2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„A jövőnket megtervezni muszáj, de úgyis hiába, mert az Isten kezében van”

K. M. K. M. 2017. június 28. 16:53, utolsó frissítés: 16:58

Optimista a romániaiak zöme a jövővel kapcsolatosan. Legalábbis ezt válaszolta az IRES felmérése során a legtöbb megkérdezett, sokan gondolnak a jövőjükre, de tervük nemigen van hozzá.


Mi jut eszébe a romániai embereknek arról a szóról, hogy jövő? Ez volt az egyik olyan kérdése az IRES közvélemény-kutató intézet által készített felmérésnek, amelyre szabad válaszlehetőségeket adhattak a megkérdezettek. Nem meglepő, hogy a családi szférára vonatkozó válaszok érkeztek, legnagyobb arányban (30%) a válaszadók a család és a gyerekeik jólétét, és az anyagiakat, pontosabban az életszínvonal növekedését (15%) említették. Az ország jövője kapcsán nem sokan aggodalmaskodnak (9%). A karrier (4%), fejlődés és az innováció (2%) egyáltalán nem gyakran felmerülő téma a jövő kapcsán, ezeket a tételeket alig-alig említették a jövőképükkel szorosan összefüggő fontos tényezők között. Úgy tűnik, a megkérdezettek készpénznek veszik a békét, a megkérdezetteknek csak a 1%-a említette. Ami még ennél is kevesebb említést kapott, az a vakáció (0,4%).

Az önellentmondás lépten-nyomon előbukkan: a megkérdezettek 90%-a igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy kell-e a jövővel kapcsolatos terveket szőni, de a racionális gondolkodás sokuknál addig tart, amíg isten és a predetermináció fel nem merül: 10-ből 7-en értettek egyet azzal a kijelentéssel, hogy az ember jövője Isten kezében van, és 10-ből 6-an úgy vélekednek, hogy hiába is terveznének bármit, jövőjük nem tőlük függ.

Azok közül a válaszadók közül, akik szerint fontos megtervezni a jövőt, elsősorban a munkának (19%) és a család jólétének (16%), a családalapításnak (16%) kellene ezeknek a terveknek a középpontjába kerülnie. A vakációzást (1%) ez esetben sem kell a prioritások között keresni.

A válaszadók 66%-a azt mondta, hogy rengeteget gondol a saját jövőjére, egyharmaduk kerüli azt, hogy a jövőre gondoljon. A megkérdezettek fele év végén szokta eltervezni a következő évet, a többiek számára már év közben világos az, hogy mi a jövő évi tervük. Ezen tervek esetében első helyen áll a család, majd a munkahely vagy karrier, esetleg a saját vállalkozás következik, a megkérdezett személyével kapcsolatos tervezés a harmadik lett a fontossági sorrendben.


A megkérdezettek egyötöde nagyon optimistának, fele inkább optimistának tartja magát, és ez a derűlátás a család jövőjével kapcsolatosan is megmarad. Ha a magánszférától távolabb eső kérdésekre terelődik a szó, akkor negatívabb a percepció: ez a munkahelyüket adó vállalat kilátásaira és az ország jövőjére egyaránt érvényes. A család jövőjével kapcsolatosan csak 6% állította azt, hogy a következő év rosszabb lesz, a munkahelyüket adó vállalat esetében ez az arány 9%, Románia esetében 29%. A következő tíz évre vonatkozóan a család életének alakulásával kapcsolatosan a megkérdezettek 83%-a optimista, saját jövőjükkel kapcsolatosan kevésbé derűlátók (71%), Románia és a munkahelyet adó vállalat ügyeinek alakulása esetében ez az arány 53%, illetve 37%.

Az elkövetkező évtizedek távlatában a megkérdezettek aggodalma a család mellett (35%) az egészségre (29%) is kiterjed. Az aggodalom az emberiség, Románia és a gyerekeik jövője kapcsán a legerőteljesebb, ez az aggodalom csökken, ha a saját személyükről van szó.A jövő előreláthatósága kapcsán már az ezotériát súrolják a kérdések, az egyik kérdés például azt firtatja, hogy a megkérdezettek szerint léteznek-e olyan személyek, akik látják a jövőt. A válaszadók kétharmada szerint nem, de az igennel válaszolók 75%-a azt mondta, hogy nem találkozott ilyen személlyel.

10 személy közül egy bevallotta, hogy fordult már paphoz, vagy kuruzslóhoz, hogy kiderítse, mit hoz számára a jövő, horoszkópot 10 személy közül 4-en olvasnak. A horoszkópolvasó válaszadók annak ellenére sem hagynak fel a szokásukkal, hogy úgy érzik, nagyon kismértékben (47%) vagy éppenséggel egyáltalán (28%) nem igazolódnak be az előrejelzések. A megkérdezettek egyharmada szerint már megtörtént velük, hogy a jövővel kapcsolatos megérzésük valóra vált. Ezek közül a válaszadók közül a legtöbben jósló álmot láttak (27%), vagy furcsa előérzetük volt (26%).

Arra a kérdésre, hogy 1990 előtt gondolkodtak-e már azon, hogy mi lesz az ezredforduló után, a válaszadók 45%-a felelt igennel, 36% nemmel és 19% még nem volt elég idős ahhoz, hogy ilyen jellegű gondolatai felmerülhessenek.Azok közül, akik igennel feleltek, a legnagyobb arányban (43%-ban) most úgy érzik, hogy nem jutott az elvárásainak megfelelő fejlettségi szintre az emberiség, 38%-uk ennek ellenkezőjét állította, 15% pedig azt mondta, hogy az akkori elképzelését nem szárnyalja túl a valóság.


Az IRES közvéleménykutató intézet június 8. és 12. között készítette A romániaiak jövőképe elnevezésű reprezentatív felmérést, összesen 1008 nagykorú személy bevonásával. A hibahatár 3,1%.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS