2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sepsiszentgyörgyöt követik imázsépítésben a szatmárnémetiek

kérdezett: Ambrus István 2017. március 16. 19:13, utolsó frissítés: 2017. március 17. 10:47

Hogyan lehet felépíteni egy város arculatát, és hogy lehet elérni, hogy a lakói jobban érezzék magukat? Butka Gergelyt kérdeztük.


Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterének tanácsadója lett márciustól Butka Gergely Norbert, aki eddig városi tanácsosként tevékenykedett. Fő célkitűzése, hogy kulturális, gazdasági és kommunikációs téren fellendítse a várost, új arculatot építsen. A februárban kinevezett tanácsadó elsősorban azt tartja fontosnak, hogy a városvezetésen belül hatékonyabbá váljon a kommunikáció.


Egy korábbi interjúban egy magánvállalkozás irányításához hasonlította azt a munkát, amit a polgármester tanácsadójaként végez. A közigazgatás terén azonban több az akadály, mintha egy cég irányítását vette volna át.

- Ebben az esetben elsősorban az a kérdés, hogy milyen az a cég, amit átveszel. Jelenleg a szatmári városvezetés elsősorban a kommunikáció terén, de egyéb tekintetben is több éves lemaradással küzd. Mi, a városvezetés egy olyan céget vettünk át, amely már évek óta, nem volt kellően fejlődőképes.

Különösen kulturális, gazdasági, kommunikációs és a város arculatának építése terén voltak elmaradások, amelyekért most én felelek. Hogy az olvasókkal érzékeltessem: az elmúlt 4 évben egyetlen Szatmárról szóló brosúrát sem adott ki a városvezetés, amelyet egy delegációnak, vagy egy befektetőnek a kezébe lehetett volna adni. Jelenleg ezeket a lemaradásokat szeretném behozni.

Hogyan lehet építeni leginkább a város arculatát? Mire kell hangsúlyt fektetni?

- A város-brandingnek két oldala van. Az egyik az, amit házon belüli, in house marketingnek neveznek. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a városiak, a szatmáriak kell jól érezzék magukat a városban. Szatmárról az interneten is jelentek meg olyan cikkek, amelyben az írták, hogy Szatmár lenne Erdély Koszovója. A polgármester és a városmenedzser foglalkoznak azzal, hogy legyenek utak, aszfaltberuházások, lakossági szolgáltatások, én pedig próbálom elérni azt, hogy a lakosok a polgármesteri hivatallal minél egyszerűbben kommunikálhassanak, értesüljenek időben a kulturális rendezvényekről.

A házon kívüli arculatépítés azt jelenti, hogy a turisták számár is vonzóvá kell tennünk Szatmárnémetit. Jelenleg a rendezvényturizmusban látok potenciált. Viszont ha sikerülne a történelmi központot is újjáépítenünk, Szatmár is úgy nézne ki, mint egy szép európai város. Valójában jelenleg a város imázsa csak hab a tortán. Sokan azt mondják, hogy felesleges rajzolgatás, de az én jelenlegi elsődleges feladatom az, hogy ezen a négy területen versenyképessé tegyem a várost.

Ez azt is jelenti, hogy külföldi cégeket vagy befektetőket vonzanak be? Vagy a vállalkozókat kevésbé érdekli a város arculata?

- A befektetőket a számok érdeklik, de nem mindegy, hogy például milyen prezentációval tálaljuk az általunk támogatott adókedvezmény-projektet. Nemrég járt nálunk egy német befektető, akinek már nem csak kávét és ásványvizet adtunk, hanem egy komoly prezentációt is be tudtunk mutatni, arról hogy milyen irányba fejlődik a város, mit várhatnak el, mivel tudjuk támogatni a befektetőket, a de minimis támogatási program keretében. Szatmárnémeti jelenleg egy olyan város, amely az elmúlt 4 évben nem akarta magát piacra dobni. Az én feladatom, és egyben a polgármesteré is, hogy ezt a várost úgy a lakók, mint a külföldi beruházók számára vonzóbbá tegyük.

Bevonnak más szakembereket is?

- Természetesen! Az, hogy most én vagyok ebben a funkcióban, nem azt jelenti, hogy én vagy a polgármester, Kereskényi Gábor döntünk el mindent. A közeljövőben szeretném ezt a csapatot bővíteni.

Melyik romániai várost tartja követendő példának?

- A sepsiszentgyörgyi mintát, az ottani városimázs irodát tartom követendőnek - mert fiatalos. Éppen ezért Kolozsvárról is szeretnénk hazacsábítani fiatal diákokat, egyetemet végzetteket, akiknek sokkal frissebbek az elképzelései, mint nekünk, de ez nem egy egyszerű történet. A magyarországi követendő példa szerintem Nyíregyháza és Veszprém. A veszprémi fesztiválokat nagyon szeretem, és az utcazene fesztiváljukat és egyéb rendezvényeiket is figyelemmel szoktam követni.

Egy másik újdonság, hogy Google Maps segítségével nyomon lehet követni a szatmári útfelújítási munkálatokat.

- Azt a térképet, amelyen a kátyúzási munkafolyamatok követhetőek, egy nap alatt 7598-an nézték meg. Ez azt mutatja, hogy ilyen apró, de hatékony dolgokban is fel tudunk mutatni eredményeket. Első kezdeményezésként a város költségvetését vizuális formában is publikáltuk, hogy váljon átláthatóvá az emberek számára. Ugyanakkor hangsúlyozom, hogy számos városhoz képest nagyon nagy lemaradást kell behozzunk Szatmárnémetiben.
Szó volt arról is, hogy a polgármesteri hivatal munkáit össze kell hangolni, ez felgyorsítja a város, az adminisztráció működését.


- Ez egy nehéz történet. Az a helyzet, hogy most próbálok olyan alapfunkciókat beépíteni, hogy kevesebb papír keringjen, helyette több e-mail, és mindez gyorsabb legyen. Ezeket a dolgokat indítjuk most be, amint meglesz rá a költségvetés. Olyan internetes kommunikáció felületeket szeretnénk bevezetni, amelyen az alkalmazottak egymás között meg tudnak osztani fájlokat. Nem egy könnyű feladat, rendszert kell kiépítsünk, és ez egy időigényes procedúra.

A városi tanácsos kollégák hogyan fogadták a lemondását?

- Maurer Róbert foglalja el a helyem. Ő a német fórum jelöltje, azt jelenti, hogy egy koalíciós partner érkezik, ilyen szempontból sok változás nem lesz. Ami változott, hogy amit eddig hobbiként csináltam, mint például a rendezvényszervezés, azt most főállásban végzem.

A városi tanácsosi funkcióhoz viszonyítva a mostani miben jelent egyéb kihívást? Ez mennyi időre szól?

- Ez sokkal nehezebb kihívás, városi tanácsosként lazább volt. Teljes munkaidős tanácsadói tevékenységemben a már említett négy területen igyekszem valamilyen rendszert kiépíteni. Ilyen szempontból, sokkal nagyobb kihívás, de pont ez a szépsége.

A szatmárnémeti arculatépítésének terve itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS