2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Októberben várhatják a leveleket a magyarországi választásokra jogosultak

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2017. szeptember 19. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

650 ezer kettős állampolgár jogosult voksolni az országgyűlési választásokon, de aki még októberben benyújtja honosítási kérelmét, már élhet szavazójogával.


A 2018-as magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője, Pálffy Ilona kedden Kolozsváron. A főkonzulátus rendezvénytermében megtudtuk: még nincs végleges időpontja a magyarországi választásoknak, de az már biztos, hogy egy április 8. és május 27. közé eső vasárnapon lesz – csak a húsvét és a pünkösd vasárnapja nem játszik.

A 2013-as, a magyarországi lakhellyel nem rendelkező választópolgárokról szóló rendelet értelmében a Nemzeti Választási Iroda október második felében küld levelet a mintegy 650 ezer magyarországi lakhellyel nem rendelkező, nagykorú kettős állampolgárnak.

A megkeresés kétféle lehet: azok, akik még nem regisztráltak a magyarországi választásokra, a regisztrációra vonatkozó információkat kapnak, illetve egy regisztráció kérelemre szolgáló adatlapot. Azok, akik már regisztráltak egy korábbi magyarországi választásra – mintegy 294 ezer személy – egy más tartalmú levelet fog kapni: őket is tájékoztatják a választásokról, illetve egy olyan adatlapot kézbesítenek számukra, amelyben az esetleges módosításokat közölhetik.

Fontos tudnivaló, hogy azoknak, akik egyszer már regisztráltak a magyarországi választásokra, nem kell ismét regisztrálniuk, függetlenül attól, hogy végül éltek-e választójogukkal, vagy sem. A regisztráció ugyanis alapból tíz évig érvényes, illetve minden választási tevékenység automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. Tehát ha valaki egyszer szavaz, akkor a következő tíz évben bármikor szavazhat újbóli regisztráció nélkül.


Pálffy Ilona emlékeztetett arra, hogy sokan nem személyes lakcímre, hanem a közeli külképviseletre kérték a szavazócédulájukat, és ezt sokan elfelejtették azóta. A külképviseletre küldött levélcsomagok nem tűnnek hatékony megoldásnak, 2014-ben több mint tízezren nem vették át ezt a levélcsomagot például a csíkszeredai főkonzulátusról. A választási iroda vezetője szerint akkor az emberek nem bíztak a postában, ezért kérték saját lakcímük helyett oda a levelet, csakhogy nem voltak tisztában vele, hogy az csak személyesen vehető át. Ezért az NVI emlékezteti a regisztráltakat, hogy a kézbesítési címüket megváltoztathatják,és akkor az új címre postázzák a levélborítékot.


A romániai regisztráltak pontos számát nem tudni, mivel sokan mailcímet adtak meg értesítési címként, vagy külképviseleti, esetleg magyarországi címet kézbesítési címként, ami biztos, hogy 129 420-an küldtek romániai értesítési címet. Nyilván, Erdélyben kevésbé gyakori az a jelenség, hogy a regisztrált személy nem a saját lakcímét adja meg, mint azokban az országokban, ahol tilos a kettős állampolgárság.

Regisztrálni a választást megelőző 15. napig lehet, de célszerűbb hamarabb megtenni, egyébként nem biztos, hogy a levélcsomag kiküldése, annak kitöltése és visszaküldése lezajlik időben – figyelmeztetett az NVI vezetője.

Újságírói kérdésre válaszolva Mile Lajos főkonzul elmondta: azok esetében, akik még október folyamán kérvényezik a kettős állampolgárságot, szinte garantált, hogy felkerülnek a névlistára is, és tudnak élni választójogukkal. Persze utána is nagy szeretettel várunk mindenkit honosítási ügyben – tette hozzá.

Pálffy Ilona egyébként azért van Erdélyben, mert képzést tartottak a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátusok munkatársainak, ugyanis az elmúlt négy évben részben lecserélődtek a munkatársak, de a régieknek sem árt egy kis felfrissítés. Egyébként Magyarországon is tartanak képzéseket, öt helyszínen összesen 420 munkatársuk részesül kétnapos képzésben.

A Transindex kérdésére, hogy a regisztrációs kampányt folytató határon túli magyar politikai szervezetek milyen kapcsolatban állnak a Nemzeti Választási Irodával, Pálffy Ilona azt válaszolta: "Semmilyen kapcsolat nincs. Mi csak a külképviseletekkel tartjuk a kapcsolatot."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS