2019. november 14. csütörtökAliz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felháborodtak a kézdivásárhelyiek az iskolás sportklub elcsatolása miatt

Kicsid Attila 2017. április 01. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

A Nagy Mózes Elméleti Líceumhoz tartozó patinás Nagy Mózes Sportklub ellehetetlenítéséről tart az iskola igazgatója és az önkormányzat is.


Az iskola igazgatója szerint a kézdivásárhelyi sportiskola megszűnéséhez, vagy legalábbis komoly pénzügyi gondjaihoz fog vezetni az a döntés, amely a városban működő Nagy Mózes Elméleti Líceum mellől a sepsiszentgyörgyi sportiskolához csatolná a Nagy Mózes Sportklubot (NMSK). A 46 éves múlttal, négy szakosztállyal és elismerésre méltó sportbázissal rendelkező iskolás sportklub elcsatolásáról szóló döntés nagy felháborodást váltott ki Kézdivásárhelyen, ahol petíciót is indítottak az átszervezés ellen, amelyet eddig 240-en írtak alá csütörtök óta.

Beján András, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója a Transindex megkeresésére elmondta, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség arra a tanügyminisztériumtól érkezett átiratra hivatkozik a döntés meghozatalakor, amely kéri a líceumok mellett működő sportiskoláktól, hogy a pénzügyi átláthatóság érdekében vagy önálló jogi személyiségük legyen, vagy valamilyen jogi személyiséggel rendelkező sportiskolához csatolják. Az iskolaigazgató szerint az átszervezés azért is nagyon ellentmondásos, mert a tanügyminisztériumnál olyan, a sportiskolák működését szabályozó törvényeket nem vettek figyelembe, amelyeknek az elfogadásához korábban abszolút parlamenti többség kellett.

Az iskolaigazgató szerint ellehetetlenítik a Nagy Mózes Sportklub működését

"Ami minket elsősorban az összevonásban zavar, hogy a Nagy Mózes Sportklubnál egy jól kialakított sportiskolabázis van. Négy szakosztályban nyolc csoport működik, de most ennek a lehetetlen döntésnek a következtében az intézményt az iskola mellől elcsatolják Sepsiszentgyörgyre. Én azt gondolom, hogy a döntés a kézdivásárhelyi sportiskolának az ellehetetlenítéséhez és megszűnéséhez fog vezetni rövidesen" - mondta Bejan.


Az iskolaigazgató szerint külön pikantériája a dolognak, hogy nem létezik szabályzat arról, hogy az intézmény milyen formában fog működni az összecsatolás után. "Nem tudjuk mi fog történni a cselgáncsozóknak és asztaliteniszezőknek otthont adó épületekkel, amelyek jelenleg a líceum igazgatásában vannak. Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy a sportklub körülbelül 300 ezer lejnyi leltári értékkel rendelkezik. Tatamitól megkezdve ping-pong asztalokon át a különböző felszerelésekig, sok minden tartozik ide. Nem tudjuk mi fog történni ezekkel sem, jogilag hová fognak tartozni" - mondta Beján, aki hozzátette, az összecsatolás azt is eredményezheti, hogy az NMSK-nál dolgozó edzők ezentúl minden egyes delegációs papírt a 37 kilométerre levő Sepsiszentgyörgyre kell vinniük aláíratni.

Szerdán sajtótájékoztatót, csütörtökön nyílt szülői értekezletet is tartottak. A képen Farkas Alpár szakosztályvezető, Bejan András iskolaigazgató és Bokor Tibor polgármester. (Forrás: Bokor Tibor Facebook oldala)Szerdán sajtótájékoztatót, csütörtökön nyílt szülői értekezletet is tartottak. A képen Farkas Alpár szakosztályvezető, Bejan András iskolaigazgató és Bokor Tibor polgármester. (Forrás: Bokor Tibor Facebook oldala)


A tanfelügyelőség szerint nem volt választásuk

A sepsiszentgyörgyi sportiskola és a Nagy Mózes Sportklub összevonásáról szóló döntést a tanügyminisztérium hozta meg, és még nem végleges - mondta megkeresésünkre Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő. Kiss szerint egy február közepén országszinten szétküldött átirattal arra kérte minden megye tanfelügyelőségét a szaktárca, hogy a jobb pénzügyi átlathatóság érdekében rendezze az önálló jogi személyiséggel nem rendelkező sportiskolák sorsát, és erre két lehetőség közül választhattak:

- az egyik az volt, hogy a meglevő szekciókat rendezzék át úgy, hogy csatolják valamelyik meglévő, jogi személyiséggel rendelkező sportklubhoz,
- a másik lehetőség az volt, hogy tömörítsék őket, és hozzanak létre új jogi személyiséggel rendelkező sportklubokat.

"Kovászna megye kész tények elé volt állítva. Nekünk van egy jogi személyiséggel rendelkező sportiskolánk Sepsiszentgyörgyön, és egy szekciónk Kézdivásárhelyen. Más lehetőségünk nem volt, mint az NMSK-t hozzácsatolását javasolni a sepsiszentgyörgyi sportiskolához" - mondta a Kovászna megyei főtanfelügyelő.

Fotó: kezdi.roFotó: kezdi.ro


Első körben semleges válasz született a tanügyminisztérium kérésére a tanfelügyelőség részéről is

A minisztériumtól kért átszervezésnek elsősorban pénzügyi vonatkozásai vannak. A pénzügyminisztérium és a számvevőszék azért javasolta a tanügyi tárcának, hogy országos szinten szervezze át a sportklubokat, mert szerintük könyvelési problémák vannak, és nem átlátható a működésük. Kiss szerint mivel a minisztériumnak a döntésével egyöntetűen nem értettek egyet a megyei tanfelügyelőségnél sem, első körben semleges válasz született az átszervezéssel kapcsolatban a vezető tanácsi ülésen. Elmondása szerint ezzel is próbálták a döntést elhalasztani, hátha lehetne a következő időszakban valamit tenni az összecsatolás elkerülése érdekében.

"A minisztériumban kértünk kihallgatást az igazgató úrral és a tanfelügyelővel közösen. Ott sem bíztattak semmivel, pénzügyi döntésre hivatkoztak, és arra, hogy az ország nagy részében már sikerült megoldani a felmerült helyzetet" - mondta Kiss, aki szerint ezt követően többször is felszólították a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséget a döntés meghozatalára. Kiss szerint sajnos nem tudtak egy négy tanárból és nyolc csoportból álló kis szekciót önállósítani, mert ehhez legalább 25 csoportra és 300 gyermekre lenne szükség a jogszabályok szerint, így kénytelenek voltak "utolsó percben" engedni, és eleve egy már gyakorlatilag meglévő minisztériumi döntést továbbítani a szaktárcának.

A sportiskola fenntartásáért aggódnak

Bejan András iskolaigazgató szerint viszont a helyzetet még bonyolultabbá teszi, hogy az NMSK költségvetése két forrásból áll össze. A sporttermek fenntartásával, a fűtéssel, a vízellátással, az elektromos energiával kapcsolatos költségeket a kézdivásárhelyi önkormányzat finanszírozza a Nagy Mózel Elméleti Líceumon keresztül. A minisztériumtól viszont csak a négy edző fizetését és a kiszállások díját kapják. Attól tartanak, hogy amennyiben valóban összecsatolják a kézdivásárhelyi sportklubot a sepsiszentgyörgyi sportiskolával, akkor nagyon hamar finanszírozási problémákkal szembesülnének. "Nem látom annak a hosszú távú jövőjét, hogy például a cselgáncs, az asztalitenisz terem, vagy a sportcsarnok fűtését a tanügyminisztérium ki fogja fizetni nekünk" - mondta Bejan.

Fotó: kezdi.roFotó: kezdi.ro


Elmondása szerint sok esetben az NMSK helyi vállalkozóktól is kapott támogatást, a döntés következtében akár ez is veszélybe kerülhet. "Az asztalitenisz teremnek a felszerelését, a padlózat kialakítását is vállalkozók oldották meg. Helyi vállalkozók rengeteget tettek azért, hogy Kézdivásárhelynek legyen önálló sportiskolája, nem egyik napról a másikra hoztuk létre" - mondta Bejan.

Kiss szerint viszont, ha az összecsatolás meg is történik, a kézdivásárhelyi sportiskola leltári tárgyai csak jogilag kerülnének a sepsiszentgyörgyi sportiskolához. “Az az infrastruktúra, amelyben az NMSK működik igazán elismerésre méltó. Az eredményeik is azt tükrözik, hogy kialakult egy olyan sportbázis, valamint egy olyan sportolói közeg, ahol teljesítményekről beszélhetünk. A kézdivásárhelyi sportiskolának ingatlanja nincs, csak leltári tárgyai vannak, amelyek nyilván a sepsiszentgyörgyi sportiskolához csatolódnak abban az esetben, ha erről döntés születik. De ezeket senki nem fogja elhozni onnan, hiszen a gyerekeknek készültek” - mondta a főtanfelügyelő, aki szerint ahogy az NMSK eddig is a líceum ingatlanjait használta, úgy ezután is lehetőség lesz együttműködési szerződéssel arra, hogy ingyen használják az iskola sportbázisát.

A döntés Bejan szerint ugyanakkor munkahelyekről is szól, és azt is eredményezi, hogy a sportiskola négy alkalmazottja már nem a Nagy Mózes Sportklubban lesz tituláris. "Ha a szakágvezetők tudták volna ezt a döntést már szeptemberben, akkor kihasználhatták volna azokat a lehetőségeket, amiket a tanerők mozgásának módszertana előír, és kérhették volna, hogy ne a sepsiszentgyörgyi sportiskolának legyenek címzetes tanárai, hanem valamelyik kézdivásárhelyi, vagy akár közeli vidéki iskolába akarnak testnevelő tanárként dolgozni. Ezt a lehetőséget elvették azzal, hogy ez a döntés év közben született. Véleményem szerint a szakágvezetők törvényes úton is joggal kereshetnék az igazukat" - mondta az iskolaigazgató.

Megoldás lehetne az NMSK önállósítása, arra viszont nincs sok esély

Egy önálló jogi személyiség létrehozásához az kellene, hogy a meglévő szakosztályoknál egy-egy pozícióval növeljék az alkalmazottak számát - válaszolta Bejan arra a kérdésünkre, hogy milyen esélyei lehetnek annak, hogy az NMSK önálló jogi személyiséget kaphasson. Az iskolaigazgató szerint az alkalmazottak számának növelése egyébként sem olyan óriási kérés részükről, és alapvetően szükséges is lenne ahhoz, hogy minőségi munkát végezhessenek. Kézdivásárhelyen ráadásul fedett jégpálya is épül, szerinte ha sikerülne újraindítani a jégkorong szakosztályt, akkor jó eséllyel ki lehetne alakítani a törvény által megszabott 25 csoportot.

A főtanfelügyelő szerint akkor van esély arra, hogy önálló jogi személyisége lehessen az NMSK-nak, ha legalább kilenc új álláshelyet kérnek a minisztériumtól, és sikerül összegyűjteni annyi gyermeket. De arra is rámutatott, hogy Sepsiszentgyörgyön is épp csak megvalósulhatott az önálló jogi személyiséggel rendelkező sportiskola, ezért Kézdivásárhelyen erre kevés az esély. Hozzátette, korábban javasolta, hogy próbáljanak meg Kovászna városával közösen indítani sportklubcsoportokat, így esély nyílna arra, hogy politikai összefogással, még ha jogszabályok által előírt létszám alatt is, de jogi személyiséggel rendelkező sportklubot hozzanak létre. A minisztériumnak viszont erre a lehetőségre is negatív volt a válasza, vagy ha bele is ment volna, akkor a meglévő álláshelyek rovására.

"A Nagy Mózes Elméleti Líceum és Kézdivásárhely felháborodása jogos, azzal viszont nem tudok egyetérteni, ha valaki a tanfelügyelőséget a döntés meghozása miatt vádolja. Azt gondolom, hogy mindent megpróbáltunk megtenni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor az összevonásra. Nem volt alternatívánk, a minisztérium tőlünk nem azt kérdezte, hogy akarjuk, vagy nem akarjuk, hanem, hogy kit hová kapcsolunk" - magyarázta a főtanfelügyelő, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az összevonás még nem zárult le, és végső döntés sem született az ügyben, arra csak azt követően kerül sor, hogy a minisztérium összegyűjti a megyei tanfelügyelőségek javaslatait.

Bejan szerint a tanfelügyelőségnek és nekünk is a törvény által nyújtott lehetőségeket kell keresnünk a helyzet megoldására. “Nem lehet egy tollvonással megszüntetni azt, ami 46 évig jól működött. A pénzügyminisztérium is csak azt kérte a tanügyminisztériumtól, hogy a líceumok melletti sportiskoláknak a könyvelését tegyék átláthatóvá. Semmi mást nem kértek, sem a bezárását, sem az átszervezését. Ezt egyszerűen meg lehetne oldani azzal, ha a kincstárnál ezeknek a sportiskoláknak egy külön számlát nyitnának, és jobban lehetne ellenőrizni, hogy mennyi pénz jön az állami büdzséből, és mennyi az önkormányzati részről" - mondta a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója.

Címoldali fotó: kezdi.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS