2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Színpadi fordulat: Stolojan lelépett

szerk. 2004. október 04. 13:08, utolsó frissítés: 12:05

A hétvége nem volt eseménymentes. Stolojan liberális elnök kiszállt az államfői székért való versengésből, és a lemondott párt vezetéséről is. Alina Mungiu, a Román Akadémiai Társaság elnöke, és Mircea Marian, az Adevarul újságírója a BBC műsorában értelmezte az újonnan kialakult belpolitikai drámát.

Theodor Stolojan liberális politikus, a PNL-PD (D.A.) pártzövetség államelnökjelöltje szombaton bejelentette, egészségügyi okok miatt kilép a politikai életből. Helyette várhatóan Traian Băsescu , demokrata elnök, Bukarest főpolgármestere lesz PNL-PD új államfőjelöltje: a PNL állandó küldöttsége ma dönt a kérdésről.


Valóban betegsége miatt adta-e fel Stolojan?


Mircea Marian: – Stolojan egészségi problémáiról elég rég tudhatunk, hetek óta beszélni egy esetleges visszavonulásáról.

Alina Mungiu: – Stolojan már a tényleges kampány megkezdése előtt is teljesen kimerültnek festett. A gond igazából nem is az volt, hogy nagyon sokat járt keresztül-kasul az országban, ami persze nagyon kimerítő lehetett, hanem az, hogy milyen hatékonysággal járta a vidéket. Kellő üzenet és megfelelő események hiányában tulajdonképpen felesleges volt Stolojan erőfeszítése. Sok helyre eljárt, de nem látszott a televízióban, és amivel fizetett – vagyis egészségének feláldozása – nagyjából felesleges volt.

Marian: – Az hiszem, a PNL-PD szövetségben azért mégiscsak működött egy csoport, amelyik aktívan Stolojan visszavonulásán ténykedett.


Pszichológiai okok

BBC: Hogy Stolojan visszavonulásának nem egyszerűen egészségügyi okai voltak, adott pillanatban Băsescu nem várt nyilatkozata is alátámasztja. Valóban zsarolható lett volna?

Marian: – Adott pillanatban a sajtóban is megjelent, hogy a PNA (Korrupcióellenes Ügyészség) a gazdasági tárcához küldött valakiket, hogy áttanulmányozzák Stolojan ottani dossziéit. A sajtóban mindenféle rágalmazási ügyei voltak, nem mellékes, hogy ebben a pillanatban Stolojannak több mint 300 pere van folyamatban.

Mungiu: – A nyáron legalább kéthetente hallottam, hogy hamarosan bedobják Stolojan szekusdossziéját is, ami eddig nem történt meg.

Marian: – Nincsenek racionális érveim, de hiszek Băsescu nak, hogy Stolojanra komoly nyomás nehezedett, és egész egyszerűen vannak olyanok, akik nem tudják kezelni az ilyen szélsőséges helyzeteket. Nem hiszem, hogy a több éves Magapower-dosszié felmelegítése eladható lett volna, azt viszont igen, hogy az egészségi állapotáról szóló, egy predeali szanatóriumban készült orvosi jelentés kiszivárogtatása – amiről Băsescu is beszélt – erős hatással lehetett volna. A jelentésben valami olyasmi állhatott, hogy Stolojan kicsit meg van kattanva.


BBC: Igen ám, de ez egy húszéves kórlap... Persze Stolojan sokszor sok helyen magyarázatot adott – erre az orvosi kartotékra kevésbé. Valószínűleg újabban olyan dolgokra kellett választ adnia, amelyek többnyire vagy nem igazak, vagy féligazságok. Mi volt a gond?

Marian: – AZ alaptalan rágalmak is folyamatos igénybevétellel járnak. Nem mondhatod azt, hogy nem igaz, pont. Minden nap meg kell az ilyesmivel birkóznod.


A bejelentés (fotó: adevarul)A bejelentés (fotó: adevarul)
BBC: Stolojan azt a benyomást keltette, hogy alapvetően zsarolhatatlan személy.

Mungiu: – Senki sem zsarolhatatlan. Akkor is, ha semmi kompromittáló nincs a múltadban, zsarolható vagy azzal, hogy rágalmazható vagy. Folyamatosan magyarázkodnod kell, teszem fel éppen amiatt, hogy a sajtóban megjelenik, hogy volt egy kalandod. Magyarázd el a feleségednek, hogy mindössze olyan bajkavaró lap aljasságáról van szó, amely politikai ellenfeleidnek dolgozik.


BBC: Rendben, de nem éppen a mostani kilépése teremt olyan helyzetet, ami miatt további magyarázatokat kell adnia? Stolojan már nincs az országban, a sajtó számára gyakorlatilag elérhetetlen, nem ez kedvez leginkább a spekulációknak?

Marian: – Nem tudom, hogy Băsescu miért a vasárnapot választotta arra, hogy azt mondja, amit mondott. Úgy vélem, ezzel a szövetségen belüli feszültségek nyitányának alaphangját adta meg, ami nem annyira a választásokra lesz hatással, hanem arra, ami a választások után történik. Azt hiszem, a szövetség nem maradhat fenn sokáig a választások után.


Feszültségek a liberálisok között?

BBC: Úgy tűnik a liberális – és ezzel együtt a szövetségen belüli – feszültségek jóval korábban pattantak ki. Stolojannak meg volt kötve a keze például abban, hogy saját embereit pozicionálja pártja listáira.

Marian: – Úgy vélem, a legnagyobb vihart a PD miniszterelnöki tisztségre való jelölése jelentette. Adrianu Vidanuról van szó, ami nagyon erős, Stolojannal kapcsolatos ellenkezést váltott ki a PNL-ben, és sokan voltak a pártban, akik nem vették jó néven, hogy Stolojan elfogadta Vidanu jelölését.


BBC: Konkrétan ki kivel harcol most a PNL-n belül?

Marian: – Nem hiszem, hogy harcok lennének, mindössze annyi, hogy mindenki a saját emberét nyomja a jelölésre a miniszterelnöki bársonyszékbe. Közismert, hogy a miniszterelnöki tisztség rendkívül fontosabb, mint az államelnöki.


Mi volt Băsescu szerepe?

BBC: – Beszéljünk most a Năstase-verzióról!Marian: – Nem hiszek abban, hogy Băsescu azon ügyködött volna, hogy félreállítsa Stolojant. Azt viszont elhiszem, hogy eleve a PNL-ben elégedetlenség volt Stolojannal kapcsolatban. Például Dinu Patriciu csoportjára gondolok.

Mungiu: – Ha jól megfontoljuk, azt látjuk, hogy gyakorlatilag Stolojan volt Băsescu legjobb barátja és legfontosabb szövetségese a PNL-ben. Băsescu számára Stolojan távozása veszteség, mert ő volt az az ember, aki azt csinált a PNL-ben, amit Băsescu jónak tartott.

BBC: Năstase számára sem egyszerű az új helyzet, most közvetlenül a legfélelmetesebb ellenfelével, Băsescu-val nézhet farkasszemet.

Mungiu: – A PSD rémálma teljesült. Băsescu, akitől a legjobban tart a jelenlegi hatalom – bizonyíték, hogy minden úton tönkre akarták tenni az utóbbi három évben –, Năstase ellenjelöltje lesz.


Mennyire bízhatunk a romániai felmérésekben?Mungiu: – Ami a felméréseket illeti, hamarosan közzétesszük tíz nappal készült közvélemény-kutatásunkat. Fontos jelenség, hogy már nem nagyon bízhatunk abban, mit mondanak a kérdezőbiztosoknak a megkérdezettek, sokan hazudnak azzal kapcsolatban, hogy kire szavaznak és azzal kapcsoltban is, hogy elmennek-e szavazni vagy sem.

Olyan közhangulat alakult ki a nagy és erős PSD miatt, amiben úgy tűnik, egyesek azt mondják, hogy a PSD-re szavaznak, de aztán mégsem ezt teszik – lásd a helyhatósági választásokat. Ezért kontrollkérdéseket építettünk be.

Eszerint a megkérdezettek 70%-a változást akar, a többség úgy érzi, létezik alternatíva. Témánk szempontjából az a fontos, hogy ezeknek a nagyon is bizonytalan adatoknak az ismeretében kevesen hozhattak stratégiai döntéseket, ami nem igazolja Năstase hipotézisét. A felmérések olyan adatsorokat termelnek, amelyekben már a felmérések elvégzői sem hisznek.


Kampánystratégiák

BBC: Nem arról van szó, hogy most igazából Năstasenak kell stratégiát változtatnia?

Marian: – Nagyon is. Ma olyanokat mond Năstase Băsescu-val kapcsolatban, amelyek nem jellemzőek a politikai szótárára. Lebunkózta (mitican) Băsescut. Várható, hogy a közeljövőben számos különféle ügybe próbálja belerángatni Băsescut, és ezeket erősen mediatizáltatni fogja azon a jelentős médiahálózaton keresztül, amelyet a PSD jelenleg ellenőrzése alatt tart.


BBC: Băsescu viktimizálása nem hozhat számára további rokonszenv-szavazatokat?

Marian: – Amennyiben egésznap Băsescut támadja a televízió, másnap pedig ugyanazt olvasod a lapokban, a nép nem tud mit hinni és csak lesz az egésznek valamilyen hatása. Gyakorlatilag minden csatorna Băsescut támadja, a sajtó 90%-a PSD ellenőrzése alatt, a helyi média nem különben.


BBC: Ki nyerhet és ki veszthet az újonnan kialakult helyzetben?

Mungiu: – Csöppet sem biztató a helyzet. Eddig volt raktáron két ellenzéki vezérünk, mindketten egy alomból (ugye a Roman-kormány miniszterei voltak), vagyis nem különböztek nagyon sokmindenben, de legalább ketten voltak. Maradt egy.

Az lett volna a jó és a természetes, hogy az ellenzéknek több élvonalbeli vezetője legyen, nem az egyetlen Băsescu, aki a prefektúrától az államelnökségig a mindenütt bevethető, univerzális jelölt. A vezetőhiányt a PSD nagy valószínűséggel támadni fogja, és erre Băsescu valószínűleg azt fogja válaszolni, hogy a második vonalban jóval több vezetőjük van, mint a PSD-nek, ami igaz is, de az első vonalban csak egy ember van, persze hozzá kell tenni, hogy Băsescu szuperhatékony.

Marian: – Azzal, hogy Stolojan kiszállt, a PD és a PNL közötti kapocs szűnt meg. A szövetség szempontjából ez komoly veszteség. A választók szempontjából nem kérdés, hogy sokan szavaznak a szövetségre. Ami kérdés, hogy választások után a PNL és PD együtt tud-e kormányozni vagy sem.


Mungiu: – Ez azt hiszem, attól függ, hogy nyernek vagy veszítenek. Ha az utóbbi, valószínűsíthető, hogy többen más politikai projektben gondolkodnak majd, és nem tudom mi lesz a PNL-ben, ahol ugyan kisebb befolyású az opportunista szárny mint gondolni szokás, de elképzelhető, hogy ez a csoport a PSD-ben próbálna szerencsét még akkor is, ha a PSD-nek nincs szüksége rájuk.

A kampány szempontjából viszont komoly újdonság az újonnan kialakult helyzet: Năstase Vadim és Băsescu között jelenik meg, ami nem kellemes pozíció Năstasenak még akkor sem, ha megpróbál Vadimmal valamiben megegyezni – akivel nem tudom, mennyire lehetne finom dolgokról megegyezést kötni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS