, többek közt Magyarországon is. Itt nem a melegek házasságáról van szó, természetes, hogy azt nem támogatjuk, keresztények vagyunk - mondta a képviselő, és hozzátette, kollégájával, Benkő Erikával együtt mégis igennel szavazott, mert a törvénytervezetnek van pozitív vonatkozása, éspedig az, hogy jogi alapot teremt az együttélésre, hiszen sok fiatal nem házasodik.

Csép Éva Andrea nem volt jelen a munkaügyi és szociális bizottságnak azon a január 5-i ülésén, amikor a tervezetet megtárgyalták, és amelyet végül negatívan véleményeztek. Az esélyegyenlőségi bizottság szerdai, február 15-i napirendjén szerepelt a tervezet, azonban végül nem tudták azt megvitatni és véleményezni, mert nem volt kvórum. “Hétfőn visszatérünk rá, igennel szavaztam volna” - mondta el megkeresésünkre Csép Éva Andrea.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS