2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiktől vonhat el szavazatokat Dacian Cioloş új pártja?

Ambrus István Ambrus István 2018. április 12. 13:52, utolsó frissítés: 17:32

A román sajtó máris Macron pártját emlegeti példaként, de a Románia Együtt Mozgalom valódi sikere a következő három évben esedékes választásokon dől el Illyés Gergő politológus szerint.


Nemrég jelentette be Dacian Cioloş, hogy a Románia 100 platform kezdeményezésből pártot alapít. A közösségi oldalon tett bejelentés szerint már az első pár napban 17.000-en nyilatkozták azt, hogy tagként belépnének a Románia Együtt Mozgalom pártba, ugyanakkor 30.000 személy iratkozott fel a leendő párt weboldalára. A volt miniszterelnök már benyújtotta a törvényszékre az új párt bejegyzési kérelmét. Illyés Gergő politológus szerint a következő három évben esedékes választásokon derül ki az, hogy milyen szavazótábort sikerül kiépítenie a RO+ pártnak.

Milyenek az esélyei jelenleg egy új politikai pártnak Romániában, és mennyire volt várható az, hogy Cioloş húzóerőként ismét megjelenik a politikai életben?

- Dacian Cioloş technokrata miniszterelnökként többször hangoztatta, hogy nem szeretne indulni a miniszterelnöki tisztségért a 2016-os választásokon. Többen is felrótták neki, hogy nem vett részt a választási kampányban és ezért zárult a PNL számára kedvezőtlen eredménnyel a 2016-os parlamenti választás, és győzött a PSD.

Cioloş ezt követően indította el a Románia 100 nevű mozgalmát, amelyen a román politikai életről fogalmazta meg az álláspontját. Ebből alakult most a RO+ párt, amely hivatalosan még nincs bejegyezve, de Cioloş állítása szerint már több ezren jelezték, hogy csatlakoznának a párthoz. Cioloş már eddig is megpróbált támogatókat szerezni egy új párt megalapításához, hangoztatta, hogy politikai eszközt keresnek maguknak ahhoz, hogy a Románia 100 platform elveit és célkitűzéseit megvalósítsák. Így a párt tulajdonképpen a Románia 100 mozgalom létrehozásával már megalakult.


Ahhoz, hogy sikeres legyen egy párt, szükség van helyi szervezetekre is, nem elég pusztán az online jelenlét illetve ennek mediatizálása.

- A következő majdnem három évben több választás is lesz: az európai parlamenti és az elnökválasztás 2019-ben, 2020-ban önkormányzati, majd év végén parlamenti választások. A kérdés az, hogy a Szociáldemokrata Párttal ellenséges viszonyt ápoló, vagy önmagukat a másik oldalra soroló pártok hogyan készülnek ezekre a megmérettetésekre. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a baloldalon erős többséget hoz a PSD, amelyhez az ALDE is kapcsolódik. Emellett pedig ott az összes többi magát jobboldalinak valló párt, akik a PSD-vel szemben határozzák meg magukat.

Illyés GergőIllyés Gergő


Az európai parlamenti választásokon várhatóan mindenki önállóan fog indulni, ami egy tét nélküli erőfelmérés lehet számukra. Dacian Cioloş azt is mondta, hogy listavezetőként indul ezen a választáson, népszerűségéből kiindulva pedig jó eredményt érhet el az általa vezetett lista, hiszen az Európai Bizottság tagja volt, várhatóan jól fog teljesíteni a kampányban, így ez kedvező indulás lehet a RO+ számára. Hogy a 2019-es elnökválasztásokon hogyan pozicionálja magát az új párt, az más kérdés. Feltehetően a PSD-ellenes pártok Klaus Johannis mögé fognak felsorakozni a második fordulóban. Ilyen tekintetben az egyetlen veszélyes forgatókönyv az lehet, hogy a második fordulóba bejutók közt lesz a PSD és ALDE elnökjelöltje is.

A 2014-es elnökválasztásokon Klaus Johannis azért nyert a második fordulóban Victor Ponta ellen, mert megnőtt a választási részvétel, sok olyan protest szavazóval, akik nem akarták, hogy a PSD kezébe kerüljön az államfői tisztség is. Az államelnöki választásokon már többször bebizonyosodott az, hogy ha a PSD ellen kell szavazni és nincs más alternatíva, akkor az ellenzék szavazói egységesen tudják érvényesíteni az akaratukat. Utoljára viszont baloldali jelölt akkor tudott győzni, amikor ellenfele a szélsőjobbos Vadim Tudor volt.

A Cioloş által rebesgetett, Johannis támogatásával kapcsolatban még kérdés, hogy az első fordulós szavazatokkal hogyan lehet taktikázni a második fordulóban. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy Johannis lesz a PNL jelöltje, és hogy Cioloş is jelöltként indul, így a kettő közül a jobb eredményt elérő jelölt juthat be a második fordulóba a PSD jelöltjével szemben. Itt az jelenthet veszélyt, ha az ALDE részéről Tariceanu külön indul, ami valós stratégia lehet, hiszen a PSD-ALDE szavazók nem állnak annyira átfedésben egymással. Elképzelhető, hogy Tariceanu több voksot kaphat, mint a legjobb helyezett jobboldali jelölt, bár ennek a jelenlegi esélye nem túl nagy. Ennek alapján a volt miniszterelnök az első fordulóban úgy indulhat az államelnöki választásokon, hogy közben nem veszélyezteti Johannis helyzetét, hisz a valós tét a második fordulóban következik.

Az önkormányzati választásokon szintén könnyű eldönteni, hogy helyi szinten kik lehetnek az esélyes jelöltek. Ebben az esetben egyfordulós választás van, a második forduló előtti visszalépést nem lehet eljátszani. Önkormányzati szinten még mindig a PNL a legbeágyazottabb, de lehetnek helyi egyezségek.

A parlamenti választások esetében most nem látszik az, hogy valamilyen közös párt jöjjön létre a jobboldalon, hiszen külön indulva sokkal több szavazatot tudnak szerezni. A RO+ szimpatizánsairól jelenleg még nem nagyon tudunk beszélni, de a többi párt szavazója a saját pártja irányában elkötelezett és kevésbé venné jó néven, ha a pártok között együttműködés vagy összefogás jönne létre. Ezért Cioloş pártjának még van helye a palettán és pontosan az európai parlamenti választás mutathatja meg azt, hogy mekkora szeletet tud megszerezni az ellenzéki tortából.

Melyik párttól vonhat el szavazatokat a Románia Együtt Mozgalom, illetve milyen szavazóbázist tud kiépíteni magának az új párt?


- A romániai politikai pártokat illetően van egy erős törésvonal: egyik oldalon ott vannak a PSD szavazói, a másik térfélen pedig azok, akik ezzel szemben valamilyen alternatívát keresnek. Az látszik, hogy egy olyan részvétel mellett, mint ami 2016 végén volt a parlamenti választásokon, a PSD-nek a kompakt, fegyelmezett szavazótábora gyakorlatilag legyőzhetetlen. Kérdés az, hogy Cioloş új pártja dinamizálhatja-e az ellenzéki oldalt olyan szempontból, hogy megnöveli a választási részvételt.

A jelenlegi ellenzéki oldalon helykeresés zajlik, a pártok egymással való viszonya teljesen tisztázatlan, és ezért aggódik joggal a PNL, mert bármilyen változás is legyen ezen az oldalon, abban a Nemzeti Liberális Párt a saját szavazóinak és ezzel középpárti jellegének az elvesztését látja.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a legnagyobb tortaszelet az ellenzéki térfélen még mindig a PNL-é, ezért bármi is történjen ezen az oldalon, a PNL szempontjából káros. A PNL úgy látja, hogy az ő szavazóikat veszik el ezek a pártok, amiben én nem vagyok annyira biztos. Ez részben igaz, ugyanakkor olyanok szavaznak az USR-re vagy Dacian Cioloşra, akik soha nem voksolnának a PNL-re, mert egyszerűen az elmúlt 30 évben működött pártokra egyáltalán nem akarnak szavazni, inkább távol maradnak az urnáktól.

Kérdés az, hogy pontosan mekkora ez a réteg, ami jelenleg néhány százalékban állapítható meg. Az mindenképpen látszott a 2016-os választásokon, hogy az USR sem tudja megszólítani teljes mértékben azokat a szavazókat, akik 2014-ben leadták a voksukat Johannis-ra. Tulajdonképpen úgy is megfogalmazható a Ciolos-párt megalapításának oka, hogy azokat a választókat próbálják meg újra aktivizálni, akik a Johannis-ra való voksolás óta nem szavaztak a választásokon.

Ezzel együtt Dacian Cioloş leginkább az USR-re jelent veszélyt, ezért feltételezhető, hogy van már elképzelés az USR-vel való szorosabb együttműködésre. Ez csak abban az esetben képzelhető el, ha a Mentsük meg Romániát jelenlegi vezetőit gyakorlatilag maga alá gyűri a Dacian Cioloş fémjelezte alakulat.

Fontos megjegyezni, hogy Cioloş mellett több volt technokrata miniszter is tagja lesz az új pártnak, ez az a csapat, akire Cioloş a párt vezetését építi. Ez a pártalapítás arra is kísérletet lehet, hogy Cioloş és az USR közt kialakuljon egy szoros együttműködés.

A Cioloş által alapított új pártra példaként Macron pártját említette a román sajtó. Az ő politikai karrierje mennyire hozható összefüggésbe példaként a Románia Együtt Mozgalom megalakulásával?

- Valóban, az ehhez hasonló pártalapításra Franciaország hozható fel példának, Emmanuel Macron és a La République en marche 2017-es győzelme. Ez is úgy indult, hogy sem bal, sem pedig jobboldalra nem volt besorolható. Csak ennyiben lehet párhuzamot vonni a romániai és a múlt évi franciaországi példa között. Ugyanakkor Franciaországban sajátos helyzet alakult ki, mert összeomlott a baloldali Szociáldemokrata Párt, a Republikánus párt újjáépülőben volt. Azt azért nem lehet kijelenteni, hogy Cioloş olyan politikai karriert futhat be, mint Macron Franciaországban. Ennek az egyik fő oka, hogy a francia és a román társadalom között a hasonlóságok mellett jelentős különbségek vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS