2020. január 23. csütörtökZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szilágyi Zsolt ma Tusnádon melegaktivistának nevezte Porcsalmi Bálintot

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. július 21. 19:12, utolsó frissítés: 19:12

Megkérdeztük az RMDSZ ügyvezetőjét, mit gondol erről.


Bármennyire is uralja a nemzetpolitika, a NER, a családegyháznemzet és a hasonló kifejezések a tusványosi szókincset, valahogy ma több helyszínen is elhangzott a LMBTQ betűszó is. Viszont minden bizonnyal meglepődne azon az egyszeri szemlélődő, hogy milyen gyorsasággal jutottak ma el a panelbeszélgetések egyes előadói a hanyatló demográfiai mutatók emlegetésétől – „a nemzet sorsa a hálószobában dől el” (igen, ez elhangzott) – a melegkérdésig. Ti. a melegek az okai annak, hogy fogy a magyar. Vagy valami hasonló. Nem értettük pontosan a logikát.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke odáig ment el, hogy üzent Porcsalmi Bálintnak, az RMDSZ ügyvezető elnökének: az utóbbi időben sokkal inkább úgy nyilvánult meg, mint egy LMBTQ-aktivista, nem pedig úgy, mint egy politikus.Toró T. Tibor az EMNP ügyvezető elnöke Porcsalmi Bálinttal a Kettő az ügyvezető című politikai vitafórumon vett részt, és itt is előkerült a meleg-kérdés, pontosabban az alkotmánymódosítási tervezet szenátusi megszavazása.


Az RMDSZ ügyvezető elnöke megismételte korábban többször is ismertetett álláspontját, miszerint nem támogatja, és ő maga, ha szenátor lenne, nem szavazná meg az alkotmánymódosítást. Elmondta, a férfi-nő házasságára épülő családkoncepció alkotmányos szintre emelése nemcsak az LMBTQ-közösséget érintené hátrányosan, hanem a másfajta családformákkal, például az egyedülálló szülők és gyerekeikből álló családokkal szemben kizáró lenne. Toró T. Tibor viszont úgy látta, hogy figyelni kell a képviselt közösség véleményére, számára, ha szenátor lenne, nem az ő magánvéleménye, hanem az általa képviselt közösség véleménye lenne a mérvadó. Az RMDSZ szerinte előrement az LGBTQ-kérdésben való megnyilvánulásba, elmaradt a nyilvános vita a kérdésben.

Mi azért kíváncsiak voltunk, hogy mit gondol Szilágyi szemrehányásáról a szövetségi ügyvezető. Porcsalmi azt mondta, nem érti pontosan, miért ne lehetne valaki egyszerre aktivista és politikus. „Szilágyi Zsolt felfogásában ez azt jelenti, hogy egy politikusnak nem lehetnek önálló gondolatai, vagy nem állhat ki valamilyen ügyért? Értem, hogy ő ezzel a kérdéssel nem ért egyet, de ezt szebben is meg lehet fogalmazni és el lehet mondani” - mondta.Szerinte Szilágyi sértő szándékkal titulálta őt LMBTQ-aktivistának, de ő ezt nem tekinti sértőnek.

„Ha bizonyos helyzetekben és kérdésekben kiállunk, és megfogalmazzuk egyértelműen, egyenesen a véleményünket, az csakis a politika és a közösség javát szolgálja” - mondta.

Egyfelől egyértelműnek tartja, hogy egy politikusnak kell követnie azt, hogy mit mond a saját közössége – bár igazából nem tudja senki, hogy mit gondol a közösség a melegkérdésben – másfelől az is épp olyan természetes, hogy egy politikusnak a saját elveit is követnie kell. „Sok esetben pontosan azért szavaznak egyik vagy másik politikusra, mert vannak egyértelmű elvei, van kiállása, még akkor is, ha ez nem mindenkinek szimpatikus, és szerintem ez így van rendjén. Ha Szilágyi Zsolt lemelegez valakit, és azt gondolja, hogy ez sértés, akkor valószínűleg eltévesztette az évszázadot, amiben él” – mondta az ügyvezető elnök.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS