2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Musai-Muszáj tovább tevékenykedik a multikulturális Kolozsvárért

tudósítónktól 2017. április 10. 14:30, utolsó frissítés: 2017. április 12. 09:58

A táblaüggyel nem ér véget a Musai-Muszáj nevű civil kezdeményezés tevékenysége, tovább folytatják akcióikat a multikulturalitás jegyében.


Bethlendi András és Szakáts István, a Musai-Muszáj civil szervezet tagjai üdvözlik a többnyelvű helységnévtáblák ügyében hozott bírósági döntést, amit korrektnek és szükségesnek tartanak. Mai kolozsvári sajtótájékoztatójukon hozzátették, évekkel ezelőtt meg lehetett volna lépni ezt pereskedés nélkül is. Kissé sajnálják, hogy az etikai, kulturális okok nem voltak elegendőek ehhez a döntéshez, hogy kitegyék a táblát.

A döntés folyamatáról Bethlendi András elmondta, köszönettel tartoznak a Language Rights egyesületnek valamint a Minority Rights kolozsvári civil szervezetnek, és a Minority Rights Groupnak, illetve az önkénteseknek és azoknak is, akik a Facebookon keresztül terjesztették a Musai-Muszáj igéjét. "Azon román polgároknak is köszönjük, akik kiálltak a magyarok jogos igényei mellett" - tették hozzá. Bethlendi András és Szakáts István a sajtónak is megköszönték, hogy nem szélsőségesen mutatták be az egész kezdeményezést.

„A Musai-Muszájt a megélt multikulturalitásért hoztuk létre, azért, hogy a kétarcú politizálás kerüljön nyilvánosságra” - mondta Szakáts István, aki hozzátette, pár év alatt a Verespatak-mozgalom mellett Kolozsvár legjelentősebb civil mozgalmává nőtte ki magát. 3,7 millió embert értek el a Facebookon, a legnagyobb „haditett” az a videó volt, amely 1,4 millió emberhez jutott el 4 óra alatt. Érdekes módon a mozgalom legnagyobb finanszírozója a COM'ON Cluj ifjúsági részvételi költségvetési projekt volt, amelyhez a polgármesteri hivatal biztosította a forrásokat. A Musai-Muszáj több mesteri és államvizsga dolgozat témája is lett, külföldön, Genfben és Budapesten is képviselték a tagjai.Az RMDSZ és a civil szervezetek között folytatott párbeszédről elmondták, köszönik a segítséget, és bíznak benne, hogy továbbra is kiállnak a jövőbéli kezdeményezések mellett.

"A polgármesternek felajánlottuk, hogy párbeszédet folytassunk a multikulturális Kolozsvárról, de erre soha nem érkezett válasz. Március 15-én érkezett egyetlen válasz, hogy miután az indoklást kézhez kapják, akkor hajlandó tárgyalni. Ez a felajánlás, a multikulturalitásról való párbeszéd kezdeményezése továbbra is fennáll" - mondták el. A multikulturalitás megélése a hétköznapokban fontos, a többnyelvű városnevet jelző tábla csak egy kezdet, de még rengeteg tennivaló van - vélekedtek.

A kolozsvári állomásépületen szereplő, állomásfőnököket listázó márványtábla kapcsán elmondták, ez az ügy sem zárult le, bár a diszkriminatív táblát eltávolították. A Házsongárdi temetőhöz sem került ki háromnyelvű tábla.

Az elmúlt két és fél év alatt született rengeteg kreatív alkotás esetében indokoltnak látják, hogy kiállítás szülessen ebből, ami a következő egy évben valósul meg. Bethlendi András elmondta, bíznak abban is, hogy Emil Boc polgármester képviselteti magát a Kolozsvári Magyar Napokon.

Szőcs Izabella emlékeztetett, 2014-ben a Landman Gábor elnökletével vezetett Language Rights elnökletével indult a táblaper, majd a Minority Rights bejegyzése után, melynek alapító tagja, folytatódott a közigazgatási perek sorozata. A 99/2002-es helyi tanácsi határozatra, valamint nemzetközi egyezményekre hivatkoztak a per folyamán, amelyek az intézmények számára előírják, hogy mindent meg kell tenni a kisebbségek számára előírt törvények betartása érdekében.

Szőcs Sándor, a Minority Rights egyesület elnöke és ügyvédje, aki az ügyet képviselte a közigazgatási bíróságon, elmondta: amire egyáltalán nem számított a per és a civil kezdeményezések során, az pénteken történt, amikor Emil Boc úgy döntött, lemond fellebbezési szándékáról. Ennek köszönhetően „minden téren amnesztiában részesítem, és barátilag fogunk tekinteni Emil Boc polgármester úrra emiatt a gesztus miatt” - mondta az ügyvéd. Hozzátette: ha párhuzamosan, összehangoltan, a politikum, a civil társadalom és az igazságügy terén teszünk lépéseket, akkor elérjük a sikert.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS