2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában továbbra is magas a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma

Ambrus István 2017. március 31. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Múlt évben egymillió lakosból 97-en vesztették életüket Romániában közúti balesetben, de 2010-hez képest javult a közlekedés biztonsága.


Második helyen szerepel Románia az Európai Unióban a közúti balesetek számát összesítő, az Európai Bizottság által közzétett statisztikában. Ebből kiderül, hogy a nyugati országokhoz képest háromszor nagyobb annak a valószínűsége, hogy valaki közúti baleset áldozatává váljon Romániában. Az adatok szerint 2016-ban egymillió lakosra 97 halálos baleset jutott, ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ahol az egymillió lakosra eső halálos balesetek száma 99.

Annak ellenére, hogy Románia uniós szinten a második helyen szerepel a balesetek számát illetően, a múlt évre vonatkozó adatokból kiderül, hogy 2010-hez képest javult a helyzet, ugyanis akkor 19%-kal többen vesztették életüket a közutakon.

Az Európai Bizottság kiemelte a statisztikájában, hogy évről évre változik az unión belüli országok besorolása a halálos balesetek számát illetően, de ahol ez a szám rendkívül magas, mint például Románia esetében is, háromszor nagyobb a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek esélye, mint Európa nyugati országaiban.„Biztató az, hogyan jelenleg Románia halad a balesetek megelőzését illetően, de ahhoz, hogy elérje a kitűzött EU-s célt, és felére csökkentse a végzetes kimenetelű balesetek számát, további erőfeszítésekre van szükség a hatóságok részéről” – áll a jelentésben. Az egymillió lakosra eső balesetek számát illetően Bulgária áll a legrosszabbul 99 halálos áldozattal, utána következik Románia 97, Lettország 80, Lengyelország pedig 79 halálos áldozattal.

Ami a teljes EU területén történt balesetek számát illeti, 2%-os csökkenés figyelhető meg 2016-ban az előző évhez képest, szám szerint 25.500 ember vesztette életét, azaz 600-zal kevesebb, mint 2015-ben, és 6000-rel kevesebb, mint 2010-ben. Szintén múlt évben 135.000 ember sérült meg súlyosan.

Világszinten sokkal rosszabb a helyzet


A statisztika szerint világszinten egymillió lakosra 174 végzetes baleset jut, ez az arány az EU egész területére vonatkozóan 50 baleset. A 2010 előtti statisztikák adataival összevetve szembetűnőbb a különbség, ugyanis a 2001 és 2010 közötti időszakhoz képest 43%-kal kevesebb ilyen baleset történt. 2016-ban az áldozatok 46%-a gépjárműben szenvedett halálos balesetet, gyalogosként a személyek 21%-a. Az összes balesetek 8%-a történt autópályán, 37%-a városi környezetben, 55%-a pedig másodrangú úton következett be.

Bár az adatok riasztóak, világszinten mégis az Európai Unió területén a legbiztonságosabb a közlekedés. Az illetékes hatóságok ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy 2010 és 2020 között az eddigiekhez képest felére csökkenjenek ezek a balesetek.Mi a magyarázat Romániát illetően?

Bár jellemzően a közúti balesetek okait a gépjárművezetők vagy a gyalogosok gondatlanságával magyarázzák, ennél összetettebb a probléma. Romániában eddig összesen 700 kilométer autópálya épült, ebből pedig egyéb problémák is következnek. Az országos, megyei és egyéb besorolású utakon kétirányú forgalom zajlik, az úttestek veszélyes szakaszain pedig nagyon kevés helyen vannak védőfallal elválasztva az útsávok, ezért gyakoriak a frontális ütközések. Ugyanakkor az útjavítási munkálatok során nem látják el megfelelő jelzésekkel a javítandó útszakaszt, de az utak menti jelzőtáblák hiánya önmagában is általános jelenség. Egy másik ok a járművek rossz műszaki állapota és a közlekedési szabályok ismeretének hiánya is, utóbbi a gyalogosan és a kerékpárral közlekedők esetében jellemzőbb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS