2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az áprilisi tél miatt kevesebb lehet a gyümölcs, de a krumplit nem kell félteni

Ambrus István 2017. április 20. 18:05, utolsó frissítés: 18:06

Még nem lehet tudni, hogy mekkora a kárt okoz az áprilisi tél a mezőgazdaságban, de ha nem lesz tartósan fagypont alatti a hőmérséklet, a károk is mérséklődnek.


Az évszakhoz képest hidegnek számító időjárás kárt okozhat a gyümölcsösökben, de a gabonafélék nem sínylik meg annyira az áprilisi telet, amely legjobban a gyümölcsfákat veszélyezteti. A Transindex kérdésére Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, a meggy, cseresznye, a korai szilva, amely már virágzik, és a barackfa, de leginkább a cserjés gyümölcsök, a ribizli szenvedhet kárt, ugyanis a ribizliültetvények már egy ideje hajtani kezdtek.

Könczei Csaba azt is elmondta, hogy a gyümölcsfák esetében a hideg akkor jelent gondot, ha azok már virágzásnak indultak, ilyenkor a -1, -2 °C is jelentős károkat okozhat. Abban az esetben, ha a nyugalmi állapotot követően a gyümölcsfák elkezdenek hajtani, de még nem indultak virágázásnak, a mínusz -3, -5 °C fagy okozhat csak problémát. Az esetleges károk mértékét illetően az is kérdés, hogy mennyire lesz tartós a hideg, ugyanis ha csak néhány órára hűl le a levegő hőmérséklete -3,-4 °C-ra, az nem jelent akkora gondot, mint egy több napig tartó -1,-2 fokos hőmérséklet.


A hó is kárt okozhat a gyümölcsfák virágában, de ez elenyésző a fagy mellett.

A mezőgazdasági igazgatóság vezetőjének elmondása szerint a kultúrák esetében a korán elvetett cukorrépa már kikelt, de abban akkor keletkeznek károk, ha mínusz 3 fok alá csökken a hőmérséklet. A repce sem indult virágzásnak, amelyre nem csak a hideg, hanem a nagyobb mennyiségű hó is veszélyt jelent, ugyanis könnyen ledöntheti a repceültetvényt.A gabonafélék és a burgonya esetében fordított a helyzet, amely a nagyobb vastagságú hótakaró alatt sem sínyli meg a szélsőséges időjárást, ha csak nem lesz hidegebb, mint -4°C.

Könczei elmondta, kármegelőzés gyanánt egy dolgot lehet alkalmazni a cserjés gyümölcsök esetében, az pedig a füstölés. Ez kisebb területeken 1,15°C-al emeli a hőmérsékletet. Ez rendszerint szalmabálák égetésével történik, a széliránytól függően „rá kell füstölni a megfelelő területre”-mondta.

A dél-keleti országrészekben áradásoktól is tartanak a lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt, amely helyenként a négyzetméterenkénti 50-60 litert is elérheti. A meteorológusok leghamarabb a hétvégén számítanak felmelegedésre.

Ugyancsak szerintük változékony időjárásra számíthatunk jövő héten is, 27-e után is jelentős mennyiségű csapadék várható - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Intézet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS