2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai gyerekeknek majdnem fele van kitéve az elszegényedésnek

Ambrus István Ambrus István 2017. november 24. 10:43, utolsó frissítés: 10:49

Kolozsváron 600 szociálisan hátrányos helyzetű családot tartanak nyilván, az ilyen közegben élő gyermekeket közvetlenül veszélyezteti a szegénység.


A Tanügyi Szabad Szakszervezetek a gyermekek jogának világnapja alkalmából közleményben hívta fel arra a figyelmet, hogy a romániai gyermekek több mint 50 százaléka nem jár óvodába. Ennek egyik oka a szegénység, emiatt pedig a jelenségnek neveltetési és szociális szempontból is megmutatkozó hátrányai vannak. A vidéken élő gyermekek helyzete ebből a szempontból rosszabb, ugyanis kisebb az esélye, hogy valamilyen, a hátrányos helyzetű családokat felkaroló szociális intézmény felfigyeljen rájuk.

A gyermekek jogának világnapján az Eurostat is közzétett egy jelentést, amelyből kiderül, hogy Romániában a gyerekeknek ijesztően nagy aránya, 49,2 százaléka élt a szegénység és a kirekesztettség küszöbén 2015-ben. Románia ilyen tekintetben az európai országok listájának élén jár, és bár a lakosság szociális helyzete elsősorban a gazdaság fejlettségétől függ, ez a társadalmi probléma a nyugati országokban is adott. Ebből a szempontból Portugália és az Egyesült Királyság is a 26,4%-os uniós átlag fölött helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a lakosság majdnem 30 százalékát veszélyezteti az elszegényedés. Ennek a legkevésbé kitett országok, Dánia és Finnország, itt 10-15% körüli ennek a veszélyeztetett társadalmi rétegnek az aránya.

A témával foglalkozó szociológusok külön a gyermekszegénységre vonatkozó kimutatásokat is készítenek, amelyek összefüggenek az adott család összbevételével. Az Európai Unióban azok az emberek számítanak szegények, akiknek az elkölthető jövedelmük a nemzeti medián 60%-a alatt marad. Az UNICEF meghatározása szerint az olyan családok gyermekei tartoznak ebbe a kategóriába, amely háztartásokban a család méretéhez és összetételéhez igazított jövedelem 50%-kal alacsonyabb, mint a nemzeti átlagkereset. Kormányzati szinten a gyermekszegénység visszaszorítását célzó intézkedések összefüggnek a munkaerő-piaci feltételekkel, a gyermek után fizetett jövedelemtámogatással, így azok a leghatékonyabb intézkedések, amelyek több fronton kezelik a problémát.

Majer Kinszler Hajnalka, a kolozsvári önkormányzat szociális osztályának alkalmazottja elmondta, jelenleg 600 család szerepel Kolozsváron nyilvántartásban, amely valamilyen szempontból szociálisan hátrányos helyzetű és támogatásra szorul. Ebből 160 azoknak a családoknak a száma, akik semmilyen bevételi forrással nem rendelkeznek és szociális juttatásokból tartják fenn magukat.


A szociális osztály alkalmazotta elmondta, munkájuk során azt az elsődleges célt követik, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű családok társadalmi integrációját. A helyi önkormányzat hatáskörébe tartozó szociális osztály ilyen esetekben külön foglalkozik a munkahellyel nem rendelkező személyek álláskeresésével, 2014 és 2017 között közel száz ilyen esetben nyújtottak segítséget. Azok a személyek akiknek sikerül munkát találni és megtartani a munkahelyüket, ezen keresztül pedig önellátóvá válnak, így nagyobb jövedelemre és jobb életszínvonalra tesznek szert, így már nem lesz szükségük a szociális ellátórendszer támogatására.

A rászoruló családok esetében a szociális osztály alkalmazottjai felmérést végeznek, ennek során megvizsgálják, hogy melyek a főbb problémák amelyek a rossz anyagi körülmények kialakulásához vezettek. „A társadalom peremére szorult személyek közt is különböző rétegekkel találkozunk. Vannak családok akikkel könnyebb együtt dolgozni a saját helyzetük megoldása érdekében, és vannak emberek akik elzárkóznak a segítségnyújtástól”- mondta Majer Kinszler Hajnalka

Az ilyen családokban élő hátrányos helyzetű gyermekek esetében az elsődleges cél, hogy mielőbb sikerüljön óvodába vagy bölcsődébe íratni őket. Ezt nehezíti, hogy az állami napközik és bölcsődék száma a gyermeklétszámhoz viszonyítva alacsony. „Ez azért fontos, hogy a gyerekek mielőbb tagjai legyenek egy közösségnek és élvezhessék annak minden pozitív formáját".

A gyermekek helyzetét az óvodába vagy iskolába való beiratkozás után a szociális osztály munkatársai figyelemmel követik, ennek időtartama az adott esettől függ de általában a gyakorlat alapján ez 3 hónaptól több évig tarthat.

A fiatal szülők gyermekei kiszolgáltatottabbak

Az Európai Bizottság erre vonatkozó tanulmányából az derül ki, hogy az Unió országaiban a legveszélyeztetettebb helyzetben az egyszülős és a nagycsaládban élő gyermekek vannak. A gyermekszegénység felmérését kimutató statisztikák során figyelembe veszik a háztartás jellemzőit, a szülők munkaerő-piaci helyzetét, valamint a vonatkozó kormányzati intézkedéseket is. Ez szerint a szegénységben élő gyermekek 22% egy, míg 25%-a nagycsaládokban él. Az egyszülős családok 90%-ban az egyedül gyereket nevelő szülő az anya, ennek okai pedig országonként eltérőek.A hátrányosabb szociális helyzet kialakulásának esélye összefügg az életkorral is, a 30 évnél fiatalabb szülőkkel élő gyermekek a legveszélyezettebbek. Ez az anya korának előrehaladtával csökken: míg a 30 évnél fiatalabb anyák esetében a gyermek elszegényedésének esélye 27%, 30 és 40 év fölött ez 19%-ra csökken, 40 és 50 év között pedig 16%. Ez azzal magyarázható, hogy a fiatalabb szülők jövedelme alacsonyabb, az életkorral együtt pedig növekszik a munkából származó bevétel is.

A gyermekszegénység visszaszorítása érdekében a hátrányos helyzetű családokat kell segíteni, a gyerekek integrálásának legfontosabb eleme pedig az, hogy minél hamarabb bölcsődébe illetve napközibe járjanak.

„A gyermekek nagyon hamar adaptálódnak a környezetükhöz, könnyen megtalálják a helyüket ha új közösségbe kerülnek. Nincs köztük társadalmi megkülönböztetés, ezért is fontos, hogy mielőbb óvodába kerüljenek, mert ez segíti legjobban a társadalmi integrációjukat. Számunkra fontos, hogy megnyerjük a szociálisan hátrányos helyzetű családok bizalmát. Azok a szülők, akiknek segítünk azt látják, hogy a gyerekük egyre jobban fejlődik, így ők is bátrabban veszik a további akadályokat"- mondta el Majer Kinszler Hajnalka.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS