2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Göröngyös úton a mezőgazdaság szolgálatában: ki volt Dimény Imre?

Ambrus István Ambrus István 2018. március 09. 11:12, utolsó frissítés: 11:25

Magyarország erdélyi származású volt mezőgazdasági miniszteréről szóló könyvet mutattak be Kolozsváron.


Kolozsváron is bemutatták a Varga Zsuzsanna szerkesztésében, 2017-ben Magyarországon is megjelent Göröngyös út című könyvét, amely az erdélyi származású Dimény Imre, Magyarország volt mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterének életútjáról szól. A szerző Varga Zsuzsanna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Új és Jelenkori Történeti Tanszék egyetemi tanára interjúkötet formájában, beszélgetőkönyvként ajánlja az olvasók figyelmébe a rendhagyó élettörténetet.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézet Ferdinánd dísztermében megtartott könyvbemutatót követően Varga Zsuzsanna a Transindexnek elmondta, a 95 éves korában elhunyt Dimény Imre a Kolozsváron töltött időszak alatt életre szóló barátságot kötött egyetemi társaival. Az általa Magyarországon, az oktatásban és egyéb tevékenységeiben is képviselt kolozsvári szellemiség miatt döntött úgy a szerző, hogy az interjúkötet Kolozsváron is bemutatja.Dimény Imre Komollón született 1922-ben, Sepsiszentgyörgyön, majd Kolozsváron tanult, a Mezőgazdasági Főiskolán szerzett agrármérnöki diplomát, később Budapestre költözött, ahol a Kertészeti Egyetem rektori tisztségét töltötte be, és ahol a Kolozsváron megtapasztalt szellemiség jegyében folytatta munkásságát. 1945-ben települt át Magyarországra, ahol a mezőgazdasági szakigazgatás különböző posztjain tevékenykedett. Az új mezőgazdasági mechanizmus kidolgozása során azt a szerepet kapta, hogy a földművelésügyi és az élelmiszer ipari tárcákból szervezzen egy modern minisztériumot.


Dimény Imre a mezőgazdasági miniszteri tisztséget 1967-1975 között töltötte be. Számos innováció fűződik a nevéhez, és az általa vezetett miniszteri tisztséghez is, amely során sajátos módon megszervezte és működtette a mezőgazdasági termelést.

A szocialista agrárlobbi tagjaként sikerült elérnie, hogy egy irányítás alá kerüljön a termelés, az élelmiszerfeldolgozás és nagyrészt az élelmiszerek forgalmazása is. Szakmájában a vertikális integrációt ültette gyakorlatba, amely során egyszerűbbé tette a termelők és a fogyasztók közötti mezőgazdasági termékek előállítását és forgalmazását. Az általa létrehozott és működtetett minisztérium teljesen összhangban volt a korabeli, Nyugat-Európa legmodernebb tendenciáival, amelynek eredményeként hatékonyabban volt a mezőgazdasági termelés az egyéb szovjet országokéhoz képest. Nemcsak beruházásokat harcolt ki az ágazaton belül, hanem a termelőknek, és a vidék számára is nagyon sok terméket visszajuttatott, így jólétet teremtve nagyon sokat profitált ebből az átlagos magyar fogyasztó is.Az ő elképzelése ellentétes volt a szovjet logikával, amely a sztálini modellt alkalmazva külön működtette az állami gazdaságokat. Az ideológiai normákkal ellentétesen gondolkodott, és ezt lovagolták meg a hetvenes években azok a reformellenes politikai erők, amelyek féltették a politikai hűség alapján elfoglalt pozíciójukat. A brezsnyevi hátszelet kihasználva ezek a személyek a munkásosztály érdekeire hivatkozva végül leállították a Dimény Imre által bevezetett reformokat.

„Az életútját megismerni azért volt nagy ajándék számomra, mert Dimény Imre valóban egy a szakmaiság mellett mindvégig kitartó személyiség volt. Mindez egy olyan politikai rendszerben, amely sokkal jobban honorálta a politikai lojalitást és hűséget, mint a szakmaiságot. Egyetemi tanárként, rektorként is olyan modern gondolatokat fogalmazott meg, amelyeket jelenleg mi is megszívlelhetnénk”-mondta Varga Zsuzsanna, az interjúkötet szerzője.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS