2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Iskola után tanárok nélkül is maradhatnak a vásárhelyi katolikus líceum diákjai?

B. P. E. 2017. szeptember 22. 12:28, utolsó frissítés: 16:10

A következő tanévtől veszélybe kerülhet a címzetes tanárok állása, ugyanis nem teljesen, hanem csak meghatározott időre helyezték át őket a Bolyaiba. Úgy tűnik, más megoldás nem is volt.


Újabb fejezettel bővült a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum problémáinak sora. A héten ugyanis kiderült, hogy a következő tanévtől veszélybe kerülhet az iskola címzetes tanárainak állása. Csíky Csengele, az oktatási intézményben tanuló diákok szüleinek képviselője jelezte lapunknak: az a megoldás, amellyel a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba sorolta be az iskolájuk osztályait, nem jelent hosszú távon biztonságot a tanárok számára.

„Kedden délután körvonalazódott, hogy mi lesz a gyerekeink és tanáraink sorsa, és kétségbeestünk. Szeptember 7-én volt a miniszteri kijelentés, hogy átkerülnek a Bolyaiba az osztályok és a tanárok, 8-án döntött erről a tanfelügyelőség. Kedd estig erről írásban a tanfelügyelőség senkit nem tájékoztatott, ugyanakkor pedig a tanárokat tájékoztatták szóban, hogy egy évre áthelyezik őket a Bolyai égisze alá. . Ez azt jelenti a címzetes tanárok esetében, hogy ha az iskola véglegesen megszűnik, és ez év alatt nem alapítanak új iskolát, akkor a jövő tanévtől 11 címzetes tanár az utcára kerül. Ez őket, a főállású tanárokat érinti a legjobban. 11 tanárról és tanítóról beszélünk – a megyében a legjobb tanárok, a képzéseik, a pontszámaik, a diákjaik eredményei alapján, ami szerint mérik a tanárokat. Ha ők áthelyeztetik (románul detasa) magukat egy tanév erejéig, akkor elveszítik mindazt, amit mostanig felépítettek. Címzetes tanárként újra elölről kell kezdeniük mindent, versenyvizsgákkal, mindennel együtt” – vázolta a problémát a szülők képviselője.

Ez azt jelenti, hogy a gyermekeink nemcsak iskola nélkül maradnak, nemcsak egy új iskola égisze alá kerülnek, hanem elveszítik a tanáraikat is, és jövő ősztől vadidegen tanárok fogják őket tanítani; ott maradnak a levegőben a megszokott pedagógusaik nélkül, az osztályfőnökök nélkül, a tanítók nélkül – figyelmeztet a veszélyre Csíky.

Elmondta: próbálnak megoldást találni arra, hogy a tanárokat ne úgynevezett „detasálással”, ideiglenesen helyezzék át, hanem teljes áthelyezés történjen (transfer).


A tanfelügyelőség szerinte úgy „ratta alá a tanárokkal az áthelyezésüket még szeptember 12-én, hogy akkor a tanárok még nem tudták, mi áll azokban, mivel akkor még nem jöttek meg a hivatalos papírok. Kedden, amikor szembesültek a papírokkal, akkor estek kétségbe a tanárok, akkor értették meg, hogy gyakorlatilag aláírták a munkanélküliségüket a jövő tanévtől – számolt be a Transindexnek a szülő.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója, Mátéfi István nem ennyire borúlátó, sőt: ő méltányosnak tartja a megoldást, tekintettel arra, hogy a katolikus iskola nem szűnt meg, hanem felfüggesztették. Szerinte a tanárok áthelyezése volt az egyetlen törvényes út.

„A tanárok egy évre vannak áthelyezve a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba (datașare în interesul invățământului). Ez egy természetes dolog, tekintettel arra, hogy a katolikus iskola létezik, jelenleg fel van függesztve. Most a 2017-18-as években lesz egy úgynevezett mobilitási tevékenység, amely egy egész tanéven keresztül folyik, és abban az esetben, ha majd esetleg az azt követő tanévben nem jönnek ki az órák, kapnak címzetes állást más tanintézményben” – mondta az igazgató.

Szerinte akkor volna érdemes azon gondolkodni, mi lesz majd a jövőben, amikor már az iskolákban a beiskolázási tervekről beszélnek, és amikor már esetleg látják, hogy a 2018-19-es tanévben milyen állások lesznek a tanároknak, annak függvényében, hogy milyen osztályok indulnak.

Részben jogosnak tartja a katolikus líceum tanárainak az aggályait, de hozzáteszi: ezt a döntést a tanfelügyelőség és a szakszervezetek közösen hozták meg, a paritási bizottságban.

„Azt, hogy ők teljes áthelyezést (transfer) kapjanak a Bolyai Líceumba, méltánytalannak tartjuk azokkal a tanár kollégákkal szemben, akik a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanítottak eddig, és akik ebben az iskolában címzetesek. Ezt azért kell kihangsúlyozni, mert hogyha ők teljes áthelyezést kapnának – ami nem is lehetséges, mert nálunk nincsenek órák – akkor az idő múlásával nem ők maradnának állás nélkül, hanem a bolyais tanárok” – hívja fel a figyelmet az elméleti líceum igazgatója.

„Ha én véleményt mondhatok, mint tanár, azt mondhatom, hogy ez a helyes megoldás. De ki kell várni, mi lesz a végső döntés az iskola ügyében, ugyanis ez az iskola jelenleg létezik, csak fel van függesztve” – vélekedik Mátéfi, hozzátéve: legyünk optimisták, mert ígéretek vannak arra, hogy újjáalakul az iskola, és akkor oda tanárok kellenek, és ezeknek a tanároknak van a legnagyobb tapasztalatuk, hogy abban az iskolában tevékenykedjenek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS