2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakma-e a politika vagy sem?

Gergely Ágnes 2017. szeptember 30. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Erre a kérdésre is kereste a választ Porcsalmi Bálint a MIÉRT Akadémián.


Szakma-e a politika vagy sem? Szüksége van-e a politikusnak szakképesítésre?Ezekkel a kérdésekkel nyitotta meg előadását Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke a XVI. MIÉRT Akadémián pénteken. "Az emberek kétféle módon tehetik hivatásukká a politikát. Vagy úgy, hogy 'érte' élnek, vagy úgy, hogy 'belőle'. Ez az ellentét egyáltalán nem kizáró jellegű" - válaszolta meg Porcsalmi rejtelmesen a feltett kérdéseket Max Weber szociológus szavaival élve.

Az est utolsó előadásán Porcsalmi kijelentette, egy politikusnak nagyon fontos megtanulnia, hogy miről ne beszéljen. Felvetődik a kérdés ugyanakkor, hogy mi az, amiről beszélnie kell? Három lehetséges választ fogalmazott meg az ügyvezető elnök:

(1) van olyan téma, amiről egy politikusnak beszélni kell, amiről muszáj;
(2) arról kell beszélnie, amiről tud;
(3) arról kell beszélnie, amiről szeret, ez minden politikus számára legkönnyebb.


Elmondása szerint, a politikusok nem mind önös érdekből politizálnak, van, aki ezt hivatásként éli meg. Három fontos egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet, amivel tisztában kell lenni és ami nem összetévesztendő. Az első, miszerint a kampány nem egyenlő a politikával, másodsorban a politika nem egyenlő a kormányzással és harmadrészt, a politika mindenkinek való, mindenkinek joga van ahhoz, hogy egy ügy érdekében felszólaljon és meggyőzzön minél több embert arról, hogy az ő elképzelése hasznos.
Hozzátette, ahhoz hogy valakiből jó politikus legyen, szakmai és általános tudás is szükséges.

Ma egy polgármesternek nem elég politikusnak lennie, nem elég csak a puszta szakmai tudás. Az igazi politikai vezetéshez elméletben szükséges a szenvedély, a felelősségérzet és arányérzet, viszont a gyakorlatban ennél sokkal többre van szükség, mégpedig kiváló kommunikációs készségre, bátorságra, tudásra és tapasztalatra. "Elméletben, az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség, de a gyakorlatban van" - tette hozzá.

A politikacsinálásnak és a politikai kommunikációnak két fontos alapja van: a mozgalom és az iskola. A mozgalomban meg lehet tanulni az írást, a nyilvános beszédet, a szervezést, a döntéshozást és az ezzel járó felelősséget. Az iskolában meg lehet tanulni a hosszan írást, a felelést és az elméletet. Elmondása szerint, akik jól írnak és olvasnak, azok sokkal könnyebben érvényesülnek az életben is. A középiskolások legnagyobb problémájaként a jól írás és az olvasás hiányát nevezte. Az iskolának arra kellene sarkalnia a diákokat, hogy megosszák egymással a tudásukat, hogy egymást segítsék. A gondolat zárásaként hozzátette: "Minden a középiskolában kezdődött, ha nem lettem volna DT-s, akkor nem itt lennék".

Porcsalmi Bálint: Iskolából egyetemre, a mozgalomból dolgozni mentem

Porcsalmi az RMDSZ-nél önkénteskedett és közben három egyetemre is beiratkozott: az újságírásra, a szociológiára és a politológiára. Pár hét elteltével már csak a szociológia és a politológia egyetemet folytatta, végül csak a politológiának szentelte minden figyelmét, már amennyi a munka mellet még maradt.

"Nem tartom magam politikai elemzőnek, sem politikusnak. Én politikai tanácsadással és szervezéssel foglalkozom" - fogalmazott. A munka pozitív hatásait boncolgatva elmondta, hogy a muka során gyakorlatra lehet szert tenni, kapcsolatokat kiépíteni és olyan emberekkel kapcsolatba kerülni, akik hatással vannak rád, akik alakítanak. Az egyetem nem teremti meg ezeket lehetőséget, az oktatási rendszer nem erre van beállítva - hangsúlyozta.

Elmondta, fontosnak tart olyan értékeket is, mint a döntések felelősségének a felvállalása. Az egyetem megmutatja a hiányokat és azt, hogy mi az amit szeretsz, és mi az amit nem. "Az egyetem nem szakmára tanít. Az egyetem gondolkodni kellene tanítson, kritikus, rendszerezett, összefogott gondolkodásra és arra, hogy ami téged érdekel, azt hol találhatod meg" - mondta.

A munka és az egyetem után jön a hivatás, amikor már elég elméleti tudást szedtél össze, és amikor már emellett a gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezel. A hivatás során is eljöhet az a pillanat, amikor már nincs további fejlődési lehetőség, ekkor jön az újabb szint az "új tudás", amikor elölről lehet kezdeni dolgokat, valami mást, valami újat. "Kommunikáció és trainerkedés az én hivatásom" - fejtette ki gondolatait Porcsalmi Bálint.

"Ha magadnak tartod a tudást, az nem boldogít. A magunkfajta emberek akkor teljesülnek ki, ha nem csak sikeresek, nem csak jól végzik a munkájukat, hanem érzik azt, hogy saját tudásukat, tapasztalataikat át tudják adni másoknak" - mondta Porcsalmi.

Az emberek nem tökéletességet, hanem hitelességet várnak el. Sok a tökéletes politikus, a hiteles viszont kevés - mondta Porcsalmi Bálint az előadás végén. Nem szabad félni a változtatástól, a változástól, a döntéshozástól. Meg kell tanulni hallgatni, motiválni és csapatban dolgozni. Egy jó vezető figyel a embereire, meghallgatja őket, és pozitív irányba igyekszik terelni a vele és körülötte dolgozókat. "Egy jó főnök delegál. Nem csak a munkát, hanem a sikert is" - zárta a gondolatait.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS