2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint háromezer szentgyörgyi kéri az utcák kétirányúsítását

2017. augusztus 17. 14:35, utolsó frissítés: 17:14

Unják, hogy folyton bedugul a központ. A helyzetet bonyolítja, hogy a város mobilitási terve újabb utcarész gyalogosövezetté alakítását javasolja.


Nem nyugodott bele a sepsiszentgyörgyi lakosok jelentős része abba, hogy mintegy két évvel ezelőtt, 2015 októberében egyirányúsítottak több utcát a város központjában. A város főterének felújításával egybekötött forgalommódosításokat észszerűtlennek tartó Bokor-Tóth Zoltán a polgári kezdeményezés módszeréhez folyamodott, és kevesebb mint négy hónap alatt több mint háromezer aláírást gyűjtött össze.

A petíció, amelyet a múlt héten nyújtottak be a polgármesteri hivatalnak, a kétirányú forgalom visszaállítását kéri a Gábor Áron utcában, a Váradi József utca Kossuth Lajos és Gábor Áron utcák közti szakaszán, a Kossuth Lajos utca Szabadság tér és Váradi József utcák közti szakaszán, illetve az 1918. December 1. utca teljes hosszán. Ugyanakkor kérik a Szent György téri forgalmi sziget körforgalommá alakítását.


„Két dolog miatt vált szükségessé és történt meg az egyirányúsítás, amelyről a döntést az előző önkormányzati ciklusban hozták meg. Egyrészt azért, mert a központban létrejött egy sétatér, egy gyalogosok és biciklisek számára kialakított tér, amivel megszűnt egy utcarész. Ezt a lakosok nagyon jól birtokba vették, élvezik, látszik, hogy egy igazi központja lett a városnak. A másik ok, hogy a forgalom egy része felterelődött a megyei könyvtár elé, és ott parkolóhelyek vannak – a sétatér létrehozása nagyszámú parkolóhelyet is megszüntetett a központban. Az egyirányú forgalmat itt a parkolóhelyekre való be- és kiállás miatt hozták létre” – vázolta az előzményeket a Transindex megkeresésére Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere.

Az alpolgármester maga javasolta a civileknek, hogy polgári kezdeményezést vigyenek a tanács elé. A petíciót, amelyet a civilhang.ro oldalon tettek közzé, a város legalább 17 pontján lehetett aláírni, de aki akarta, ki is nyomtathatta, és a készen kitöltött űrlapot is leadhatta ezeken a pontokon. Egy polgári kezdeményezés bejegyzéséhez a lakosok 5 százalékának kézjegye szükséges, ez Sepsiszentgyörgy esetében mintegy 2700 személyt jelent. Bokor-Tóth szerint minden erőfeszítés nélkül gyűlt össze ennél több, 3204 aláírás – ebből 2976 sepsiszentgyörgyi lakosé, a többi pedig a városban dolgozó ingázóké, akik többnyire a környező falvakban laknak. A város történetének első polgári kezdeményezését pénteken iktatták a városházán.Háromezer személy aláírta ezt a petíciót, erről mindenképpen tárgyalni kell – nyilatkozta Tóth-Birtan Csaba. Azt, hogy milyen grémium fog tárgyalni róla és döntést hozni, a főjegyzővel való egyeztetés után tudja megmondani a városvezető.

Az alpolgármester megjegyezte: a városközpontban tapasztalható forgalmi nehézségek egy része hamarosan mindenképp megoldódik. Ugyanis a város egyik főutcája, a Kós Károly utca, amely Illyefalva és Marosvásárhely fele is tereli a forgalmat, illetve egy másik főutca, a Gyönygyvirág utca is javítás alatt van – bár ez utóbbi utca kevésbé befolyásolja a forgalmat. A Kós Károly utca egy részében a forgalom-újraszervezés meg fog történni az őszig, és a városvezetés úgy gondolja, hogy ezt követően ha nem is fog teljesen helyreállni a forgalom, de mindenképpen újraosztódik.

A helyzet azonban mégsem egyértelmű, ugyanis a hivatal időközben megkapta a város mobilitási tervének végleges változatát, amivel tulajdonképpen elindítják a környezetvédelmi engedélyeztetését és a közmeghallgatást, amely a jövő héten el fog indulni. A mobilitási terv javaslataival pedig részben ütközik a lakossági kezdeményezés: a mobilitási terv ennek a zónának egy részét is tárgyalja, és érdekes módon még gyalogosforgalmat, illetve gyalogosok, biciklisek, autósok közt megosztott teret javasol az említett zóna egyik részére – mondja az alpolgármester. „Valószínűleg együtt kell tárgyalnunk a mobilitási tervet és a polgári kezdeményezést, és valószínűleg a mobilitási terv közmeghallgatása lesz az a fórum, ahol eldől, hogy mi legyen azzal a szakasszal” – vélekedik Tóth-Birtan Csaba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS