2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Összeül a fegyelmi bizottság, hogy megvizsgálják a Țene elleni vádakat

k. á. 2017. augusztus 18. 14:29, utolsó frissítés: 15:19

Csoma Botond elmondta, a Țene elleni hadakozás jelenleg több szálon is fut, de az eddig kiadott dokumentumok alapján úgy látja, hogy “nagyon védik”.


Fegyelmi bizottságot hívott össze a kolozsvári városi tanács szeptember 14-re, ahol meg fogják tárgyalni annak a beadványnak a vádjait, amelyeket kolozsvári polgárok állítottak össze Ioan Țene ellen. Țenét nemrég nevezték ki a kolozsvári polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé, de a civilek kifogásolják, hogy egy olyan személy vezesse a hivatalt, aki számtalan alkalommal nyilvánult meg xenofób és antiszemita módon, többek közt a Napoca News portálon.

Az online kampányt Szakáts István aktivista kezdeményezte, és több mint 2500-an írták eddig alá. Szakáts elmondta, ha esetleg elmarasztalnák Țenét, annak semmilyen jogi következménye nem lenne, de előkészítené azt, hogy a bíróságon nyerjenek a polgármesteri hivatal ellen, aminek következményeként már el lehetne bocsátani a vezetői állásából.

A fegyelmi bizottság összeüléséről kérdeztük Csoma Botondot, az RMDSZ parlamenti képviselőjét is, aki elmondta, hogy nem tudja, hogy kik lesznek a tagjai a fegyelmi bizottságnak, de hangsúlyozta, hogy a Țene elleni hadakozás több szálon is fut.

Csoma korábban a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári kirendeltségével és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetével együtt bepanaszolta a Kolozsvári Városházát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.


"Most kaptam meg a polgármesteri hivatal álláspontját a Diszkriminációellenes Tanácstól, mert az az eljárás, hogy ilyen esetekben a Tanács kikéri tőlük is. Azzal érvelnek, hogy disztingválni kell a köztisztviselői és publicisztikai tevékenység között, és attól, hogy valaki kistisztviselő, még nem vehető el a joga, hogy politikai kérdésekben véleményt nyilvánítson."

Csoma elmondta, hogy nemrég kapott választ a Köztisztviselők Országos Ügynökségétől is, és azt tervezik, hogy következő lépésként a közigazgatási bírósághoz fordulnak.

"A Köztisztviselők Országos Ügynökségétől is ugyanazt kértem, mint az önkormányzattól, hogy érvénytelenítsék Tene vizsgáját. Most kaptam meg a választ, hogy elutasították a kérelmemet, szerintük teljesen jogszerű volt a kinevezés. Most következik tehát a bírói kereset megfogalmazása, és indítjuk a pert. Ez az elkövetkező két hétben be fog következni" - mondta Csoma Botond.

Az előzetes eljárás során több szervezet is csatlakozott a Kolozs Megyei RMDSZ-hez: a Zsidó Hitközség, egy roma szervezet, illetve a Grupul pentru Dialog Social szervezet is. Csoma ugyanakkor várja a Diszkriminációellenes Tanács döntését is, amely még nem született meg.

Csoma elképzelhetőnek tartja, hogy egy elmarasztaló ítéletnek akár jogi következményei is legyenek.

"Ha a fegyelmi bizottság elmarasztalja valamilyen ügyben Tenét, attól még nem fog történni semmi. Sokan nem tudják, hogy ő eddig is kötisztségviselő volt, csak eddig végrehajtó pozícióban, most pedig vezetői pozíciót tölt be. Nem tudom, konkrétan mi lesz a következménye egy ilyen döntésnek, de én kétlem, hogy elmarasztalnák, a két dokumentum alapján, amit eddig kiadtak az ügyben, azt látom, hogy nagyon védik. De amennyiben elmarasztalnák, szerintem lehetnek akár jogi következményei is a kinevezésére nézve" - mondta Csoma.

Ionut Ţenét nemrég nevezték ki a kolozsvári polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé. Kinevezése és köztisztviselői szerepe ellen korábban civil petíció is indult, Csoma Botond mellett Adrian Dohotaru USR-s parlamenti képviselő is tiltakozott a kinevezése ellen. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS