2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Május 15-ig rendezni kell a marosvásárhelyi katolikus líceum ügyét

Ambrus István 2017. május 03. 17:03, utolsó frissítés: 18:17

Amennyiben a helyi önkormányzat nem oldja meg a vásárhelyi iskolahálózat és a katolikus líceum helyzetét, a miniszterelnöki bizottság indít vizsgálatot.


Május 15-ig adott haladékot a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ügyének rendezésére az oktatási minisztérium. Az iskola helyzetét illetően kedden Bukarestben tárgyalt a marosvásárhelyi küldöttség, az oktatási miniszter kezdeményezésére. A találkozót személyesen az oktatási miniszter hívta össze azt követően, hogy a marosvásárhelyi tanács április 20-án határozatot fogadott el arról, hogy a szaktárcához fordul a katolikus iskola ügyének rendezése érdekében.

A szaktárca felszólította a Maros Megyei Főtanfelügyelőséget, egyértelműsítse az iskolaalapító dokumentumokkal kapcsolatos álláspontját. Az okiratokat illetően a szaktárca ugyanakkor úgy vélte, az iskolaalapításról új határozatot kellene hozni, mert jobb, ha két alapító okirat van, mint egy bírósági döntésre váró, értelmezhető tanfelügyelőségi átirat 2014-ből és egy kérdéses helyességű önkormányzati határozat 2015-ből, amelyek körül felmerült problémákat maga a tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal képviselői is elismerik. Ezért a találkozón részt vevő minisztériumi illetékesek indítványozták: a Maros megyei tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal képviselői egyeztessenek. Ezt követően javasoljanak a helyi tanácsnak egy pontos, törvényes lehetőséget határozattervezet formájában a probléma megoldására.

Vass Levente, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke az iskolaügy kapcsán megfogalmazott álláspontjában közölte, hogy az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete a Maros megyei RMDSZ-szervezettel és a helyi önkormányzati frakcióval közösen közbenjárt azért, hogy szerdán sor kerüljön a tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal munkatársainak találkozójára, és az általuk létrehozott testület dolgozzon ki egy mindkét intézmény által elfogadható határozattervezetet. Vass Levente álláspontjában az is szerepel, hogy a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciója biztosítja a katolikus iskola szülői közösségét és a közvéleményt, hogy testületileg megszavazza az így előterjesztett, jónak bizonyuló határozattervezetet, és mindent megtesz, hogy politikai szövetségest találjon az ügy mielőbbi megoldására.

A képviselő szerint a több mint négy órás tárgyalás során egyébként egyértelművé vált, az oktatási minisztérium nem fogja megoldani a tanintézmény körül kialakult patthelyzetet, azonban az oktatási minisztérium a találkozón kijelentette, a tanfelügyelőség nem tilthatja meg a gyerekek cikluskezdő osztályokba való beíratását mindaddig, amíg nem születik jogerős bírósági döntés az alapító okiratok sorozatának létezéséről vagy hiányáról.


Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei ügyvezető elnöke - aki egyébként a keddi küldöttségben a Maros megyei önkormányzatot képviselte - a Transindexnek elmondta, a miniszter egészen május 15-éig tolta ki ennek a döntési folyamatnak az időpontját. Abban az esetben, ha a megszabott határidőig nem születik megoldás a katolikus líceumot, valamint a vásárhelyi iskolahálózatot illetően, a tanügyminisztériumnak be kell avatkoznia.

“Ha nem születik döntés, a miniszterelnöki vizsgálóbizottság kiszáll Marosvásárhelyre és kivizsgálja az ügyet”- mondta Kovács Levente, aki emlékeztetett, múlt év augusztusában az oktatási minisztérium bizottsága már vizsgálódott, jelen esetben pedig a miniszterelnöki vizsgálóbizottsága érkezne Marosvásárhelyre.

“A kettő között, a miniszter elmondása szerint az a különbség, hogy míg az oktatási minisztérium vizsgálóbizottsága csak a tanfelügyelőség, és speciális módon, az iskola működésére vonatkozóan tekintette át az iskola körül kialakult helyzetet, addig a miniszterelnök bizottsága azt vizsgálná, hogy a jelenlegi, többszereplős döntéshozatali folyamatban az önkormányzat, egész konkrétan városvezetés, a tanfelügyelőség és a minisztérium között mi történt konkrétan az elmúlt 6 hónap során, és miért nincs érvényes iskolahálózat Marosvásárhelyen a 2017-2018-as iskolai évre”- mondta Kovács Levente.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS