2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bicikliparkolókat alakítana ki a kolozsvári önkormányzat

Ambrus István 2017. március 29. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Az új létesítményeket elsősorban a külvárosban, a piacok és az oktatási intézmények körül helyezik el.


Már idén részben megoldódhat a kerékpáros parkolás problémája Kolozsváron, ugyanis erre a célra új bicikliparkolókat alakítanak ki. Ennek ötletét Gergely Balázs tanácsos vetette fel, a város költségvetésének megvitatása során. A kezdeményezés ötletére Emil Boc polgármester pozitívan reagált, utasítva a technikai igazgatóság vezetőit, dolgozzák ki a megoldási javaslatokat, hogy azok már az idei évben megvalósulhassanak. Gergely Balázs a Transindexnek elmondta, ő maga is gyakran szembesült azzal a problémával, hogy a bevásárlás során a piacok környékén nincs ahová lezárni vagy letámasztani a kerékpárt.

Hozzátette, a kerékpárparkolók kialakítása a város költségvetése szempontjából nem jelentős összeg, ezért feltételezhetően nem kell külön szavazni róla, ugyanis a „meglévő, lazábban felhasználható keretekből lehet finanszírozni”. Első lépésben arra van szükség, hogy felmérjék, hol vannak erre alkalmas területek, és annak függvényében a polgármesteri hivatal javaslatot tesz a kerékpárparkolók elhelyezésére, amelyek elsősorban a külvárosi piacok és oktatási intézmények környékén lesznek.

„Én már többször is hangoztattam ezt a javaslatot, és oda is fogok figyelni a megvalósítására. Minden fázisát igyekszem végigkövetni ennek a folyamatnak. Ezt a problémát több kolozsvári lakos is jelezte, nem kell feltalálni a spanyolviaszt, az emberek tudják a problémákra a megoldásokat, csak oda kell figyelni rájuk” - nyilatkozta Gergely Balázs.


Fenntartható városi közlekedés, kevesebb kerékpárút?A fenntartható városi közlekedésről az Európai Parlament is elfogadott 2015-ben egy határozatot, amelyben arra bátorítják az uniós országokat, hogy alakítsák át a városi közlekedést, hogy abban a kevésbé szennyező járművek élvezzenek prioritást, valamint a tömegközlekedési eszközök, a gyalogos és a kerékpáros forgalom. Továbbá az Európai Bizottság azt is indítványozta, hogy a városok működjenek együtt a közlekedési problémák megoldása tekintetében, és indítsanak népszerűsítő kampányt, hogy több kerékpárút és biciklikölcsönző épüljön.

Ennek ellenére idén nem különített el egyetlen lejt sem kerékpárutak építésére a Környezetvédelmi Alap, ugyanis a gépjárművek után fizetett környezetvédelmi adó eltörlése miatt felére csökkent az intézmény költségvetése. 2016-ban a Környezetvédelmi Alapnak 1 milliárd lej állt rendelkezésére, amelyből a múlt évben 30 millió lejt különítettek el kerékpárutak építésére, idén viszont csak 560 millió lejből gazdálkodhat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS