2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Májusban néhány napig Európa kisebbségi fővárosává válik Kolozsvár

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. április 20. 13:00, utolsó frissítés: 13:19

Itt szervezi meg éves közgyűlését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN. Bonchidán pedig elindul az egymillió aláírás gyűjtése a Minority SafePackhez.


A kongresszus legfontosabb tétje a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányának elindítása lesz.

A polgári kezdeményezés kilenc pontban határozza meg az európai kisebbségi jogok bővítését. Ahhoz, hogy a kisebbségvédelmi csomag pontjai uniós törvényi erőre emelkedhessenek, egy körülbelül egy éves procedúrát kell lebonyolítani, ennek egyik legfontosabb mozzanata az Európa-szerte összegyűjtendő egymillió aláírás. Ezeket az aláírásokat jövő március végéig kell összegyűjteni, legalább 7 tagállamból.Vincze Loránt, a FUEN elnöke csütörtökön, Kolozsváron tartott sajtóbeszélgetésén elmondta, szeptembertől kezdődően a tagállamok mintegy felében gyűjtik az aláírásokat, és március végére már be szeretnék nyújtani ezeket a Minority SafePack pontjai alapján kidolgozott törvénytervezetekkel együtt az Európai Bizottsághoz. Az EB feladata a tervezeteket az Európai Parlament asztalára tenni, így várhatóan a jövő nyár elején elkezdődhet a jogalkotási folyamat első lépése: a parlamenti vita.


A Minorityi SafePacket 2013-ban dolgozta ki az európai nemzeti kisebbségeket tömörítő FUEN, a dokumentum megalkotásában az RMDSZ oroszlánrészt vállalt. Az EB első ízben visszautasította a kezdeményezést, mondván, hogy a nemzeti kisebbségek ügye nem tartozik európai uniós hatáskörbe. A kezdeményezők bírósághoz fordultak, Románia és Szlovákia az EB oldalán lépett be a perbe. Azonban a luxemburgi bíróság 2016. márciusában azt a döntést hozta, hogy az EB-nek egy részletes indoklást kell kibocsátania arról, hogy pontosan miért is utasította el a kezdeményezést. Az indoklásban megfogalmazott kifogások figyelembe vételével a kezdeményezők ismét beterjesztették az EB-hez a dokumentumot. A Bizottság a dokumentum 11 pontjából végül kilencet elfogadott, így a kezdeményezők zöld utat kaptak a támogató aláírások összegyűjtésére, amely révén 1 millió európai állampolgár indítványozza a jogalkotási folyamatot.

Kimaradt a nyelvi és etnikai kisebbségek diszkriminációmentességére vonatkozó pont, mert ilyen csoport nem szerepel az európai alapjog diszkriminációmentességre vonatkozó rendelkezésében. A másik elutasított pont arra vonatkozott, hogy az etnikai kisebbségek kapjanak helyet az EP-ben akkor is, ha politikai szervezetük nem tudja elérni az EP-választásokon a bejutási küszöböt. Ezt a pontot az EB azért utasította el, mert úgy vélte, ebben a kérdésben az Európai Parlament illetékes döntést hozni.

Az aláírásgyűjtéssel egyidejűleg lobbitevékenység is zajlik, hiszen meg kell találni azokat az európai partnereket, akik az EP-ben is támogatják a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtési kampány alatt az unió különböző, nemzeti kisebbségek által lakott régióiban népszerűsítik a Minority SafePack tartalmának azt a részét, amely az illető kisebbség sajátos problémáira jelenthetne megoldást. Ugyanakkor a többségi társadalmak felé is nyitnának, hogy azok is megértsék: nekik nem lesz rosszabb attól, ha a nemzeti kisebbségeik jogainak köre bővül az identitásuk, kultúrájuk megőrzése érdekében.

Vincze elmondta, a Minority SafePack a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájához, vagy a nemzeti kisebbségek védelméről szóló Keretegyezményhez hasonló kaliberű kezdeményezés lehet, amelynek számos kisebbségi jogvédelmi hatása lehet: például a tagállamokban élő nemzeti vagy nyelvi kisebbségek lehetőséget kaphatnak kisebbségként pályázni európai felzárkóztatási forrásokra, ami azért fontos, mert jellemző az, hogy a kisebbségek lakta régiók egy országon belül szegényebbek.

A május 17. és 21. között zajló kongresszusra 200 személyt várnak, a FUEN tagszervezeteinek mintegy fele képviselteti magát. Beszámolnak arról, hogy a legutóbbi kongresszus óta eltelt egy évben az országukban a kisebbségi jogérvényesítés területén milyen változások mentek végbe, lesz autonómia-kerekasztal és panelbeszélgetés az őshonos kisebbségek által felvetett legfontosabb problémákról. Május 19-én, pénteken a kongresszus résztvevői Bonchidára utaznak, ahol a Bánffy-kastélynál ünnepélyes keretek között elindítják az aláírásgyűjtést a polgári kezdeményezéshez. A résztvevők ellátogatnak Tordaszentlászlóra és megtekintik a tordai sóbányát is.

Vincze Loránt elmondta, azért választották a FUEN éves kongresszusának helyszínéül Kolozsvárt, mert a romániai magyarság az EU legnagyobb, egy tömbben élő őshonos kisebbsége, amely Kolozsvárt tekinti fővárosának. Emellett az utóbbi években a FUEN egyik legaktívabb tagszervezete az RMDSZ, és a FUEN elnökét is a szövetség adja.

fotók: FUEN.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS