2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ne egyél bárányt, inkább ölelgesd őket!

Ambrus István 2017. április 14. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

A kolozsvári vegetáriánusok nem hallgatnak. Idén 3,2 millió bárányt ölnek le húsvétra Romániában, a vegák pedig ez ellen is tüntetnek.


Kolozsvári vegetáriánusok egy kis csoportja tart felvilágosító kampányt a Karolina téren (Piata Muzeului), a húsiparban történő, állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségekről. Az egyik szervező, a Transindexnek elmondta, arról beszélnek az emberekkel, hogy az állatneveldékben és a vágóhidakon milyen brutális módon bánnak az állatokkal. Szerintük ez azért fontos, mert mindenkinek tisztában kell lennie vele, hogy milyen iparágat támogat a saját pénzén, amikor az üzletben vásárol.

„Az élőlények szenvedése tekintetében nincs különbség állat és állat között, éppen ezért párhuzamot vonunk a bárányok és kutyák közt” - mondta az egyik szervező, utalva arra, hogy nemcsak a házi kedvenceink jogait kell figyelembe venni, hanem azokét az állatokét is, amelyek vágóhidakon végzik. „Úgy gondoltuk, hogy a húsvét előtti időszak a legjobb a megmozdulásunkhoz, mert ilyenkor mindenki vevőbb erre a témára. Multimédiás eszközökön azt mutatjuk meg az érdeklődőknek, hogy milyen kegyetlenségek történnek az állatokkal a húsiparban, amiről nem is tudnak. Mi csak tájékoztatunk, de nem szeretnénk senkire ráerőszakolni, hogy vegetáriánus legyen” - mondta az egyik szervező, aki szerint a változás és a környezettudatosság jegyében fontos a megfelelő tájékozottság.Romániában az utóbbi 4-5 évben változás figyelhető meg a húsvéthoz kapcsolódó bárányhúsfogyasztás terén. Ezt jelzi, hogy idén sokkal kevesebben vásárolnak bárányt, mint tavaly, de ennek ellenére az üzletekben árusított hús ára annyi, mint 2016-ban. A keresletcsökkenés, ami elsősorban az étkezési szokások megváltozásával függ össze, a juhtenyésztőket is meglepte. A legtöbben nem mondanak le a hústermékekről, csupán bárány helyett baromfit vagy disznóhúst vásárolnak.


A Juhfélék Állattenyésztő Egyesületének elnöke, Eugen Gontea úgy saccolta meg, hogy idén hozzávetőlegesen 3,2 millió bárányt ölnek le Romániában, ami alig több, mint fele a 3-4 évvel ezelőtti mennyiségnek, akkor ez az arány 5-6 millió volt. Nemcsak Romániában figyelhető meg ez a tendencia, Olaszországban is hasonló a helyzet. Ott a vegetáriánus étrend elterjedése és a gazdasági válság hatására vásárolnak kevesebb hústerméket. Akárcsak Romániában, az olaszoknál is a bárány- vagy kecskehús számít a húsvéti ünnepi fogásnak.

Idén Silvio Berlusconi, volt olasz miniszterelnök is az állatok leölése ellen kampányol, és 5 bárányt fogadott örökbe az olasz állatvédő liga egyik kampányvideójában, amely azt hirdeti, hogy „védd az életet, válaszd a vegetáriánus húsvétot”. A felvételen az látható, amint a volt olasz politikus bárányokat ölelget.A juhfélék húsának fogyasztása nem csak elvi kérdéseket vet fel. Romániában évek óta komoly gondot okoz a túllegeltetés, ami miatt a füves területeknek nincs lehetőségük regenerálódni. Ennek hiányában pedig a rovarok és az azokkal táplálkozó állatfajok is veszélybe kerültek. Ilyen például a rákosi vipera, de a vadonélő növényevő állatok számára is gondot okoz a felelőtlen állattartás. Sok helyen már télen is legeltetik a birkákat, így a tél idején rendkívül sérülékeny, vadon élő növényevő állatok is megsínylik a juhok okozta természeti károkat.

Ezt figyelembe véve, a fogyasztási szokások megváltozásával már nem annyira jó üzlet a juhtenyésztés, mint 4 évvel ezelőtt, a kereslettel együtt pedig a kínálat is csökkenni fog, így talán egyre kisebb lesz a juhok száma, és csökkenhet a túllegeltetés. Aki tehát nem fogyaszt bárányt, nem csak a juhok életét, de a természetet is óvhatja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS