2019. június 20. csütörtökRafael
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi történt és mi valószínű, hogy történni fog a katolikus iskola ügyében a következő fél évben?

Szerk. 2017. december 22. 12:22, utolsó frissítés: 12:22


Az utóbbi napokban-hetekben ismét csak kapkodjuk a fejünket a marosvásárhelyi római katolikus iskola ügyében. A parlament megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy ne csak az önkormányzatok, hanem különleges esetekben a parlament és a szakminisztérium is alapíthasson oktatási intézményt, majd a képviselőház megszavazta a konkrét, marosvásárhelyi iskolaalapításról szóló törvényt (amelyről még a szenátusnak is döntenie kell), az államfő visszaküldte az első törvényt a parlamentnek. Ez így pontosan olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, és nehéz is követni, hogy akkor mi lesz, mi lehet a következő lépés.

Vass Levente
RMDSZ-es képviselő, a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet vezetője - aki mindenkit óvatosságra és tisztességre int az ügyben - Facebook-oldalán vette sorra, mit történt eddig és mi következik a törvényhozásban:

"0. Két törvényjavaslatról írok felváltva. Az első törvénymódosítás azért kell, hogy legyen joga a parlamentnek iskolát alapítani. A második a konkrét, az alapító törvénykezdeményezés.

1. A képviselők és szenátorok megszavazták, több mint egy hónapja azt a kezdeményezésünket, amellyel lehetőséget teremtettünk, hogy akár a minisztérium vagy a parlament is iskolát alapíthasson. (az első törvénymódosítási javaslat)


2. A tegnapi szavazás eredményeképpen a képviselők megszavaztuk azt a törvénykezdeményezésünket, mely szerint a II. RÁKÓCZI Ferenc Katolikus Felekezeti Iskolát megalapítja a Parlament. (második törvénykezdeményezésünk)

3. Ezt a törvénykezdeményezésünket februárban, felsőházként a Szenátus fogja tárgyalni és megszavazni.

3. Klaus Johannis bejelentette, hogy nem hirdeti ki az 1. pontban leírt törvénymódosítást és visszaküldi meggondolásra a Parlamentnek. Erre joga van egyszeri alkalommal és élt is vele, sajnos. (Információink szerint az államfő nem az iskolaalapításra vonatkozó passzust kifogásolta - szerk.)

4. A képviselők és szenátorok kénytelenek ezt a visszaküldött törvénymódosító javaslatot februárban újratárgyalni és elfogadásra másodszor is elküldeni az államelnöknek. Ez esetben ő már nem utasíthatja vissza, és a törvénymódosítás érvénybe fog lépni.

5. Ezt követően a csütörtökön elfogadott képviselőházi iskolaalapítási törvénytervezetet a Szenátus megbeszéli és megszavazhatja.

6. Ezt a törvénytervezetet is visszaküldheti egyszeri alkalommal az államfő.

7. A törvény úgy van megírva, hogy a határidők meghaladásán túl is a minisztérium 30 napon belül létre kell hozza a működő iskolát. Tehát nem függünk a megyei tanfelügyelőségtől sem. (Az iskolák működési szabályai rögzítik, hogy az iskolahálózatot február végéig be kell jelenteni. Arra is van határidő, hogy meddig kell közölni a beiratkozási számokat, illetve az is szabályozva van, hogy meddig lehet beiratkozni az iskolába. A törvényben azonban az van benne, hogy a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számítva 30 napon belül a minisztériumnak gondoskodnia kell mindenről, vagyis nem kell figyelembe vennie a többi iskola számára érvényes határidőket. Így nem futunk ki a határidőkből, minden esélyt megadtunk arra, hogy az iskolát már jövőre elindíthassuk - részletezte ezt a pontot megkeresésünkre Vass Levente.)

8. Jó esetben, a parlamenti koalíciós támogatás megtartásával, ez júniusra várható. Ami elégséges hogy az új tanév zökkenőmentesen kezdődjön."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS