2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A centenárium közeledtével keresi az együttműködést a román értelmiségiekkel a MIÉRT

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2017. november 08. 17:03, utolsó frissítés: 2017. november 09. 17:09

A magyarországi választások kapcsán a lényeg, hogy a határon túli magyar ifjúságot érintő projektek ne álljanak le, hangzott el a sajtótájékoztatón.


Oltean Csongor MIÉRT elnök szerint nem az a lényeg, hogy 1-2-3 mandátuma legyen a Fidesznek, hanem az, hogy függetlenül a Magyarországon épp regnáló kormánytól, a határon túli magyar ifjúságot érintő projektek ne álljanak le. Ezt a külhoni magyarok szavazati jogát megvonni kívánó Gyurcsány Ferenc kapcsán mondta a MIÉRT elnöke.

A szervezet a mezőgazdaság iránt érdeklődő fiatalokat is szeretné felkarolni 2018-ban, aminek érdekében számos újabb Agrárakadémiai programot indítanak. Bővebb információkat Birtalan Istvántól a MIÉRT vidékfejlesztésért és mezőgazdasági ügyekért felelős alelnökétől tudtunk meg. Mint elmondta két éve szervezték az első Agrárakadémiát Marosvásárhelyen, amelynek az volt a célja, hogy minél inkább a vidéki és mezőgazdasági élet előnyeivel ismertessék meg a fiatalokat. Ezt követően még három Akadémia megszervezésére került sor: először Szovátán, amely fő témája a gabonatermesztés volt, majd a következő alkalmakkor állattenyésztésről és növénytermesztésről fognak értekezni többek közt Tánczos Barna szenátor részvételével, aki az EU-s támogatások témáját fogja kimerítően ismertetni.

Oltean figyelmeztetett, hogy az olyan magyarellenes videók, amelyek a Zmenta.ro Facebook-oldalon jelentek meg, a centenárium közeledtével különösen veszélyesek. Mint mondta a MIÉRT pozitívan és érdemben kíván reagálni az ilyen helyzetekre és keresi az együttműködés lehetőségét olyan román értelmiségiekkel, akik nyitottak ebben a kérdésben.

Balról-jobbra: Szöllősi Tamás, Oltean Csongor és Birtalan István.Balról-jobbra: Szöllősi Tamás, Oltean Csongor és Birtalan István.


Arra is felhívta a figyelmet, hogy segítenek a Minority SafePack kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtésben. A héten egy játékot is indítottak, amellyel megpróbálják a kezdeményezés fontosságát erősíteni a köztudatban. Mindezeken túl javasolták az ukrán oktatási törvény módosítását és határozatot hoztak róla a YEPP-ben is. Arra is emlékeztetett, hogy Winkler Gyula EP-képviselő segítségével ismét lehet jelentkezni brüsszeli tanulmányútra.

Az Erdélyi Politikai Iskola kapcsán elmondta, hogy a médiának köszönhetően az a fals kép alakulhat ki az emberben, hogy a fiatalok szerint minden politikus korrupt. Mint mondta: „...az Erdélyi Politikai Iskolában azonban olyan fiatalok is részt vesznek, akik eddig nem vállaltak politikai szerepet. Ezért bízunk abban, hogy sokan közülük a közszférában fognak dolgozni, megcáfolva a tévhiteket.” Elmondása szerint eddig 92 olyan fiatal jelentkezett, akikből 23 lett beválogatva, és akikre szükség lesz a jövőben.

Szöllősi Tamás kézdivásárhelyi önkormányzati képviselő, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke felhívta a figyelmet, hogy az ifjúsági törvény diszkriminatív a nem megyeszékhelyi ifjúsági szervezetekkel szemben, mivel ezekben nem lehetséges ifjúsági alapok létrehozása. Emiatt jutottak arra a döntésre, hogy felkérik Fejér László Ödön szenátort, hogy segítsen a törvény módosításában. Mint mondta, a módosítás két hete átment a szenátuson és most azt várják, hogy a képviselőházon is átmenjen. Hozzáfűzte végül, hogy „fontos, hogy a törvényeket az igények után alakítsuk és ne az igényeket a törvény után.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS