2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Incidensektől mentes, békés ünnepet szeretne az RMDSZ március 15-én

Ambrus István Ambrus István 2018. március 08. 17:44, utolsó frissítés: 2018. március 09. 13:09

A kolozsvári polgármesteri hivatal minden szükséges engedélyt megadott az idei március 15-i felvonulásra, a Szövetség szélsőségektől mentes ünneplésre szólított fel mindenkit.


Egy kolozsvári sajtótájékoztató keretében csütörtökön Csoma Botond parlamenti képviselő elmondta, azt szeretné, ha az idei március 15-i ünnepség során elkerülhetőek lennének a tavalyi évhez hasonló incidensek, ennek érdekében pedig személyesen is felkérte az illetékes hatóságokat, hogy megfelelő módon biztosítsák az ünnep helyszíneit.

A képviselő elmondta, a csendőrséggel folytatott megbeszélés során sajnálatát fejezte ki a múlt évi zászlós incidens miatt, amikor az Erdély zászlajával felvonuló személyeket bírságoltak meg.

Csoma Botond ismertette, a rendőrség azt állítja, hogy az RMDSZ kérésére távolították el az erdélyi zászlóval felvonuló résztvevőket a tömegből. Az erre vonatkozó, a hatóság által az ügyben kiállított büntetési jegyzőkönyvek jogosságát bírósági úton támadták meg az érintettek, az ügyben tanúként az RMDSZ is részt vett, és mindenik esetben az érintettek javára döntött a bíróság. A képviselő hangsúlyozta, az erdélyi zászló nem tiltott szimbólum Romániában, ezt a bíróság is elismerte a perek kapcsán. Az idei március 15-i ünnepségre vonatkozóan a rendőrség nem szabott meg semmilyen tiltást, ugyanakkor Csoma Botond kiemelte, kerülni kell minden jellegű szélsőséges megnyilvánulást. Kolozsvár alpolgármestere Oláh Emese elmondta, az idei ünnepség megszervezésére az önkormányzat minden szükséges engedélyt jóváhagyott.

Czirmai Zoltán ügyvezető elnök elmondta, az idei március 15-i ünnepség 10 órától a protestáns teológiai intézet előtti gyülekezővel kezdődik, majd az ünnepi felvonulás a Bocskai téren és a Deák Ferenc utca útvonalon halad el, ahol megkoszorúzzák a Bem József emléktáblát, majd a Szent Mihály templomban lesz ünnepi istentisztelet, ezt követően pedig a Biasini szállónál koszorúzás és ünnepi műsor. A rendezvénysorozat slam poetry esttel zárul, amely 15-én csütörtökön 8 órától kezdődik a Bulgakov kávéházban.


Az RMDSZ kolozsvári szervezete idénre is meghirdeti az ünnepi koszorúk megváltását, az így befolyó összeget az árva és hátrányos helyzetű fiatalokat támogató györgyfalvi Angyaltábor megsegítésére szánják. Idén a Szövetség részéről az 1848-as szabadságharc megemlékezésére irányuló ünnepi gondolatokat Kónya-Hamar Sándor tolmácsolja.

A sajtótájékoztatón Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, az önkormányzat felvállalta tervként a családon belüli áldozatok számára létrehozott központ beindítását. Az ingatlan Máramaros utca 1-es számú ingatlanjában kap helyet és idén, vagy várhatóan jövő év elején nyitják meg. Az alpolgármester szerint erre azért van szükség, mert jelenleg nincs az önkormányzat által működtetett ilyen jellegű intézmény, ezért a megyei igazgatóság, vagy a civil szervezetek felé irányítják a családon belüli erőszak áldozatait.

Oláh Emese arról is beszámolt, hogy aktualizálta a városi tanács Kolozsvár azon műemlék-épületeinek a listáját, amelyek az önkormányzat Többéves Műemlék-rehabilitációs Programjának első szakaszában, 2019-ig megújulnak. Az épületek többnyire Kolozsvár történelmi központjában helyezkednek el, felújításuk halaszthatatlan, mert leromlott állapotuk miatt omlásveszélyesek, a járókelők vagy a lakók testi épségét fenyegetik.

A lista magába foglalja a Főtér 11.,13., 14., 30. és 31., az Unió (Memorandumului) 2.,11.-13., 17., és 1., a Deák Ferenc utca (Eroilor) 1., a Rózsa (Samuil Micu) 2, a Bethlen (Baba Novac) utca 8., a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 1. és 3., a Budai Nagy Antal (Calea Dorobantilor) 1., illetve a Horea utca 1. és 66. szám alatti ingatlant.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS