2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teljes politikai blokádot eredményezhet az új miniszterelnök körüli huzavona

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2017. június 21. 15:40, utolsó frissítés: 2017. június 23. 12:15

Az RMDSZ-nek sem lesz könnyű a dolga az utóbbi napokban kirobbant nacionalista hangulatkeltés miatt - véli Illyés Gergely politológus.


A Grindeanu-kormány menesztése valamelyest stabilizálta Liviu Dragnea pozícióját a PSD élén, azonban egyelőre nem világos, hogy ez a válság milyen nyomokat hagyott a pártban. Most új miniszterelnököt kell kineveznie Klaus Johannis államfőnek, de valószínűleg ez a folyamat nem fog zökkenőmentesen lezajlani. Illyés Gergely politológust arról kérdeztük, hogy milyen belpolitikai történések várhatók a Grindeanu-kormány menesztése után.

Illyés Gergely: – Valamelyest stabilizálta Dragnea pozícióját a párt élén a bizalmatlansági indítvány szavazásának kimenetele, de az alapprobléma – Dragnea problémája az igazságszolgáltatással – nem oldódott meg. Ez a helyzet addig fog fennállni, amíg a btk.-t nem módosítják – ami egyébként nem kizárt, hogy megtörténik. Az utóbbi napok történéseiből kitűnt azért, hogy létezik elégedetlenség a párton belül Dragneával. A pártelnök valószínűleg időben kezdeményezte ezt a belső harcot, vagy legalábbis dűlőre vitte a dolgot, mielőtt körvonalazódott volna egy világos forgatókönyv arra az esetre, ha ellene szavaz a párt, azaz, ha hivatalban marad a Grindeanu-kormány. Nem volt kitalálva, hogy a Grindeanu-kormány hivatalban maradása esetén ki fog parlamenti támogatást adni, kik lesznek a miniszterek, és hogy ez a helyzet átfordul-e a PSD-n belül egy rendkívüli kongresszusba. Nem volt idő előkészíteni ezt a dolgot, de Dragnea, noha a helyzetét nem stabilizálta végérvényesen, ezt a csatát mindenképpen megnyerte. Tehát a problémák fennmaradtak, és nem lehet azt mondani, hogy stabil lett a helyzete sem a párt élén, sem a parlamenti többség tekintetében.

Ki kell nevezni egy új miniszterelnököt, egy új kormányt, ebben Johannisnak is lesz egy-két szava. Ön szerint milyen miniszterelnököt szeretne Dragnea, és mibe menne bele Johannis?

– Több forgatókönyv szerint alakulhatnak a dolgok. Egyrészt Dragnea nyilván olyan kormányfőt szeretne, aki nem ugyanezt a játékot játssza, mint Grindeanu, és másodsorban azt gondolom, hogy sokkal körültekintőbb lesz a konzultációk terén. Most már számára rizikós egy olyan kormányfőt kinevezni, akinek a lojalitása csak hozzá köti. Egy olyan kormányfőjelöltre fog esni a választása, akinek a pártban megkérdőjelezhetetlen a tekintélye, vagy egy olyanra, akinek valamilyen szakértelme széles körben elismert. Nagyon sokan emlegetik a Nemzeti Bank kormányzóhelyettesét, Florin Georgescut, aki nyilván közel áll a PSD-hez, de mégiscsak technokratának nevezhető, és nagyon sok ideje a monetáris politika egyik irányítója. Tehát vagy egy ilyen technokrata típusú embert javasol, vagy pedig olyasvalakit, aki a PSD-ben elég fajsúlyos.
Azzal egyetértek, hogy törékeny ez a PSD-ALDE többség, törékenyebb lett, mint néhány hete volt, hiszen egyértelmű, hogy lemorzsolódtak emberek, akik most ezt az indítványt nem szavazták meg, és akik valószínűleg függetlenként fognak a parlamentben politizálni, vagy pedig átsorolnak a Daniel Constantin-féle új pártba, a Pro Románia pártba. Tehát csökkenhetett a parlamenti többség, viszont én nem látok más parlamenti többséget, és az ellenzéki oldalon nem látok életképes alternatívát. Olyan szétaprózott az ellenzék, és olyan belső problémákkal küzdenek ezek a pártok, hogy egyszerűen nem látom, miként sikerülhetne nekik egy alternatív parlamenti többséget kovácsolni. Tehát továbbra is a PSD-ALDE többség maradhat, nyilván nekik érdekük, hogy ezt megerősítsék valamiféleképpen.

Klaus Johannis államfő mennyire fog játékosként bekapcsolódni az új kormányalakítási folyamatba?

– Klaus Johannis megtehetné azt, hogy az elmúlt hetek eseményére hivatkozva vagy az ellenzék által támogatott kormányfőjelöltre tegyen javaslatot, vagy egy teljesen párton kívülire, viszont ez már egy nagyon veszélyes hazárdjáték lenne. Előrehozott választásokig fajulhatna a dolog, ha a parlament két miniszterelnök-jelöltet elutasítana. Ha az államfő belefog ebbe a játékba, a parlamenti többség megpróbálkozhat a felfüggesztésével. Mindkét út totális politikai blokádhoz vezethetne az ország életében. Nem zárom ki egyiket sem, jelenleg viszont a legnagyobb valószínűségét annak látom, hogy továbbra is egy PSD-ALDE által nevesített kormányfőt nevezzen ki az államelnök, és a PSD-ALDE megpróbálja megerősíteni a parlamenti többségét valamilyen módon.

Az RMDSZ is majdnem játékos lett az elmúlt napok történéseiben, végül a zátonyra futott tárgyalások után a távolmaradás mellett döntött. A bizalmatlansági indítvány szavazásának eredményét nézve egyértelmű, hogy a PSD-nek nem volt, és nem lesz szüksége az RMDSZ-es szavazatokra. Ez mit jelenthet az RMDSZ számára - akár a parlamenti együttműködés szempontjából, akár azoknak a tervezeteknek az elfogadtatása tekintetében, amelyekkel előálltak a héten?

– Ha nem történt volna meg az, ami megtörtént hétfőn-kedden, akkor most azt lehetne mondani, hogy az RMDSZ kedvezőbb helyzetben van annak a bizonyos parlamenti együttműködési megállapodás pontjainak életbe léptetéséhez, de ez a fajta nacionalista hangulatkeltés, ami lefutott az országban, rendkívüli módon megnehezíti jelen helyzetben azt, hogy bármilyen konkrétabb megállapodásra jusson a parlamenti többséggel az RMDSZ. Ez nyilvánvalóan tárgyalások függvénye.

Illetve ha eltelik elég idő, a nacionalista hangok is elcsendesülhetnek.

– Természetesen ezt nem lehet kizárni. Én most arra kerestem választ, hogy az elkövetkező nagyon rövid időben, a következő miniszterelnök-jelölt parlamenti megerősítésekor vagy azelőtt mennyi esélye van a tárgyalások folytatásának. Sajnos azt kell mondanom, hogy a közvéleményre és az ország közhangulatára olyan nyomást gyakorolt ez a nacionalista hangulat, ami megnehezíti a tárgyalások folytatását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS