2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brandestől-logóstól nyúlták le a székelyektől a Székely Fesztivált

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. április 25. 09:04, utolsó frissítés: 10:22

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Lukács Csaba újságíró arra gyanakszik, azért lett „kegyvesztett”, mert a Simicska-féle Magyar Nemzet munkatársa.


Múlt héten derült ki, hogy lenyúlták a Székely Fesztivált brandestől, logóstól, grafikástól és tartalmastól együtt a székely szervezőktől a Fideszhez közeli, kormányzati hátszéllel rendelkező személyek az eredeti szervező Székely Szeretetszolgálat Alapítványtól. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Lukács Csaba újságíró szerint azért válhatott „kegyvesztetté”, mert a Magyar Nemzet munkatársa, amely az utóbbi két évben kiesett a nagyobbik kormánypárt kegyeiből.

Az esetről a Magyar Nemzet nyomtatott és online kiadása is beszámolt.

Az írás szerint a Székely Szeretetszolgálat először a Fény utcai piacon próbálkozott a Székely ízek vásárával, amellyel rengeteg látogatót vonzott, majd tavalyelőtt és tavaly is nagy sikerrel szervezte meg a rendezvényt a Millenárison. A Magyar Nemzet szerint annak ellenére, hogy május első napjaiban rengeteg ingyenes rendezvény csábítja a fővárosiakat, 2015-ben a belépőjegyes székely majálist húszezernél is több ember látogatta meg, és volt olyan székelyudvarhelyi vállalkozó, aki az első nap eladta a teljes árukészletét, és taxival kellett hozatnia a portékát Székelyudvarhelyről másnapra. A második, 2016 májusában szervezett háromnapos rendezvény még jobban sikerült, ekkor már száznál több kistermelő hozta el a portékáját Budapestre, a vásár harmincezer látogatót vonzott.

Most azonban azzal szembesültek, hogy Budapest III. kerületének egyik Fidesz-közeli vállalkozója, korábbi országgyűlési képviselő most a fesztivál fővédnökével, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tárcája segítségével dolgozik a fesztivál megszervezésén. A plakátok húsvétkor kerültek ki a magyar főváros metrólejárataihoz. Míg a grafikai elemek a tavalyi plakátokon szereplőkkel megegyeznek, a Székely Szeretetszolgálat már nem szerepel szervezőként a hirdetéseken.


Lukácsék már tavaly júniusban jelezték a Millenáris vezetésének, hogy a köztük érvényben lévő hároméves keretszerződés alapján lefoglalják 2017. április 28. és május 1. között a területet a III. Székely Fesztivál számára, és ezt tudomásul vették a cégnél.

Most ezt a foglalást törölték, és a helyszínt erre az időszakra odaadták másnak. A Székely Szeretetszolgálat vezetőjével pedig közölték, hogy más dátumon, más fogja szervezni a székelyek majálisát. A miértre annyit feleltek: nem mehettek szembe a minisztérium akaratával.

Lukács Csaba azt mondja, a második fesztivál után sejtette, hogy akadályokba fog ütközni a székely majális harmadik kiadásának a Székely Szeretetszolgálat általi megszervezése: a másik két szervezőtársa jelezte, hogy Varga minisztériuma új alapítványt akar létrehozni. A minisztériumnál tartott megbeszélésen kész tények elé állították: ők hárman alapítói lesznek az új alapítványnak, amelyet egy harmadik kerületi "erős ember", Debreczeny István vállalkozó egyik cégének címére jegyeznek be.

Lukács számára egyértelművé vált, hogy az újonnan létrehozandó szervezet működésébe nem lesz beleszólásuk, ezért nem vett részt az új alapítvány létrehozásában.

A Magyar Nemzet arról is beszámol, hogy a Székely Szeretetszolgálat elnöke a reménytelen helyzetet látva március 21-én keltezett levelében felajánlotta Debreczeny Istvánnak, hogy egy forint ellenében 2017-re átadja a rendezvény szervezési jogát az újonnan létrehozott Székely Összetartozás Alapítványnak, de ajánlatát hetekig válaszra sem méltatták.

A fesztivált Lukács harmadmagával szervezte, és mindenkinek megvolt a feladata. A három főszervező alapította a Székely Szeretetszolgálat Alapítványt – hiszen könnyebb jogi személyiséggel tervezni egy fesztivált, mint magánemberként. Ebből a háromfős csapatból az egyik tag meghalt, a másik átállt az új szervezőcsapathoz.

Időközben az is kiderült, hogy a Székely Fesztivál nevet és a rendezvény logóját levédette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál egy olyan ember, akinek semmi köze sincs a szeretetszolgálathoz. Aztán felkerült az internetre a III. Székely Fesztivált hirdető plakát, amely grafikájában megegyezik a korábbival, amelyet a Székely Szeretetszolgálat grafikusa készített úgy, hogy a felhasználási jogokat a szervezetnek adományozta.

Az újonnan alapított Székely Összefogás Alapítvány a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy nem történt eltulajdonítás, ami a Székely Fesztivál vizuális elemeit illeti. Azt írták ugyanis, hogy „a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának 2016. május 17-én kelt védjegyokirata szerint a Székely Fesztivál kifejezés és logó védjegyjogosultja szervezetünk alapítója, a tavaly decemberben elhunyt Bajcsi István. A fesztivál védjegyjoga jelenleg az ő örököséé, ő pedig engedélyt adott azok használatára”.

Lukács Csaba azonban állítja, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala csak idén februárban, Bajcsi István novemberi halála után több mint két hónappal lajstromozta a fesztivál nevét és logóját. Hozzátette: a parajdi férfinak egyetlen és kizárólagos örököse van, a Székelyföldön élő testvére, aki közhiteles okiratban nyilatkozott arról, hogy a védjegyet végérvényesen átruházza (tulajdonképpen visszaadja) a Székely Szeretetszolgálat Alapítványnak.

Lukács szerint a Székely Fesztivál megszervezéséről letehet

Lukács Csaba a Transindexnek elmondta, nem lát mozgáseret arra, hogy visszaszerezzék a rendezvényt, szerinte „elment az a hajó, mi már nem fogunk Székely Fesztivált csinálni”. Az a kérdés, hogy bírósági útra terelik-e az ügyet. Lukács elmondta, fogják kérni a bíróságon, hogy az új szervezők ne használhassák a brandet, de Lukács szerint a magyar bíróságok sebességét ismerve ez akár évekbe is telhet. „Én azt gondolom, hogy a lehető legtöbbet megtettem azért, hogy kompromisszumot kössünk, én ezt felajánlottam nekik, de erre sem voltak vevők” - mondta Lukács.

Szerinte biztosan nem fogja megtudni soha, hogy mi volt az oka annak, hogy elvették alapítványától a székely majálist, de kétségtelenül az is közrejátszik, hogy a Magyar Nemzetnél dolgozik, és a lap az elmúlt két év alatt a kormány szemében ellenzékivé minősült át. „Bár én tudomásul vettem, hogy egy ellenzékinek mondott újságnál dolgozni hátrány, és több irányba is jeleztem, hogy hajlandó vagyok lemondani a Székely Szeretetszolgálat kuratóriumi elnökségi tisztségéról, ha ez az ára annak, hogy bizonyos jó ügyek tovább működjenek. Erre a politikából az a válasz érkezett, hogy nincs erre szükség, de azt is láthatjuk, hogy mégsem lehet tovább vinni a szervezést” - mondta. Szerinte van annyira realista, hogy lássa: aki ennek a kormánynak valamit is vét, annak bezárulnak a kapuk. „Ha a bíróság a Székely Szeretetszolgálatnak ítélné a fesztivál megszervezésének jogát, akkor sem tudnánk azt megszervezni, hiszen nem kapnánk rá állami támogatást. Nagyon nehéz állami támogatás nélkül megszervezni a fesztivált, mert iszonyú drága a helyszín. A pályázás előtt is bezárultak a kapuk, a rendszer jól működik” - mondta.

Lukács szerint aligha lesz gond az árusok, termelők jelentkezésével, függetlenül attól, hogy ki szervezi a fesztivált. Elmondta, bár a három főszervező közül nem az ő tiszte volt a kapcsolattartás a termelőkkel, a Hargita és a Kovászna megyei vezetőkkel ő tartotta a kapcsolatot. „Most nem várom el azt, hogy az én személyem miatt tömegesen lemondják a részvételt a termelők. A Székely Fesztivál fontos, nem kérek senkit arra, hogy ne menjen el. Az egy más dolog, hogy nekem egy keserű szájízem van, de azt gondolom, hogy nem helyes, ha nem emelem fel a hangom amiatt, hogy ellopták a szellemi tulajdonunkat: a grafikai elemek, a brand ellopása ellen azt gondolom, hogy fel kell lépni. Ráadásul én egy forintért odaadtam volna ezt a szellemi tulajdonjogot az új szervezőknek, de nem reagáltak a felajánlásomra” - mondta.


Az LMP magyarázatot követel Varga Mihálytól a Székely Fesztivál megalázó lenyúlására

Az LMP közleményt adott ki a Székely Fesztivál eltulajdonítása kapcsán. Szerintük a Székely Fesztivált több alkalommal sikerre vivő ötletgazda szervezet vezetőit megalázták azzal, hogy a rendezvény az ő szellemi tulajdonukat képező elnevezését és arculatát az új szervezők egészen egyszerűen ellopták.

Az LMP írásban tett fel kérdéseket a Székely Fesztivál fővédnökének, Varga Mihálynak a rendezvény körüli botrányos fejlemények kapcsán, amelyre ugyancsak írásban kéri a választ. „Az LMP tudni akarja, hogy azért kellett-e eltávolítani Lukács Csabát, mert a Simicska Lajos portfóliójába tartozó Magyar Nemzet munkatársa? Tehát a Székely Fesztivál tönkretétele is a kormánypárt egykori főoligarchája elleni kicsinyes bosszú részét képezi-e? Amennyiben nem, akkor arra kell válaszolnia a miniszternek, hogy mégis miért kellett lecserélni a rendezvényt immár két alkalommal is sikerre vivő Székely Szeretetszolgálatot?” - áll az LMP Vargának intézett levelében.

Címlapfotó forrása: Magyar Nemzet Online

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS