2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagy Zsolt a börtönről: ez nem egy nyugdíjastábor

B. P. E. 2017. október 27. 21:05, utolsó frissítés: 2017. október 30. 09:53

Politikai tisztséget nem vállal, de tanácsokkal szívesen segít az RMDSZ volt kampányfőnöke és minisztere, aki 982 nap után szabadult.


Rövid- vagy középtávon semmiképpen nem kíván politikai tisztséget vállalni Nagy Zsolt – közölte az októberben szabadlábra helyezett volt RMDSZ-es miniszter egy pénteki, kolozsvári háttérbeszélgetésen. Ennek személyes okai is vannak, de úgy látja, a társadalom jelenlegi állapotában, ebben a közhangulatban nem tenne jót a politikai szervezetnek sem, amelyben szerepet vállana – tette hozzá.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kíván közélettel, politikával foglalkozni, tanácsokkal, véleményekkel szívesen segít – folytatta, kampányszervezői múltját emelve ki. Emlékeztetett: az Erdély TV-t és Erdély FM-et kiadó Janovics Jenő Alapítványnak mai napig ő névileg az elnöke, és „eljön az a nap, amikor ismét ellátom ezeket a feladatokat, mert szeretem – persze, ha mások is így gondolják”.

Az üzleti szférában szabadúszó tanácsadóként kíván tevékenykedni a volt politikus, akit korábbi partnereinek jelentős része már megkeresett itthonról és külföldről is, és jelezték neki, hogy várják, és vannak projektjeik, amelyekben számítanak rá.

Nagy Zsolt elmondta, bár már szabadlábon van, de továbbra is harcolni fog igazáért. Romániában minden törvényes lehetőséget kihasznált, és a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához is fordult. Első ügyében, az úgynevezett Román Posta ügyben, amelyben négy év felfüggesztett börtönbüntetésére ítélték hatalommal való visszaélés vádjával egy kormányhatározat kezdeményezéséért, a strasbourgi bíróság 2015-ben visszautasította keresetét, azonban a második ügyében (stratégiai privatizációs ügy), amelyben eredetileg hazaárulással vádolták, és végül nemzetközi bűnszövetkezet morális támogatásáért ítélték el, az óvása átment az Emberi Jogi Bíróság szűrőjén. Óvását a méltányos igazságszolgáltatáshoz való jogának sérülése miatt nyújtotta be, hiszen a védelem és ő személyesen sem ismerhette meg az ellene felhozott bizonyítékok egy részét, a bíróság nem hallgatta meg a védelem tanúit, és nem vették figyelembe azt sem, hogy a román fordítások hibásak voltak.


Azt is elmondta, hogy elítélése óta négy olyan alkotmánybírósági határozat is született, amely alapján az ellene hozott ítélet alkotmányellenesnek minősül, ennek ellenére le kellett töltenie büntetését. Az egyik határozat alapján megtámadta a büntetésvégrehajtást, ez az ügy még folyamatban van.


A beszélgetésen Nagy Zsolt a börtönben töltött évekről is mesélt. Ez nem egy nyugdíjastábor, fogalmazott, de hozzátette: nem voltak konfliktusai sem rabtársaival, sem az őrökkel. A legnehezebb nem az, hogy hol, milyen körülmények közt vagy, hanem hogy mid nincs: mozgástered, kommunikációs lehetőséged, megváltoznak a kapcsolattartás módozatai, megszűnik a digitális világ, mondta. Számára az olvasás, írás és a sport segített abban, hogy átvészelje ezt a periódust. Néhány érdekesség: több mint 600 levelet kapott; az elején naponta 30 perc telefonálás volt engedélyezve, legtöbb 3 számra, később 60 perc, legtöbb 10 számra; a fizetőeszköz a cigaretta volt, „6 csomagért festették ki a cellámat”.

Nagy Zsoltot a Román Posta ügyben 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre, a stratégiai privatizációs perben 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Ő maga kérvényezte a büntetésösszevonást, amelyet eredetileg 4 év letöltendőben állapítottak meg, viszont a DNA megfellebbezte a döntést, amit másodfokon 5 év letöltendőre változtattak. Nagy Zsolt a ledolgozott napok (a börtön mosodájában dolgozott 906 nap után 302 nappal csökkent büntetése), illetve a négy általa írt szakdolgozat alapján augusztusban kérvényezte szabadlábra helyezését, ezt a DNA megfellebbezte, végül októberben, 982 börtönben töltött nap után szabadult.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS