2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SMS-alapú riasztási rendszer: biztos mindenkinél lesz mobil?

Ambrus István Ambrus István 2017. szeptember 20. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

Mekkora felelősség terheli a hétvégi vihar kapcsán a meteorológusokat? Szakértőket kérdeztünk.


Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert a telefonszolgáltatókkal, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság és a különleges kommunikációs szolgálat közreműködésével. Hasonló próbálkozások történtek már a belügyminisztérium készenléti osztályának (DSU) részéről, amely 2006-ban fejlesztett egy telefonos alkalmazást. Ez szélsőséges időjárás vagy katasztrófa esetén küld értesítést, ugyanakkor az applikáción keresztül a felhasználók is értesíthetik a hatóságokat a vészhelyzetekről. Az elképzelés nem rossz, az alkalmazást eddig százezren töltötték le, de a hozzászólásokból az derül ki, hogy nem működik hatékonyan.

A 8 halálos áldozatot követelő hétvégi vihar után Mihai Tudose miniszterelnök rögtön fölvetette a hatékony gyors-riasztási rendszer kidolgozását, munkacsoportot hozott létre, és az ígéretek szerint néhány hónapon belül ez működőképes lesz. Jelenleg nem létezik ilyen Romániában. Az Országos Meteorológia Szolgálat ilyen esetekben értesíti az illetékes hatóságokat, de a lakossághoz csak a medián keresztül jutnak el ezek az információk.

Pető Dévai Ildikó az Országos Meteorológiai Szolgálat marosvásárhelyi munkatársa a Transindexnek elmondta, az ilyen viharok általában relatíve kis területet érintenek, a gyors mozgásuk miatt nehéz előre jelezni, hogy milyen régiókat sújtanak és mekkora intenzitással. A hétvégi vihar kapcsán is az okozhatott fennakadást, hogy nehezen lehetett megállapítani annak mozgását. Ez abból is adódik, hogy Romániában csak elszórtan vannak meteorológiai állomások, az erre a célra használt radarkészülékek pedig nem mutatnak minden adatot, a szelet csak akkor észlelik, ha az csapadékkal együtt érkezik. „A hétvégi vihar esetében is a kifutó szél volt az erősebb, ezért sok helyen csak akkor észlelték az erős szelet, amikor az már elérte az adott városokat és településeket”- mondta a meteorológus.

Az ilyen szélsőséges esetekben problémát jelent a lakosság tájékoztatása is. Pető Dévai Ildikó szerint gyakran előfordul, hogy eljuttatják a polgármesteri hivatalokhoz, prefektúrához, a vízügyhöz, a katasztrófavédelmez és a sajtóhoz is a figyelmeztetéseket, de azt nem mindegyik sajtóorgánum közli azonnal, így a lakosság nem értesül időben.


„Egyes weboldalak, hírportálok, televíziók felkapják hírként az előrejelzést, de nem rendszeresen és nem mindegyik”- mondta a meteorológus, aki hozzátette, gond lehet az is, hogy a meteorológiai állomásokon 24 órás szolgálatot teljesítenek az alkalmazottak, de a polgármesteri hivataloknál hétvégén munkaszüneti nap van.


Az időjárás-előrejelző alkalmazások is hatékonyak lehetnek?

Bizonyos esetben igen, de csak akkor, ha a megfelelő módon vannak beállítva, és állandó internetkapcsolattal rendelkezünk. Az okostelefonra készített alkalmazásokkal kapcsolatosan a meteorológus kifejtette, a hirtelen bekövetkező változásokat ezek néha késve jelzik. Azok az applikációk, amelyeket Európában fejlesztettek, „nagyobb felbontással dolgoznak”, vagyis részletesebb adatokat kérnek le a kontinens országainak meteorológiai állomásaitól, így pontosabban tájékoztatnak.

Pető Dévai Ildikó nagyon jó ötletnek tartja egy hatékonyabb riasztási rendszer kiépítését, ugyanakkor felhívta a figyelmet a szöveges üzenet alapú figyelmeztetés hátrányaira is. Az ilyen rendszerekkel az lehet a probléma, hogy az emberek nem minden esetben tartják maguknál a telefonjaikat. Ez fokozattan érvényes a vidéken élő, idősebb lakosságra, akiket a leginkább veszélyeztet a szélsőséges időjárás. A szakember szerint ennél sokkal hatékonyabb lehet egy helyi szintű, gyakorlati figyelmeztető rendszer. „Azt kell mondanom, hogy még a 21. században is ez a legjobb megoldás"- véli a meteorológus.

A Marosvásárhelyi Hegyimentők Egyesületének munkatársa, Hints Zoltán a Transindexnek elmondta, elsősorban olyan katasztrófa sújtotta területeken kell szolgálatot teljesíteniük, ahová a speciális felszerelés hiányában a mentőszolgálat nem tud eljutni. A hegyimentő szolgálatot az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) értesíti a várható szélsőséges időjárásról, a riasztások fél nappal, de legkevesebb néhány órával a várható vihar előtt történnek.

Hints Zoltán elmondta, nem minden esetben lehet előre tudni a viharok vagy a heves esőzések pontos földrajzi helyzetét. „Nem egyszer volt példa arra, hogy egy bizonyos zónán belül az előrejelzés ellenére egy falut elkerült a vihar, de körülötte több települést is súlyosan érintett”- mondta a hegyimentő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS