2020. február 22. szombatGerzson
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marius Pașcan szerint sürgősségi számot kell hívni, ha valaki székely vagy magyar zászlót lát

D. ZS. L 2018. augusztus 20. 15:11, utolsó frissítés: 2018. augusztus 22. 10:54


A hétvégén ért véget a Gyulakutai községi napok, amelyre két magyarországi testvértelepülés, az észak-magyarországi Pétervására város és a nyugat-dunántúli Tófej község küldöttjei látogattak el. Jelenlétük tiszteletére a községi napok ideje alatt a gyulakutai önkormányzat Románia és az Európai Unió zászlaja mellett Magyarország zászlaját is kitűzte a községháza homlokzatára, aminek híre Marius Pașcan Maros megyei néppárti (PMP) szenátorhoz is eljutott. A jobboldali politikus Facebook-oldalán közölt bejegyzésben kérte szavazóit/követőit, hogy ha legközelebb román ember egy idegen ország zászlaját vagy a székelyföldiek zászlaját látja Románia valamelyik közintézményén, azonnal hívja a 112-es sürgősségi segélyszámot – ugyanis ő a horthysta irredentizmus megnyilvánulását látta a zászló kitűzésének gesztusában, amelyet tulajdonképpen a községi napok lejártával Varga József gyulakutai polgármester el is távolított.Megkérdeztük Csoma Botond RMDSZ-es képviselőt, hogyan értékeli Pașcan felszólítását, illetve azt, hogy amennyiben sor kerülne arra, hogy valaki a 112-es sürgősségi szám tárcsázásához folyamodna, lenne-e ennek bármilyen jogi következménye?

Csoma Botond elmondta, hogy Marius Pașcanról azt kell tudni, hogy a Nemzeti Liberális Párt képviselője, Florin Roman mellett Corneliu Vadim Tudor nyomdokában járkál, és egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy a román közvélemény egy részét a magyar közösség ellen hangolja, hogy uszítson, ezt a parlamentben és máshol is többször megteszi. Ezt a javaslatát, miszerint magyar zászló láttán sürgősségi számot kellene hívni, nevetségesnek tartja, már csak azért is, mivel egy törvénytelennek ítélt zászlókitűzés esetében a prefektúrákhoz kell fordulni, hiszen ez a prefektúra, adott esetben a bíróság hatásköre. Sürgősségi esetnek minősíteni azt, hogy valahol egy magyar zászló lengedez, uszításnak minősül. Különös tekintettel arra, hogy a zászló mindössze négy napig volt fenn az épületen, amikor is egy hivatalos magyar delegáció tartózkodott a helyszínen. Hogy lenne-e bármilyen következménye annak, ha mondjuk a rendőrséget kihívnák egy ilyen ügyben a helyszínre, nem lehet biztosat mondani, hiszen az is elképzelhető Romániában, hogy a rendőrség kimegy és eljárást indít. Csoma Botond nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, viszont sürgősségi esetként kezelni egy ilyen helyzetet az nonszensz.


Pașcan gesztusára reagált Varga József, a gyulakutai polgármester is, szintén a közösségi hálón, ahol elmondja, hogy mandátuma 32 utcát, 6000 négyzetméternyi térköves járdát építettek, autóbuszmegállót és parkolóhelyeket alakítottak ki, műfüves sportpályát adtak át, és munkahelyeket teremtettek, és Jelenleg 18 megnyert projektje van, amelyből néhány megvalósítás alatt áll. A PMP-s képviselőnek felhívta a figyelmét, hogy minden bizonnyal 28 év után szeretnének a saját szavazói is hasonló eredményeket látni. "Hogyha ön úgy gondolja, hogy nem törvényesen jártam el, sértegettem és nem vagyok jó román, akkor jöjjön és végezzen ki, vagy éppen lőjön fejbe. Jöjjön, ne féljen, mert én sem félek! Vagy ha nem, akkor hagyjon békén, hogy dolgozhassak ezért az országért, Maros megyéért és a gyulakutai közösség hasznára” - írja Varga.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS