2020. január 29. szerdaAdél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Mosolyogva nézte, ahogy Kalman elővette a zászlót”

sajtószemle 2017. július 19. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Megnéztük, mit írnak a román lapok Johannis székelyföldi látogatásáról. Nem sokat, és nem is túl jót.


Nem foglalkozott különösebben alaposan a román nyelvű sajtó Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatásával a híreken és az államfő kijelentésein túlmenően, az a néhány elemzés vagy véleménycikk, amely megjelent, a székely himnusz eléneklésére és Ráduly Róbert székely zászlós gesztusára élezte ki a tollhegyet.

Kivételt képez a Jurnalul National , ahol a megszólaltatott Cristian Pîrvulescu politológus úgy vélte, Johannis látogatását a héten zajló Tusványos kontextusában kell megnézni, amely régóta Orbán Viktor magyar miniszterelnök külföldi üzeneteinek fóruma. Emlékeztetett, hogy itt fogalmazta meg először az illiberális demokráciára vonatkozó gondolatait, és úgy vélte, Orbán azt szeretné, hogy minél több ország csatlakozzon "Magyarország és Oroszország illiberális családjához". A politológus szerint Romániában is léteznek illiberális irányultságok. Azzal kapcsolatban szkeptikusnak mondta magát, hogy Johannisnak hirtelen sikerül jó kapcsolatot teremtenie a székelyföldi magyarsággal.

Ugyanebben a cikkben Alfred Bulai szociológus teljesen természetesnek tartotta, hogy Johannis Székelyföldre látogatott. Megjegyezte, hogy teljesen különbözik elődjétől, Traian Băsescutól, akinél jóval kevesebbet beszél, és kevesebb erős kijelentése van. Ugyanakkor úgy vélte, hogy míg Băsescu sokszor járt a Székelyföldön, de soha nem hivatalos látogatáson, Johannisnak


valós nyeresége származhatabból, hogy hivatalosan látogatott oda, mind politikai, mind imázsbeli szempontból. "A magyarok úgyis megszavazzák Johannist, mert nyilván inkább egy nemzeti kisebbség képviselőjére voksolnak az elnökválasztáson, mint egy románra. Különösen, hogy nekik nincs jelöltjük, illetve nincs esélyes jelöltjük" - mondta Bulai.A politológus és a szociológus eltérő véleményen volt azzal kapcsolatban, hogy a látogatást lehet-e választási kampánynak tekinteni. Pîrvulescu szerint, amint közeledik majd a 2019-es államelnök-választás, a hasonló látogatások az ország minden részén el fognak szaporodni, a székelyföldi út pedig annak a jele, hogy Klaus Johannis új mandátumszerzésre készül. Bulai ezzel szemben úgy vélte, az elnök gesztusát nem feltétlen választási kampányként kell tekinteni, mert gyakorlatilag minden politikus folyamatosan választási kampányt folytat, ha a politikai cselekvéseket tekintjük.

Pîrvulescu szerint ugyanakkor


a magyar választók kulcsfontosságúak lehetnek

bizonyos pillanatokban, például amikor szoros a verseny - ez nem éppen Johannis megválasztására volt igaz, de 2004-ben és 2009-ben a magyar közösség fontos szerepet játszott Traian Băsescu győzelmében.

"A magyar választókkal való kapcsolat fontos tehát, csak most más a kontextus. 2004-ben és 2009-ben más volt a magyar kormány. Az új kontextusban a román politikusok és a magyar kisebbség közötti kapcsolat nehezebb lesz a a magyar kormány erősen nacionalista és illiberális, néhol - mint a Soros-ellenes kampány - antiszemita felhangokkal bíró üzenetei miatt" - vélte a politológus.

A Jurnalul National cikke egyébként "úgynevezett Székelyföldről" beszél, amely a román nyelvű hírportálok keddi tudósításaiban nem igazán volt jellemző, többségük egyszerűen Székelyföldet írt. Maga Johannis egyszer sem ejtette ki a Székelyföld megnevezést a látogatása alatt.

Az Adevărul "Hogyan verte vissza Klaus Johannis a magyarok provokációit" című cikkében foglalkozik a székelyföldi látogatással, amelyben csupán a székely himnusz eléneklésének és a székely zászló ajándékozásának mozzanatait elemzik. Előbbiről azt írják: "Klaus Johannis humorosan kezelte a helyzetet. 'Köszönöm, hogy énekeltek nekem. Jó, erős hangjuk van. Amennyire tudom, sok év eltelt azóta, hogy egy államelnök hivatalos látogatásra jött ide' - mondta az államelnök. Az utolsó államfő, aki hivatalos látogatást tett Hargita és Kovászna megyében, Ion Iliescu volt."

Arról pedig, hogy Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester székely zászlót adott az elnöknek, így írnak: "Johannis


mosolyogva nézte, ahogy Kalman [sic!] elővette a zászlót,

és odanyújtotta; intett az egyik tanácsosának, hogy vegye el, majd a kíséretétől elkért egy csomagot, elővett belőle egy román zászlót, amelyet kiteregetett, hogy mindenki lássa, majd tapsvihar közepette odaadta a csíkszeredai polgármesternek.Ugyanezekre a mozzanatokra reflektál - de sokkal élesebb hangnemben - a DC News felületén Radu Călin Cristea újságíró, aki szerint az államfő "szavazatvadászatra ment a Székelyföldre, és sikerült lábon lőnie magát". A cikk negatívumnak tartja, hogy Johannis végighallgatta, ezáltal


hallgatólagosan hivatalosnak elismerte

a székely himnuszt, és a szerző felemlegeti azt a szakaszt, amelyben az áll: "Ős szabadságát elveszti Segesvár,/ Madéfalvára fájón kell tekints./ Földed dús kincsét népek élik s dúlják,/ Fiadnak sokszor még kenyere sincs." A székely zászló ajándékozásáról hasonlóan ír: "Az, hogy Johannis úr utánozhatatlan sugárzó mosolyával fogadta Székelyföld zászlaját, úgy tűnt, hogy legitimizál egy olyan tényállást, amely nem kapcsolódhat csak hagyományokhoz, couleur locale-hoz és mindenféle pompához."

"Johannis úrra nem lehet megharagudni, mert messziről süt róla, hogy a politika számára továbbra is megmagyarázhatatlan rejtély. Az államfő Hargita és Kovászna megyei látogatásának gesztusai - politikai infantilizmus és némi öntudatlanság keveréke - aggasztó nemtörődömségről tettek tanúbizonyságot egy olyan szimbólumrendszerrel szemben, amelyet nem lehet némi jelzőzászló-cserével kezelni, mint a sportversenyek előtt" - írja még a szerző.

A sepsiszentgyörgyi Covasnamedia.ro két véleménycikket is szentelt a látogatásnak, mindkettőben a székely himnuszt és a székely zászló ajándékozását, illetve a magyar politikusokat kárhoztatják, és megjegyzik, hogy Johannisnak nincs szüksége a székelyföldi románokra, a magyar szavazatokra előbb-utóbb annál inkább.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS