2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Továbbra is kérdéses a katolikus líceum ügyének rendezése

2017. május 05. 16:33, utolsó frissítés: 2017. május 07. 09:55

A marosvásárhelyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén a katolikus iskola ügyét rendezte volna, azonban az elfogadott tanácsi határozatokat a prefektus megtámadhatja.


Nem írta alá Szövérffi László jegyző azokat a tanácsi határozatokat, amelyeket csütörtökön, a rendkívüli ülésén fogadott el a Marosvásárhelyi Tanács, így továbbra sem látszik megoldódni a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum ügye. A három határozattervezetet a Szabad Emberek Pártja (POL) nyújtotta be, az első kettő a líceum alapítása kapcsán ejtett formai hibákat, problémákat volt hivatott megoldani, a harmadik pedig egy bizottságnak a létrehozására vonatkozott, amelynek az iskolával kapcsolatos történéseket kellene monitorizálnia.

A Vásárhelyi Hírlap tudósítása szerint Szövérffi elmondta, hogy egy iskola alapítása bizonyos lépésekhez kötött: előbb a polgármesteri hivatal vagy a helyi tanács egy határozatban javasolja az iskola létrehozását, amit a megyei főtanfelügyelőség jóváhagy. Ennek a jóváhagyásnak az alapján az önkormányzat egy határozatban megerősíti az iskola létrehozását. Most az iskola alapítása kapcsán bírósági eljárás folyik, a jegyző szerint addig nem lehet az iskola alapításával kapcsolatosan új határozatot hozni, amíg ez a bírósági eljárás le nem zajlik, és meg nem születik a végleges bírósági határozat.

Azonban azt ki kifejtette, hogy a főtanfelügyelőségnek vissza kell vonnia azt a döntését, amely az iskolahálózatra vonatkozik, és az iskolahálózatba bele kell foglalnia a Római Katolikus Teológiai Líceumot is, így megoldódik a beiskolázási tilalom a cikluskezdő osztályok esetében.

Szerdán amúgy a jegyző konzultált a főtanfelügyelőség illetékeseivel és a városháza iskolákért felelő igazgatóságának jogászaival, a beszélgetésen arról egyeztettek, hogy megoldást jelentene az, ha létrehoznának egy újabb jogi személlyel rendelkező iskolát, amely átvenné a Római Katolikus Teológiai Líceum vagyonát és diákjait. Bár ezt a javaslatot egy tanácshatározat-tervezetben kellett volna megszövegesíteni, ez a javaslat nem készült el.


A Római Katolikus Teológiai Líceum azt követően vált rendkívüli tanácsülés témájává, hogy az oktatási minisztérium kedden, a szülői bizottsággal, a helyi hatóságokkal, és a marosvásárhelyi RMDSZ küldöttségével tárgyalt az iskola sorsáról. A találkozót személyesen az oktatási miniszter hívta össze egy április 20-án elfogadott tanácsi határozat értelmében, amelyben a marosvásárhelyi önkormányzat kérte a minisztérium beavatkozását. A tárgyalást követően a minisztérium május 15-ig adott haladékot az iskola helyzetének megoldására, ellenkező esetben kormányzati ellenőrző testületet küld Marosvásárhelyre a helyzet kivizsgálása érdekében.

A szaktárca felszólította a Maros Megyei Főtanfelügyelőséget, egyértelműsítse az iskolaalapító dokumentumokkal kapcsolatos álláspontját. Az okiratokat illetően a szaktárca ugyanakkor úgy vélte, az iskolaalapításról új határozatot kellene hozni, mert jobb, ha két alapító okirat van, mint egy bírósági döntésre váró, értelmezhető tanfelügyelőségi átirat 2014-ből és egy kérdéses helyességű önkormányzati határozat 2015-ből, amelyek körül felmerült problémákat maga a tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal képviselői is elismerik.

Ezért a találkozón részt vevő minisztériumi illetékesek indítványozták: a Maros megyei tanfelügyelőség és a polgármesteri hivatal képviselői egyeztessenek. Ezt követően határozattervezet formájában javasoljanak a helyi tanácsnak egy pontos, törvényes lehetőséget a probléma megoldására.

A POL a minisztériumi tanácskozást követően egyeztetett jogászokkal a tanácsi határozat megalkotása érdekében, amely terveik szerint kimozdítaná a holtpontról a katolikus iskola ügyét. A tanácsi határozatokat a tegnapi ülésen a jegyző ellenvetései ellenére is megszavazták, de csak az RMDSZ és a POL önkormányzati képviselői támogatták, a PSD és a PNL tanácsosai tartózkodtak. A határozatok érvényessége kapcsán a prefektus hivatott dönteni.

Címlapfotó: Csíky Csengele, Civilek a katolikus iskoláért szülői csoport képviselője. A fotó a tanácsüléssel párhuzamosan, az iskolánál zajló figyelemfelkeltő akción készült

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS