2020. február 19. szerdaZsuzsanna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar országgyűlési választásokról szóló tájékoztató honlapot indított az EMNP és az EMNT

Ambrus István 2017. augusztus 31. 15:54, utolsó frissítés: 2017. szeptember 01. 07:12

A 2018-as magyarországi választáson való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, eddig 128 913 személyt jegyeztek a választói névjegyzékbe.


A magyarországi országgyűlési választásokra való regisztrációt segítő honlapot indított közösen az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, hogy megkönnyítse a magyar állampolgársággal rendelkező személyek felvételét a névjegyzékbe a 2018-as választásokhoz. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők magyar választópolgárok 2014 óta szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, amennyiben a magyarországi Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a névjegyzékbe. Az online vagy postai úton megküldött regisztrációhoz szükséges a magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági igazolvány.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke sajtótájékoztató keretében elmondta, az általuk létrehozott valasztas.info honlap segítséget nyújt, abban hogy az interneten bárki regisztrálhasson, ugyanakkor megtalálható a Demokrácia-központok, az EMNP és EMNT irodáinak az elérhetősége is, ahol személyesen is segítséget nyújtanak a regisztrációhoz.

Az ügyvezető elnök elmondta, a weboldalra azért van szükség, mert több alkalommal is szembesültek azzal, hogy sokak számára nem egyértelmű a magyarországi választásokon való részvételhez szükséges regisztráció folyamata. “Gyakorlatilag mindenki aki magyar állampolgár, csak úgy szavazhat, ha a regisztrációs lépést megteszi”.

Az országosan adatokat tekintve jelenleg 570 ezer magyar állampolgár él Erdélyben, ebből 510 ezer potenciális szavazó. A magyarországi nemzeti iroda honlapján eddig 128 913 személyt jegyeztek be a választói névjegyzékbe.


“A tájékoztató kampányunk fontos része, hogy a regisztrált állampolgárokat emlékeztessük, a szavazati joguk érvényesítéséhez jelezniük kell azt is, ha időközben lakhelyet váltottak, változás állt be a családi állapotukat illetően. Ezt megtehetik az irodáinkban, vagy a magyar konzulátusokon”- hangsúlyozta Sándor Krisztina.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke elmondta, annak, hogy a magyarországi választások Románia száz éves centenáriumának ünnepségének idejére esik, a határokon átívelő nemzetegyesítés üzenetével is bír. Hangsúlyozta, az a lehetőség, hogy a magyar országgyűlési választásokon szavazni lehet, azt is jelenti, hogy együtt a nemzet, ami a pártpolitikán is túlmutat. „Arra kérünk minden erdélyi magyart, hogy akár a Demokrácia-központokban, akár az RMDSZ irodáiban, de regisztráljanak. Ennek a morális üzenete is van. Nem csak politikai, vagy alkotmányjogi szempontból érdekes és vonzó ez a választás az erdélyieknek, hanem a centenárium miatt sokan úgy érezhetik, hogy így részt vállalunk a magyar nemzet politikai akaratának érvényesítésében”- tette hozzá.

A Szilágyi Zsolt pártpolitika fölött állónak nevezte a FUEN európai polgári kezdeményezést is, amelyhez a Néppárt is csatlakozott és gyakorlatban is segítik az aláírásgyűjtést. A román-magyar külügyminiszteri találkozó kapcsán a párt elnöke hangsúlyozta, örvendetes, hogy Kolozsváron magyar kulturális Központ nyílhat, és szorgalmazta a két ország közti konstruktív párbeszéd folytatását. A 2018-as centenárium kapcsán azt hangoztatta, hogy Románia térségeinek népei minden történelmi trauma ellenére empátiát kell tanosítanunk egymás iránt. „Beleérzéssel és tisztelettel kell viseltetnünk a sorsfordulók iránt. Románia történelmét tiszteljük, értékteremtő adófizető polgárok vagyunk, itt akarunk élni. Ezért az államnak a mi nemzeti érzelmeinket is tiszteletben kell tartani”- mondta a párt elnöke.

A sajtótájékoztató végén elhangzott: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács október 14-én Kolozsváron tartja soron következő tisztújító Küldöttgyűlését, s ugyanekkor tartják a kolozsvári nyilatkozat 25 éves évfordulójára emlékező rendezvényüket is.
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS