2020. június 2. keddKármen, Anita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiktől vonhat el szavazatokat Dacian Cioloş új pártja?

Ambrus István Ambrus István 2018. április 12. 13:52, utolsó frissítés: 17:32

A román sajtó máris Macron pártját emlegeti példaként, de a Románia Együtt Mozgalom valódi sikere a következő három évben esedékes választásokon dől el Illyés Gergő politológus szerint.


Nemrég jelentette be Dacian Cioloş, hogy a Románia 100 platform kezdeményezésből pártot alapít. A közösségi oldalon tett bejelentés szerint már az első pár napban 17.000-en nyilatkozták azt, hogy tagként belépnének a Románia Együtt Mozgalom pártba, ugyanakkor 30.000 személy iratkozott fel a leendő párt weboldalára. A volt miniszterelnök már benyújtotta a törvényszékre az új párt bejegyzési kérelmét. Illyés Gergő politológus szerint a következő három évben esedékes választásokon derül ki az, hogy milyen szavazótábort sikerül kiépítenie a RO+ pártnak.

Milyenek az esélyei jelenleg egy új politikai pártnak Romániában, és mennyire volt várható az, hogy Cioloş húzóerőként ismét megjelenik a politikai életben?

- Dacian Cioloş technokrata miniszterelnökként többször hangoztatta, hogy nem szeretne indulni a miniszterelnöki tisztségért a 2016-os választásokon. Többen is felrótták neki, hogy nem vett részt a választási kampányban és ezért zárult a PNL számára kedvezőtlen eredménnyel a 2016-os parlamenti választás, és győzött a PSD.

Cioloş ezt követően indította el a Románia 100 nevű mozgalmát, amelyen a román politikai életről fogalmazta meg az álláspontját. Ebből alakult most a RO+ párt, amely hivatalosan még nincs bejegyezve, de Cioloş állítása szerint már több ezren jelezték, hogy csatlakoznának a párthoz. Cioloş már eddig is megpróbált támogatókat szerezni egy új párt megalapításához, hangoztatta, hogy politikai eszközt keresnek maguknak ahhoz, hogy a Románia 100 platform elveit és célkitűzéseit megvalósítsák. Így a párt tulajdonképpen a Románia 100 mozgalom létrehozásával már megalakult.


Ahhoz, hogy sikeres legyen egy párt, szükség van helyi szervezetekre is, nem elég pusztán az online jelenlét illetve ennek mediatizálása.

- A következő majdnem három évben több választás is lesz: az európai parlamenti és az elnökválasztás 2019-ben, 2020-ban önkormányzati, majd év végén parlamenti választások. A kérdés az, hogy a Szociáldemokrata Párttal ellenséges viszonyt ápoló, vagy önmagukat a másik oldalra soroló pártok hogyan készülnek ezekre a megmérettetésekre. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a baloldalon erős többséget hoz a PSD, amelyhez az ALDE is kapcsolódik. Emellett pedig ott az összes többi magát jobboldalinak valló párt, akik a PSD-vel szemben határozzák meg magukat.Az európai parlamenti választásokon várhatóan mindenki önállóan fog indulni, ami egy tét nélküli erőfelmérés lehet számukra. Dacian Cioloş azt is mondta, hogy listavezetőként indul ezen a választáson, népszerűségéből kiindulva pedig jó eredményt érhet el az általa vezetett lista, hiszen az Európai Bizottság tagja volt, várhatóan jól fog teljesíteni a kampányban, így ez kedvező indulás lehet a RO+ számára. Hogy a 2019-es elnökválasztásokon hogyan pozicionálja magát az új párt, az más kérdés. Feltehetően a PSD-ellenes pártok Klaus Johannis mögé fognak felsorakozni a második fordulóban. Ilyen tekintetben az egyetlen veszélyes forgatókönyv az lehet, hogy a második fordulóba bejutók közt lesz a PSD és ALDE elnökjelöltje is.

A 2014-es elnökválasztásokon Klaus Johannis azért nyert a második fordulóban Victor Ponta ellen, mert megnőtt a választási részvétel, sok olyan protest szavazóval, akik nem akarták, hogy a PSD kezébe kerüljön az államfői tisztség is. Az államelnöki választásokon már többször bebizonyosodott az, hogy ha a PSD ellen kell szavazni és nincs más alternatíva, akkor az ellenzék szavazói egységesen tudják érvényesíteni az akaratukat. Utoljára viszont baloldali jelölt akkor tudott győzni, amikor ellenfele a szélsőjobbos Vadim Tudor volt.

A Cioloş által rebesgetett, Johannis támogatásával kapcsolatban még kérdés, hogy az első fordulós szavazatokkal hogyan lehet taktikázni a második fordulóban. Azt elképzelhetőnek tartom, hogy Johannis lesz a PNL jelöltje, és hogy Cioloş is jelöltként indul, így a kettő közül a jobb eredményt elérő jelölt juthat be a második fordulóba a PSD jelöltjével szemben. Itt az jelenthet veszélyt, ha az ALDE részéről Tariceanu külön indul, ami valós stratégia lehet, hiszen a PSD-ALDE szavazók nem állnak annyira átfedésben egymással. Elképzelhető, hogy Tariceanu több voksot kaphat, mint a legjobb helyezett jobboldali jelölt, bár ennek a jelenlegi esélye nem túl nagy. Ennek alapján a volt miniszterelnök az első fordulóban úgy indulhat az államelnöki választásokon, hogy közben nem veszélyezteti Johannis helyzetét, hisz a valós tét a második fordulóban következik.

Az önkormányzati választásokon szintén könnyű eldönteni, hogy helyi szinten kik lehetnek az esélyes jelöltek. Ebben az esetben egyfordulós választás van, a második forduló előtti visszalépést nem lehet eljátszani. Önkormányzati szinten még mindig a PNL a legbeágyazottabb, de lehetnek helyi egyezségek.

A parlamenti választások esetében most nem látszik az, hogy valamilyen közös párt jöjjön létre a jobboldalon, hiszen külön indulva sokkal több szavazatot tudnak szerezni. A RO+ szimpatizánsairól jelenleg még nem nagyon tudunk beszélni, de a többi párt szavazója a saját pártja irányában elkötelezett és kevésbé venné jó néven, ha a pártok között együttműködés vagy összefogás jönne létre. Ezért Cioloş pártjának még van helye a palettán és pontosan az európai parlamenti választás mutathatja meg azt, hogy mekkora szeletet tud megszerezni az ellenzéki tortából.

Melyik párttól vonhat el szavazatokat a Románia Együtt Mozgalom, illetve milyen szavazóbázist tud kiépíteni magának az új párt?


- A romániai politikai pártokat illetően van egy erős törésvonal: egyik oldalon ott vannak a PSD szavazói, a másik térfélen pedig azok, akik ezzel szemben valamilyen alternatívát keresnek. Az látszik, hogy egy olyan részvétel mellett, mint ami 2016 végén volt a parlamenti választásokon, a PSD-nek a kompakt, fegyelmezett szavazótábora gyakorlatilag legyőzhetetlen. Kérdés az, hogy Cioloş új pártja dinamizálhatja-e az ellenzéki oldalt olyan szempontból, hogy megnöveli a választási részvételt.

A jelenlegi ellenzéki oldalon helykeresés zajlik, a pártok egymással való viszonya teljesen tisztázatlan, és ezért aggódik joggal a PNL, mert bármilyen változás is legyen ezen az oldalon, abban a Nemzeti Liberális Párt a saját szavazóinak és ezzel középpárti jellegének az elvesztését látja.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a legnagyobb tortaszelet az ellenzéki térfélen még mindig a PNL-é, ezért bármi is történjen ezen az oldalon, a PNL szempontjából káros. A PNL úgy látja, hogy az ő szavazóikat veszik el ezek a pártok, amiben én nem vagyok annyira biztos. Ez részben igaz, ugyanakkor olyanok szavaznak az USR-re vagy Dacian Cioloşra, akik soha nem voksolnának a PNL-re, mert egyszerűen az elmúlt 30 évben működött pártokra egyáltalán nem akarnak szavazni, inkább távol maradnak az urnáktól.

Kérdés az, hogy pontosan mekkora ez a réteg, ami jelenleg néhány százalékban állapítható meg. Az mindenképpen látszott a 2016-os választásokon, hogy az USR sem tudja megszólítani teljes mértékben azokat a szavazókat, akik 2014-ben leadták a voksukat Johannis-ra. Tulajdonképpen úgy is megfogalmazható a Ciolos-párt megalapításának oka, hogy azokat a választókat próbálják meg újra aktivizálni, akik a Johannis-ra való voksolás óta nem szavaztak a választásokon.

Ezzel együtt Dacian Cioloş leginkább az USR-re jelent veszélyt, ezért feltételezhető, hogy van már elképzelés az USR-vel való szorosabb együttműködésre. Ez csak abban az esetben képzelhető el, ha a Mentsük meg Romániát jelenlegi vezetőit gyakorlatilag maga alá gyűri a Dacian Cioloş fémjelezte alakulat.

Fontos megjegyezni, hogy Cioloş mellett több volt technokrata miniszter is tagja lesz az új pártnak, ez az a csapat, akire Cioloş a párt vezetését építi. Ez a pártalapítás arra is kísérletet lehet, hogy Cioloş és az USR közt kialakuljon egy szoros együttműködés.

A Cioloş által alapított új pártra példaként Macron pártját említette a román sajtó. Az ő politikai karrierje mennyire hozható összefüggésbe példaként a Románia Együtt Mozgalom megalakulásával?

- Valóban, az ehhez hasonló pártalapításra Franciaország hozható fel példának, Emmanuel Macron és a La République en marche 2017-es győzelme. Ez is úgy indult, hogy sem bal, sem pedig jobboldalra nem volt besorolható. Csak ennyiben lehet párhuzamot vonni a romániai és a múlt évi franciaországi példa között. Ugyanakkor Franciaországban sajátos helyzet alakult ki, mert összeomlott a baloldali Szociáldemokrata Párt, a Republikánus párt újjáépülőben volt. Azt azért nem lehet kijelenteni, hogy Cioloş olyan politikai karriert futhat be, mint Macron Franciaországban. Ennek az egyik fő oka, hogy a francia és a román társadalom között a hasonlóságok mellett jelentős különbségek vannak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS