2019. december 10. keddGombóc, Judit
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért nem mond le Liviu Dragnea?

Ambrus István Ambrus István 2017. november 15. 17:13, utolsó frissítés: 20:24

A Szociáldemokrata Párt továbbra is támogatja a pártelnöki tisztséget betöltő Liviu Dragneát, aki vállalja az áldozat szerepét.


Az eddigi politikai pályafutása során a legsúlyosabb vádakkal illeték Liviu Dragneát, aki maga is úgy fogalmazott, hogy ez “nagy csapás” számára. A politikus már jó ideje az igazságszolgáltatási intézmények célkeresztjébe került, de még sem hajlandó lemondani a Szociáldemokrata Párt vezetői tisztségéről. Azt hangoztatja, hogy közvetetten a jelenlegi kormányt és a PSD-t támadják, amit neki kell megvédenie.

Az borítékolható, hogy a társadalmi és a párton belülről érkező egyre nagyobb mértékű nyomás miatt előbb vagy utóbb kénytelen lesz lemondani a pártelnöki tisztségéről. Nem csak konkrétan az ellene indított bűnügyi vizsgálatok miatt kialakult jogi kálvária miatt van nehéz helyzetben a Dragnea, a párton belül is biztosan akadnak olyan személyek, akik számára megkönnyebbülés lenne, ha végleg ellehetetlenülne a pártelnök politikai helyzete.


Ki veheti ár Dragnea helyét?

Ezt már csak azért is nehéz előre megjósolni, mert Dragnea és az őt támogató személyek folyamatosan azt kommunikálják a nyilvánosság felé, hogy a következő pártelnök is előbb vagy utóbb a politikai jellegű, hatósági leszámolások kereszttüzébe kerül. Ezen narratíva szerint bárki is kerüljön a PSD vezetői tisztségébe, annak érdekében, hogy az ország vezetésében és a párton belül instabilitást keletkezzen, a jövendőbeli pártelnök személyétől függetlenül, előbb vagy utóbb Livu Dragnea sorsára jut.Illyés Gergő politológus szerint nem zárható ki az sem, hogy ezek a vizsgálatok célzottan történnek, hiszen a Sevil Shhaideh esetében indított korrupciós vizsgálatok egyik fő célpontja akár maga Dragnea lehet, ilyen szempontból ez valóban instabilitást okozhat mind a pártban, mind a kormányzatban.

“Dragnea egyik túlélési stratégiája az lehet, ha továbbra is két kézzel ragaszkodik minden eddigi meglévő funkciójához, és megpróbálja magát az áldozat szerepébe helyezni. A pártelnök azt kommunikálja, hogy az ellene felhozott vádak koholmányok, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a kormányzó párt elnökének pozícióját gyengítsék. Az általa diktált narratíva alapján nem ő egy személyben az igazságszolgáltatás célpontja, hanem maga a párt, amelyet teljesen szét akarnak bomlasztani, ugyanis az igazságszolgáltatás intézményeinek asztalán a PSD pártelit tagjai ellen ott sorakoznak készenlétben a dossziék. Ez Dragnea érvrendszere a párton belül. Arra, amit mond, nyilvánvalóan csak addig kíváncsi bárki, ameddig a kormányzó párt elnökeként hangoztatja ezt, miközben jelentős a hatalommal rendelkezik a román politikában. Ha lemond, vagy leváltják, kevésbé fog érdekelni bárkit, hogy az ő ügyében mi történik”- véli a politológus.

“A pártelnök bevallottan nagy befolyást szeretne gyakorolni a kormányzásra is, a konkrét kormánydöntések meghozatalában is nagyon erős szava van. Így viszont nehezen lehet kormányozni, és hatékony stratégiát felépíteni.

A 2019-es államelnöki választások időszakára a PSD-nek azt kellene bebizonyítania, hogy legalább részben megvalósította azt, amit az előző választások során ígért és képes egy hiteles jelöltet indítani, aki felvállalja ennek a kormányzásnak az eredményeit. Ezt nehéz végrehajtani egy ilyen pártelnökkel, arról nem is beszélve, hogy a Szociáldemokrata Párt megítélése nemzetközi szinten sem jó, az európai szocialisták szerint sem szalonképes”- véli a politológus.


A mostani vádak súlyosabbak

A DNA által kezdeményezett újabb eljárás, amely során többe közt bűnszervezet létrehozásával vádoljak, tovább növeli a nyomást nem csak Dragneán, hanem az egész Szociáldemokrata Párton. Ebben a kérdésben az is kulcsszerepet játszhat, hogy a büntetőeljárás lefolytatása mennyi időt vesz igénybe, és mikor kerül sor az ítélethirdetésre, de legjobb esetben is ez hosszú hónapok vagy évek kérdése. Ahhoz, hogy Dragneát a jelenlegi pozíciójából visszalépésre lehessen kényszeríteni, egy rendkívüli kongresszus összehívására lenne szükség, amelyen a párt tagjainak jóváhagyásával le lehetne váltani.

Liviu Dragnea ellen már hozott ítéletet a bíróság, akkor a korrupcióellenes ügyészség vádjai szerint a 2012-ben rendezett, Traian Băsescu volt államfő leváltása ügyében kezdeményezett népszavazás kapcásán követett el bűncselekményt. Ennek ügyében bizonyítást nyert, hogy Dragnea választási csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait.

“Ez egy teljesen politikai jellegű kérdés, nem köztörvényes bűncselekményről van szó. A mostani vádak tárgya millió eurós nagyságrendű pénzek elsikkasztása, ami teljesen más dimenziójú ügy, mint az eddigiek. Ennek ellenére is egyelőre úgy tűnik:, hogy párton belül akkora a politikus támogatottsága, hogy nem lehet kikényszeríteni a lemondását.

Romániában már megszokott, ha egy politikus korrupt

Illyés Gergő szerint a nyugati politikai pártok és politikusaik számára továbbra is érthetetlen, hogy Romániában miként tudnak társadalmi támogatottságot szerezni a korrupciós ügyekbe keveredett politikusok. Ezt a PSD múlt évben szerzett választási győzelme is jól mutatja. Romániában önmagában az, ha kiderül egy politikusról, hogy korrupt, nem jelenti azt, hogy a szavazó bázisát, a társadalmi támogatottságát is elveszíti. Ezért a Szociáldemokrata Párt politikusai számára elsősorban nem ez jelenti a problémát, hanem, hogy nem tudnak koherens módon kormányozni és népszerűtlenek az intézkedéseik. Elég csak az adótörvény módosítására gondolni. Erre épít az ellenzék, és maga a Klaus Johannis államfő is, akik folyamatosan a baloldali kormány hibás, vagy hibásnak vélt gazdasági és egyéb szakpolitikai döntéseit hangoztatják és, megpróbálják azokat felnagyítani.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS